Κυκλάδες και Δωδεκάνησα στην ευθύνη του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή, Ταξίαρχου, Λουκά Θάνου

Σε έμπειρα χέρια η Αστυνομική Διεύθυνση Ν. Αιγαίου

Οι προτεραιότητές του για τη νησιωτική Περιφέρεια

Με ισχυρό εφόδιο την 35ετη και πλούσια επαγγελματική πορεία του μέσα στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, ο νέος Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ν. Αιγαίου, Ταξίαρχος, Λουκάς Θάνος έχει στην ευθύνη του πλέον τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, μετά από την πρόσφατη τοποθέτησή του, στο πλαίσιο των τελευταίων κρίσεων του Αρχηγείου.

Η ανάπτυξη ποιοτικού αστυνομικού έργου προς όφελος πρωτίστως των κατοίκων των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, αλλά και των επισκεπτών των νησιών, αποτελεί την κύρια προτεραιότητα του ίδιου, σύμφωνα με όσα ανέφερε προς τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, χθες, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης.

Ο ίδιος προέβη στις απαραίτητες συστάσεις αναφορικά με την επαγγελματική διαδρομή του, μιλώντας αναλυτικότερα για τις θέσεις από τις οποίες “πέρασε” στο Σώμα όλα αυτά τα χρόνια, ενώ επεσήμανε ως “σταθμό” στη μακρά πορεία του, την υπηρεσία του για δέκα χρόνια στο Τμήμα Αντιμετώπισης Διεθνούς Τρομοκρατίας της Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας.

Υποθέσεις εξάρθρωσης τρομοκρατικών οργανώσεων όπως αυτή της επαναστατικής οργάνωσης “17 Νοέμβρη”, του χάρισαν πολύτιμη εμπειρία, την οποία όπως εξήγησε, επιδιώκει να αξιοποιεί καθημερινά, από τις θέσεις που υπηρετεί.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε στις αναφορές του και για τις προτεραιότητες που θέτει σε επίπεδο νησιωτικής Περιφέρειας σχετικά με το αστυνομικό έργο.

Η χθεσινή συνάντηση με εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια επαφών που είχε μέχρι σήμερα ο ίδιος, με τον μητροπολίτη Σύρου, Δωρόθεο Β΄, τον Καθολικό επίσκοπο, Πέτρο Στεφάνου, τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Νίκο Λειβαδάρα, τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη καθώς και τον Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου.

Συνεργασία και επαφή με την κοινωνία

Έμφαση στο θέμα της συνεργασίας με τις τοπικές Αρχές αλλά και την κοινωνία της Σύρου και των άλλων νησιών, έδωσε ο νέος Γενικός κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τους δημοσιογράφους, εξ αφορμής των συναντήσεων που πραγματοποίησε στην έδρα του Νοτίου Αιγαίου.

“Για όλα τα προβλήματα θα είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία και θα προσπαθούμε να δώσουμε την καλύτερη λύση. Θα έχουμε συνεργασία με όλους για να απαντάμε στα προβλήματα. Επίσης είμαστε ανοικτοί και σε προτάσεις” ανέφερε αρχικά ο ίδιος, τονίζοντας πως η υλοποίηση του αστυνομικού έργου “είναι αποκλειστικά στην Αστυνομία και εξετάζουμε το καλύτερο”. Ωστόσο, επανέλαβε πως με τις τοπικές Αρχές, χρήσιμο είναι “να υπάρχει μία αμφίδρομη κίνηση”.

Σχετικά με τον ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας και την παρουσία του Σώματος στην τοπική κοινωνία, ο νέος Γενικός υπήρξε σαφής, υπερασπιζόμενος “έναν εξωστρεφή ρόλο” αφού όπως τόνισε, “οι ίδιοι οι αστυνομικοί είναι μέλη των τοπικών κοινωνιών και πρέπει να αισθανόμαστε κομμάτι της κοινωνίας για να λύνουμε καλύτερα τα προβλήματα”.

Ερωτηθείς σχετικά με την παρουσία και τη συμπεριφορά των αστυνομικών προς τους πολίτες, εξήγησε πως χρειάζεται η ανάπτυξη αμοιβαίου σεβασμού. “Το να είναι καλή η συμπεριφορά των αστυνομικών προς τους πολίτες είναι κάτι το αυτονόητο. Όπου απαιτηθεί θα υπάρξουν παραβάσεις, αλλά και προσωπικά η φιλοσοφία μου είναι να πηγαίνουμε με το πνεύμα του νόμου και όχι με το γράμμα του νόμου” ανέφερε μεταξύ άλλων.

Προτεραιότητες

Αμέσως μετά, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ν. Αιγαίου έθεσε επί τάπητος τις βασικές προτεραιότητες της Αστυνομίας στους δύο νησιωτικούς νομούς.

“Στην κορυφή των θεμάτων είναι να προφυλάξουμε τα παιδιά από τα ναρκωτικά. Επίσης θέλουμε να συμβάλλουμε στην καλή ποιότητα της ζωής των κατοίκων”, σχολίασε αρχικά, εξηγώντας όμως πως σε πρώτο πλάνο παραμένουν οι εξής στόχοι: Η διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης, ευταξίας και απρόσκοπτης διαβίωσης των πολιτών, η διατήρηση του περιβάλλοντος ασφάλειας για τους κατοίκους και επισκέπτες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, η πρόληψη της εγκληματικότητας, η εμφανής αστυνόμευση με έμφαση στην εμφάνιση/παράσταση και συμπεριφορά του αστυνομικού προσωπικού προς τους πολίτες, η αποτροπή της παράνομης εισόδου - εξόδου παράνομων μεταναστών από τη χώρα, η καταπολέμηση των παραβατικών συμπεριφορών και η συνέργεια με συναρμόδιους φορείς και συνεργασία με τους πολίτες για την αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτων αναγκών.

Ενίσχυση σε προσωπικό

Αμέσως μετά τοποθετήθηκε και για το θέμα της υποστελέχωσης της Αστυνομίας στο νησιωτικό χώρο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως, αν και τα νησιά γενικά είναι φιλήσυχοι τόποι, ωστόσο, τη θερινή περίοδο, απαιτείται ενίσχυση δυνάμεων δεδομένης της παρουσίας μεγάλου “κύματος” επισκεπτών.

“Δίνουμε συνέχεια μία μάχη για να φέρουμε άτομα. Οι αστυνομικοί δεν θέλουν να υπηρετήσουν στα νησιά. “Φοβούνται” τη νησιωτικότητα, τη δυσκολία επικοινωνίας με την ηπειρωτική Ελλάδα και την απόσταση με τον τόπο καταγωγής τους”, σχολίασε μεταξύ άλλων ο ίδιος, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “επίσης, έχουμε και το γεγονός πως Κυκλαδίτες και Δωδεκανήσιοι δεν επιλέγουν να πάνε στην Αστυνομία”. Αυτό ως γεγονός δε, επεσήμανε πως ξεκινά από το γεγονός πως, “δεδομένης και της τουριστικής ανάπτυξης, εδώ ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, στρέφεται προς τον συγκεκριμένο κλάδο”.

Απαραίτητη και η Δημοτική Αστυνομία

Ένα εκ των σημαντικών θεμάτων που απασχολούν ειδικότερα τη Σύρο είναι το κυκλοφοριακό. Ο νέος Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ν. Αιγαίου, εξήγησε πως τέτοια θέματα αναπτύσσονται και συζητώνται σε ξεχωριστές συναντήσεις με τους αρμόδιους, παρόλα αυτά, σημείωσε πως επιγραμματικά, επί τάπητος, τέθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές Αρχές. Θέση του ίδιου σχετικά με το κομμάτι του ελέγχου, αποτελεί το γεγονός πως σε κάθε τόπο είναι σημαντικό να υπάρχει και Δημοτική Αστυνομία, ώστε η Ελληνική Αστυνομία να αφοσιώνεται συστηματικά και με μεγαλύτερες δυνάμεις στο κομμάτι της πρόληψης της εγκληματικότητας, της γενικότερης αστυνόμευσης και διαχείρισης περιστατικών κλοπών και διαρρήξεων, στην καταπολέμηση παραβατικών συμπεριφορών και στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

“Για να υπάρξει σταθερή βάση για την αστυνόμευση, πρέπει να υπάρξει κι ένας σταθερός πυρήνας Δημοτικής Αστυνομίας”, σχολίασε χαρακτηριστικά, λέγοντας ακόμη πως, “θα πρέπει να έχουμε μεταξύ μας και μία πολύ καλή συνεργασία”.

Μακρά διαδρομή στο Σώμα

Ο ίδιος ρωτήθηκε να ξεχωρίσει σημαντικούς σταθμούς της επαγγελματικής πορείας του. Σύμφωνα με όσα τόνισε η υπηρεσία του για 35 χρόνια στο Σώμα δεν συνοδεύτηκε από ευκολία, ωστόσο, χάρη σε αυτήν τη διαδρομή, απέκτησε πλούσια εμπειρία.

“Μπορεί να ταλαιπωρήθηκα πολύ υπηρεσιακά, αλλά το έφερε η τύχη να γνωρίσω την Αστυνομία σε όλες της, τις εκφάνσεις. Και από θέματα τάξης και από θέματα ασφάλειας”, υπογράμμισε αναφερόμενος επιγραμματικά στη συμμετοχή του στα ΜΑΤ την περίοδο των μεγάλων πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων (1998-2001), όπως και το διάστημα των διαδηλώσεων αναφορικά με την υπόθεση Οτσαλάν.

Ο ίδιος, όμως, έδωσε έμφαση στο πέρασμά του από το αρμόδιο Τμήμα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. “Σταθμός στην καριέρα μου θεωρώ ότι ήταν η υπηρεσία από τον Αύγουστο του 2001 έως και τον Νοέμβριο του 2011 στο Τμήμα Αντιμετώπισης Διεθνούς Τρομοκρατίας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας”, πρόσθεσε, αναφέροντας ακόμη πως θυμάται έντονα το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας στο οποίο συμμετείχε ενεργά για την εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης “17 Νοέμβρη”, την εξάρθρωση Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα (ΕΛΑ), του Επαναστατικού Αγώνα και των Πυρήνων της Φωτιάς.

Τέλος, αναφέρθηκε και στα πολύ σοβαρά θέματα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στα νησιά της Δωδεκανήσου. Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε, είναι εξαιρετικά λεπτές οι ισορροπίες που πρέπει να διατηρούνται σε νησιά που υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες.

“Η εμπειρία μου αυτή ελπίζω να με κάνει να αφουγκραστώ καλύτερα τα προβλήματα εδώ και να μπορέσουμε να δώσουμε λύση”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θάνος, ολοκληρώνοντας τη συζήτησή του με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.