Στις φλόγες η Σύρος

Την πύρινη απειλή αντιμετώπισε για ακόμα μία φορά η Σύρος, με την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε εχθές στο νότιο τμήμα του νησιού και ήταν ιδιαιτέρως μεγάλης έκτασης και επικινδυνότητας.

Η φωτιά ξέσπασε λίγα λεπτά πριν τις 5 χθες το απόγευμα στην περιοχή του Μέγα Γιαλού, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για βραχυκύκλωμα σε καλώδιο υψηλής τάσης της ΔΕΗ, που προκάλεσε και εκτεταμένη διακοπή ρεύματος στο νησί.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εντός κατοικημένης περιοχής, ενώ αρχικά ήταν μικρής έκτασης, στη συνέχεια λόγω των ισχυρών ανέμων, έντασης 8 μποφόρ, διευκόλυναν στην εξάπλωσή της.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ωστόσο οι άνεμοι επέτειναν την ραγδαία εξάπλωση της πυρκαγιάς, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους, που έβλεπαν τις οικίες τους να απειλούνται.

Προς στιγμήν επικράτησε πανικός και αρκετοί ήταν αυτοί που με δάκρυα στα μάτια αντίκριζαν τις φλόγες να περικυκλώνουν τις περιουσίες τους, ενώ παράλληλα προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με λάστιχα ποτίσματος, ενώ καταγράφηκαν κάποια προβλήματα με την ταυτόχρονη άντληση νερού.

Άμεσα στο σημείο έσπευσαν και ιδιωτικές υδροφόρες καθώς και όλα τα μέσα που διέθετε η Πολιτική Προστασία Δήμου και Περιφέρειας, που κινητοποιήθηκε με το σύνολο των δυνάμεων της.

Μόλις μισή ώρα από την εκδήλωση της φωτιάς οι φλόγες είχαν ανέβει σε όλη την πλαγιά του λόφου και προχωρούσαν με μεγάλη ορμή, συνεχίζοντας να απειλεί κατοικίες, στις οποίες και προκλήθηκαν ζημιές.  

Ραγδαία ήταν η εξάπλωση της φωτιάς, η οποία μία ώρα αργότερα κατευθυνόταν προς τα Άδειατα

Στη μάχη της κατάσβεσης μετείχαν 5 πυροσβεστικά οχήματα, με 15 πυροσβέστες και 15 πιστοποιημένους εθελοντές δασοπυροσβέστες, καθώς και 5 υδροφόρες.

Η παρέμβαση εναέριων μέσων ήταν απαγορευτική, δεδομένης της περιορισμένης ορατότητας καθώς σκοτείνιαζε, αλλά και λόγω των ισχυρών ανέμων, που έπνεαν στην περιοχή.

Και ενώ η μάχη με τις φλόγες μαίνονταν η πυρκαγιά έφτασε έως και το χαμηλό σημείο του κεντρικού δρόμου του Μέγα Γιαλού και άρχισε να επεκτείνεται προς την Αμπέλα και τα Τρία Λαγγόνια, από την μία πλευρά και προς την πλευρά της Βάρης από την άλλη.

Αρκετοί κάτοικοι εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους, οι οποίοι όμως απεγκλωβίστηκαν, μετά από επέμβαση των δυνάμεων που επιχειρούσαν στην περιοχή.

Η ανησυχία εντάθηκε όταν ναι μεν η κατεύθυνση της φωτιάς προς Άδειατα σταμάτησε όμως το μέτωπο επεκτείνονταν απειλητικά προς την Ποσειδωνία, ενώ παράλληλα μαινόταν και το μέτωπο προς τη Βάρη.

Περί τις 5 ώρες μετά την εκδήλωση της, κόπασαν οι άνεμοι και οι πυροσβεστικές δυνάμεις περιόρισαν σε απόλυτο βαθμό τα δύο μεγάλα μέτωπα, αφήνοντας μικρές εστίες, οι οποίες ήταν αντιμετωπίσιμες κι ελεγχόμενες.

Χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί κάποια ολοσχερής καταστροφή κατοικίας, παρ’ όλα αυτά καταγράφηκαν εκτεταμένες φθορές σε σπίτια, με την πλήρη αποτίμηση των ζημιών να γίνεται σήμερα.

Ένας πυροσβέστης οδηγήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, για προληπτικούς λόγους, μετά την εκδήλωση αίσθησης αδιαθεσίας από την εισπνοή των αναθυμιάσεων από τους καπνούς. Στο σημείο που επιχειρούσε ο πυροσβέστης μετέβη κλιμάκιο του ΕΚΑΒ, το οποίο παρείχε τις πρώτες βοήθειες και ανέλαβε τη διακομιδή του πυροσβέστη στο νοσοκομείο, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του.