Από απερισκεψία και επιπολαιότητα, προκλήθηκαν δύο πυρκαγιές μεγάλης έκτασης, που κατέκαψαν περί τα 450 στρέμματα και απείλησαν κατοικημένες περιοχές

Αδικαιολόγητη πρόκληση κινδύνου

Δύο εστίες πυρκαγιάς, μεγάλης έκτασης, ξέσπασαν χτες, κατά τις βραδινές ώρες, στην περιοχή του Κόμητου, λόγω ρίψης βεγγαλικών, κατά τη διάρκεια της γιορτής του τραβήγματος της πεζότρατας, από αλιείς, οι οποίοι δεν είχαν λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες Αρχές.

Από αμέλεια ξεκίνησαν οι δύο εστίες φωτιάς, οι οποίες κατέκαψαν περίπου 450 στρέμματα γης, απειλώντας δεκάδες σπίτια, όταν κατά τη διάρκεια του πανηγυριού του τραβήγματος της πεζότρατας, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην παραλία των Αγκαθωπών και διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών», υπό την αιγίδα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες επισκέπτες και ενώ επιχειρούνταν μία εντυπωσιακή είσοδος, καλλιτέχνη, ο οποίος έχει γίνει γνωστός, για τις “ευφάνταστες”, αλλά και άκρως επικίνδυνες, πολλές φορές, εισόδους του στους χώρους των πανηγυριών της Σύρου, μερικοί εκ των αλιέων, πραγματοποίησαν ρίψη φωτοβολίδων, οι οποίες, ωστόσο, κατέληξαν αναμμένες στο έδαφος, όπου και προκάλεσαν τις πυρκαγιές.

 

Αναλυτική ενημέρωση από την Π.Υ. Ερμούπολης

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, με επίσημη ανακοίνωσή της, ενημέρωσε, πως πυρκαγιά μεγάλης έκτασης εκδηλώθηκε λίγο πριν της 22:09 το βράδυ του Σαββάτου, από ρίψη φωτοβολίδων-βεγγαλικών που έριξαν ιδιώτες μέσα από τις βάρκες τους, κατά την διάρκεια του Πανηγυριού (Γιορτή της Πεζότρατας) που έλαβε χώρα στις Αγκαθωπές της Ν. Σύρου και εξαπλώθηκε γρήγορα στην περιοχή του Κόμητου και των Τριών Λαγγονιών και κατέκαψε χορτολιβαδική έκταση 450 στρεμμάτων.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης κινητοποιήθηκε άμεσα με 20 πυροσβέστες που μετέβησαν στον τόπο του συμβάντος με τέσσερα υδροφόρα οχήματα, δύο υδροφόρες του Δήμου και μία ιδιωτική. Οι Πυροσβέστες για περισσότερες από 4 ώρες έδιναν μάχη με τις φλόγες, καταφέρνοντας να τις θέσουν υπό μερικό έλεγχο. Τον επιχειρησιακό συντονισμό  των δυνάμεων είχε ο Διοικητής Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων Νοτίου Αιγαίου Αρχιπύραρχος, Άγγελος Τριπολιτσιώτης, με την άμεση συνεργασία του Αναπληρωτή Διοικητή, Πυραγού, Δημήτρη Σκόνδρα, του Πυραγού, Ιάκωβου Τζώρτζη, όπως και όλων των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων της Π.Υ. Ερμούπολης όπου συντέλεσαν στην πυροσβεστική επιχείρηση.

Ειδική μνεία από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, γίνεται και για την συμβολή των κατοίκων, των πολιτών, των μελών του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και των μελών του Συλλόγου Κυνηγών Σύρου, για την καταλυτική τους συμβολή στην προσπάθεια κατάσβεσης, καθώς «με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τους, υπήρξε το επιθυμητό αποτέλεσμα», ενώ όπως επισημαίνεται, καθοριστική ήταν και η συμβολή του Δήμου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, και Δ.Κ. Ποσειδωνίας, μέσω υδροφόρων οχημάτων.

Στο σημείο της πυρκαγιάς παρέμειναν όλο το βράδυ πυροσβεστικές δυνάμεις για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Λόγω της μεγάλης έκτασης του συμβάντος, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο και υπεύθυνο της πολιτικής προστασίας του Δήμου, κ. Μάριο Βουτσίνο, ανακοίνωσαν στους διοργανωτές την ανάγκη διακοπής της εκδήλωσης του τραβήγματος της πεζότρατας.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το κλιμάκιο του Ανακριτικού τμήματος της Π.Υ Ερμούπολης, σε συνεργασία με το Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εμπρησμού της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου, στις 7 Αυγούστου και περίπου στις 3 τα ξημερώματα, «πραγματοποίησαν τέσσερεις προσαγωγές ατόμων, εκ των οποίων οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι άλλοι δύο συνελήφθησαν στα πλαίσια του αυτοφώρου (Ρ.Ι και Σ.Μ ετών 50 και 48 αντίστοιχα), αφού ομολόγησαν τις πράξεις τους και απαγγέλθηκαν σε αυτούς κατηγορίες».

Αξίζει να επισημανθεί, πως οι προαναφερθέντες, μαζί με άλλα μέλη του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Ποσειδωνίας, αφότου συνειδητοποίησαν την πυρκαγιά που προκλήθηκε από σφάλμα τους, μετέβησαν στο μέτωπο και βοήθησαν στην κατάσβεση, ενώ αυτοβούλως παρουσιάστηκαν στις Αρχές και παραδέχτηκαν τις πράξεις τους.

Οι προαναφερόμενοι κρατήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ερμούπολης, ενώ η προσαγωγή τους στον Εισαγγελέα, πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, όπου ορίστηκε δικάσιμος ημερομηνία.

 

«Έπρεπε να έχει διακοπεί άμεσα το γλέντι»

«Ήταν τραγικό αυτό που συνέβη χτες, απίστευτο. Δεν μπορεί να το διανοηθεί άνθρωπος», σχολιάζει ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ποσειδωνίας, κ. Δημήτρης Νταλαχάνης, ο οποίος βρισκόταν στην παραλία των Αγκαθωπών, για τη γιορτή, όταν παρατηρήθηκε από το σημείο η πρώτη εστία. Ο πρόεδρος έσπευσε άμεσα στο σημείο της πρώτης εστίας, η οποία εκδηλώθηκε πλησίον κατοικίας.

Σύμφωνα με τον κ. Νταλαχάνη, η πρώτη πυρκαγιά είχε ήδη ξεκινήσει, λόγω της ρίψης της φωτοβολίδας και ενώ η εστία ήταν ήδη ορατή από την παραλία, ερρίφθη και δεύτερη, με αποτέλεσμα την πρόκληση φωτιάς και σε δεύτερο σημείο, γεγονός, που χαρακτηρίζει επιεικώς απαράδεκτο.

«Ο μόνος χαρακτηρισμός, που μπορώ να δώσω για την πράξη αυτή, είναι η λέξη “βλακεία”», σημειώνει, «δεν μπορώ μέσα στο μυαλό μου να δικαιολογήσω την ηλιθιώδη ρίψη της δεύτερης φωτοβολίδας». Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των αλιέων, το σκάφος απ’ όπου ερρίφθη η δεύτερη φωτοβολίδα, που κατέληξε σε χερσαία περιοχή, βρισκόταν στα ανοιχτά του όρμου, όπου δεν υπήρχε ορατότητα προς το σημείο του πρώτου μετώπου.

Όπως ξεκαθάρισε, «προσωπικά, ως πρόεδρος της Δ.Κ. δεν γνώριζα τίποτε για τη ρίψη βεγγαλικών. Προφανώς ήταν μία ιδέα κάποιων, εκ των αλιέων, οι οποίοι ήθελαν να κάνουν εντυπωσιακή την είσοδο του τραγουδιστή, κ. Φιοράντη. Ούτε ο Πολιτιστικός Σύλλογος γνώριζε τίποτε. Κανένας από εμάς δεν είχε λάβει γνώση», αν και είναι, εδώ και χρόνια, τοις πάσι γνωστό, πως η πρακτική αυτή της ρίψης βεγγαλικών και φωτοβολίδων, εφαρμόζεται κάθε χρόνο, για το κλείσιμο τόσο αυτής, όσο και άλλων καλοκαιρινών εκδηλώσεων.

Ο Πρόεδρος εικάζει, ότι οι φωτοβολίδες τύπου «αλεξίπτωτο», οι οποίες ερρίφθησαν, ήταν ληγμένες, ωστόσο «εξαρχής η πορεία τους ήταν τελείως λάθος, καθώς αντί να έχουν κατεύθυνση προς τη θάλασσα, έπεσαν ξεκάθαρα προς τη στεριά».

Όσον αφορά δε στη συνέχιση του πανηγυριού, ενόσω τα πύρινα μέτωπα βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη, γεγονός, που προκάλεσε αρνητικότατες εντυπώσεις, δεδομένου, ότι η φιέστα στην παραλία, παρουσία διοργανωτών και επισήμων, συνεχίστηκε πανηγυρικά και απρόσκοπτα, σε αντίθεση με τις θλιβερές καταστάσεις κινδύνου και έκτακτης ανάγκης, οι οποίες είχαν προκύψει σε ιδιαίτερα κοντινές και ορατές περιοχές, ο κ. Νταλαχάνης υποστήριξε, ότι «προσωπική μου άποψη είναι, ότι έπρεπε να έχει διακοπεί άμεσα το γλέντι», ωστόσο, όπως τόνισε, μία άμεση διακοπή και η κατά συνέπεια απομάκρυνση των εκατοντάδων επισκεπτών από την παραλία των Αγκαθωπών, θα συντελούσε στη δημιουργία κυκλοφοριακής συμφόρησης στους δρόμους του χωριού, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα, τα υδροφόρα οχήματα της Πυροσβεστικής, του Δήμου και της Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, να μη μπορούν να μεταβούν εγκαίρως στα σημεία, όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Τέλος, ο κ. Νταλαχάνης συνεχάρη τους δεκάδες εθελοντές, οι οποίοι χωρίς να διαθέτουν καν κατάλληλες ενδυμασίες, καθώς έσπευσαν κατ’ευθείαν από την παραλία, έφτασαν σε όλο το εύρος των περιοχών, που φλέγονταν, βοηθώντας με κάθε διαθέσιμο τρόπο, υπό τις κατευθύνσεις της Π.Υ.Ε., εξαίροντας επίσης τις προσπάθειες των πυροσβεστών, οι οποίοι κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο και τελικά να σβήσουν τη φωτιά έγκαιρα, ενώ κατέληξε πως «η βλακεία τελικά είναι ανίκητη», χαρακτηρίζοντας τις απερίσκεπτες αυτές πράξεις, ως εγκληματική αμέλεια, δεδομένου, ότι από μία φαινομενικά αθώα, γιορτινή ατμόσφαιρα, προκλήθηκε τεράστια ζημιά, ενώ κινδύνευσαν οικισμοί.

 

Στο κενό οι προειδοποιήσεις

Περνώντας στην ουσία της εφιαλτικής αυτής κατάληξης, για τη γιορτή του τραβήγματος της πεζότρατας, επιτακτική κρίνεται η ανάγκη ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ανάληψης ευθυνών, από το σύνολο των κατοίκων του νησιού, προκειμένου να αποφεύγονται αντίστοιχες καταστάσεις.

Ήδη από τη μεγάλη πυρκαγιά της 21ης Ιουλίου στην περιοχή της Αγ. Βαρβάρας, εκ μέρους όλων των φορέων, είχε τονιστεί η κρισιμότητα της περιόδου, αναφορικά με την πρόκληση πυρκαγιάς, ενώ από τον Περιφερειακό Διοικητή της Πυροσβεστικής, κ. Τριπολιτσιώτη, είχε καταστεί σαφές, πως πρώτη αιτία για την πρόκληση φωτιάς είναι η αμέλεια, καλώντας τους πολίτες να είναι περισσότερο προσεκτικοί, σε οποιαδήποτε ενέργεια ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς.

Η αντιμετώπιση με ελαφρά τη καρδία, ενεργειών, οι οποίες ενδέχεται να καταλήξουν σε φωτιά, θεωρείται πλέον απαράδεκτη, δεδομένου, ότι μέχρι στιγμής, ήδη από την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά, έχουν βρεθεί πολλές φορές σε κίνδυνο κατοικίες και ζωές.

Προκειμένου να εξαλειφθούν οι πιθανότητες πρόκλησης νέας φωτιάς, η οποία να έχει δυνητικά τραγική κατάληξη, κρίνεται σκόπιμη, για ακόμη μία φορά, η έκκληση προς τους πολίτες, να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και υπεύθυνοι, έτσι ώστε να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα.