Βυθίστηκε ταχύπλοο σκάφος ανοιχτά της Σύρου - Καλά στην υγεία τους οι επιβάτες

Βύθιση ταχύπλοου σκάφους, σημειώθηκε τις μεσημβρινές προς απογευματινές ώρες, στη θαλάσσια περιοχή της Σύρου, η οποία ωστόσο είχε αίσιο τέλος, αφού οι δύο επιβαίνοντες διασώθηκαν και βρίσκονται καλά στην υγεία τους, μέσω μίας αλυσίδας βοήθειας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος:

«Ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Σύρου, για περιστατικό εισροής υδάτων στο Τ/Χ “MIKE JR” σημαίας Αγγλίας, με δύο (02) επιβαίνοντες στη θαλάσσια περιοχή τέσσερα (04) ν.μ. νότια λιμένα Σύρου και πλησίον νησίδος “Άσπρο”.
Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στην περιοχή έσπευσαν ναυαγοσωστικό και περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τέσσερα (04) ιδιωτικά σκάφη καθώς και το Ε/Γ-Τ/Ρ “AURORA” Ν.Π. 10768 το οποίο εντόπισε και περισυνέλεξε τους ανωτέρω επιβαίνοντες. Στη συνέχεια οι δύο (02) διασωθέντες μετεπιβιβάστηκαν στο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκαν στο λιμένα Σύρου συνοδεία του ναυαγοσωστικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. απ' όπου διεκομίσθησαν με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου και εξήλθαν καλά στην υγεία τους.
Το Τ/Χ  “MIKE JR”  βυθίστηκε ενώ από το περιστατικό δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση.
Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή».

Αξίζει να σημειωθεί, πως το ζευγάρι που επέβαινε στο ταχύπλοο σκάφος, επισκεπτόταν το νησί, σχεδόν κάθε χρόνο, ενώ διατηρούσε στενά φιλικές σχέσεις με κατοίκους του νησιού, με τους οποίους είχαν προγραμματίσει συνάντηση, άμα τη αφίξει τους στη Σύρο, έπειτα από την αναχώρησή τους από τουριστικό λιμένα της Μυκόνου.

Δεδομένου, ότι είχαν ειδοποιήσει για την ώρα της αναχώρησής τους, οι φίλοι του ζευγαριού, οι οποίοι ανέμεναν την άφιξή τους στο τουριστικό καταφύγιο του Φοίνικα, προβληματίστηκαν από την καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα στο ζευγάρι, το οποίο εν τέλει και μετά από αρκετή ώρα επικοινώνησε, ενημερώνοντας για την εισροή υδάτων στο σκάφος και για τον κίνδυνο βύθισής του.

Οι φίλοι των επιβαινόντων ειδοποίησαν άμεσα το Λιμεναρχείο Σύρου, με τον Υπολιμενάρχη, κ. Γιάννη Βαμβακούση, να αναλαμβάνει το συντονισμό των ενεργειών, έτσι ώστε να εντοπιστεί και να διασωθεί το ζευγάρι, το οποίο λόγω πανικού δεν μπορούσε να δώσει ακριβή στοιχεία για την τοποθεσία του.

Παράλληλα, μέσω του υπεύθυνου υπαλλήλου στο τουριστικό καταφύγιο του Φοίνικα, ο οποίος είχε ενημερωθεί για το συμβάν, ειδοποιήθηκε και σκάφος από τη Μύκονο, το οποίο κατέπλευσε, προς εντοπισμό του ταχυπλόου, που βρισκόταν σε κίνδυνο, ενώ ταυτόχρονα, ξεκίνησε, μέσω του Λιμεναρχείου Σύρου και του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, η διαδικασία εντοπισμού του σκάφους από ταχύπλοο του Λιμενικού Σώματος, αλλά και ελικοπτέρο τύπου Super Puma, που απογειώθηκε από την Αττική. 

Οι επιβαίνοντες εντοπίστηκαν στο φουσκωτό σκάφος, που είχαν στο πίσω μέρος του ταχυπλόου, από παραπλέον σκάφος, το οποίο είχε ενοικιαστεί από δύο αλλοδαπούς, με Έλληνα σκίπερ. Ο καπετάνιος του σκάφους, περισυνέλεξε τους δύο επιβαίνοντες του βυθισμένου πλέον ταχυπλόου, προσφέροντάς τους ρούχα να αλλάξουν, ενώ προχώρησε και στην ευγενική χειρονομία να προσφέρει ένα χρηματικό ποσό, καθώς όλα τα υπάρχοντα του ζευγαριού βρίσκονταν μέσα στο σκάφος, το οποίο πλέον είχε βυθιστεί.

Την ίδια χρονική στιγμή, κατέφτασαν στο σημείο εντοπισμού του ζευγαριού, το ταχύπλοο του Λιμενικού Σώματος και το σκάφος, που είχε αποπλεύσει από τη Μύκονο.

Το ζευγάρι μετέβη με το σκάφος του Λ.Σ. στη Σύρο, όπου είχε ειδοποιηθεί και τους περίμενε ασθενοφόρο, το οποίο τους μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις, για να διαπιστωθεί αν είναι καλά στην υγεία τους, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν τους άνδρες του Λιμενικού στο Λιμεναρχείο, όπου τους ζητήθηκε μία πρώτη κατάθεση, για την έναρξη των διαδικασιών προανάκρισης εκ μέρους της Αρχής. 

Οι δύο ημεδαποί, μετά το πέρας της περιπέτειάς τους, η οποία ευτυχώς έληξε, χωρίς τραγικά αποτελέσματα, δήλωσαν ευγνώμωνες, για την όλη κινητοποίηση των ανθρώπων του νησιού και όχι μόνο, κάνοντας ειδική μνεία, για την ευγένεια και την προσήλωση στο καθήκον του Υπολιμενάρχη, ο οποίος βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τους ίδιους και με τα φιλικά τους πρόσωπα, που τον ενημέρωναν για την κατάστασή τους, την ευγενή καλοσύνη όλων, του υπεύθυνου στο τουριστικό καταφύγιο στο Φοίνικα, του λεμβούου από τη Μύκονο, του καπετάνιου και των επιβατών του σκάφους, που τους εντόπισε αρχικά, αλλά και των γνωστών τους από το νησί, που κίνησαν γη και ουρανό, ώστε να εντοπιστούν και να διασωθούν. 

Σημειώνεται, πως το ζευγάρι, αναχωρεί σήμερα το απόγευμα από το λιμάνι της Ερμούπολης, προς το λιμάνι του Πειραιά.