Ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος ταράζει τα νερά

Μια τολμηρή πρόταση

Η διάσωση της Εθνικής Τράπεζας από πόρους της εκκλησίας

Με το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, ειδικά και μετά τις οικονομικές εξελίξεις της Κύπρου, κατατέθηκε μία απρόσμενη, αλλά στοχευμένη πρόταση, εκ μέρους του Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου και Μυκόνου, Δωρόθεο Β΄, για ανάληψη ουσιαστικής δράσης εκ μέρους της εκκλησίας, υπέρ της διάσωσης της Εθνικής Τράπεζας.

Ο Μητροπολίτης Σύρου, έρχεται μετά τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, να λάβει μία «ρηξικέλευθη πρωτοβουλία» και να προτείνει με επιστολή του προς τους 12 Συνοδικούς ιεράρχες, τη συμμετοχή της Εκκλησίας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, ώστε να αποφευχθεί «ο επαπειλούμενος αφελληνισμός του πρώτου πιστωτικού ιδρύματος της νεωτέρας Ελλάδος».

Ο Μητροπολίτης σε μία εποχή γενικής σιωπής, αποτολμά να μιλήσει πρακτικά, θέτοντας την εκκλησία σε ρόλο πρωταγωνιστή στις κρίσιμες αυτές ώρες και να στείλει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, ταράζοντας τα νερά όχι μόνο του οικονομικού αλλά και του πολιτικού κόσμου, ο οποίος έχει περιέλθει σε μία ελλειμματική αμφισβήτηση εκ μέρους των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία σκέψη και έναν προβληματισμό που ετέθη, ως επιλογή εκ μέρους τους Μητροπολίτη, που μπορεί να τύχει πλήθους αντιδράσεων όμως είτε συμφωνώντας είτε διαφωνώντας, τίθεται έναντι του άλλου δρόμου της μοιρολατρίας και της απραξίας.

Η ισχύουσα κατάσταση

Ήδη εκ μέρους τη κυβέρνησης και των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αναζητούντα λύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση τους, με τα στελέχη του μόνιμου κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα να μετέχουν των κυβερνητικών συσκέψεων σχετικά με το θέμα αυτό, καθώς η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Απριλίου, ώστε μέχρις το τέλος Ιουλίου να έχει ξεκαθαρίσει ποιες τράπεζες θα διασωθούν και ποιες μικρές θα απορροφηθούν από τα μεγάλες τραπεζικές δυνάμεις.

Οι τέσσερεις μεγάλες συστημικές τράπεζες της χώρας θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου, το οποίο καλούνται να εγκρίνουν οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις τους, που θα επικυρώσουν της ανακεφαλαιοποίηση τους.

Για την ερχόμενη Δευτέρα 29 Απριλίου έχει προγραμματιστεί η γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας, κατόπιν της αποτυχίας συγχώνευσης της με τη Eurobank, με τη διοίκηση της τράπεζας να προσπαθεί να επιτύχει κάλυψη του 10% του μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτική συμμετοχή. Ακόμα και εάν αυτό δεν επιτευχθεί, η ανακεφαλαιοποίηση θεωρείται εξασφαλισμένη διότι θα γίνει μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι όροι και οι νέες τιμές των μετοχών θα αποφασιστούν από τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και θα ενημερωθεί για τις νέες τιμές η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ώστε εντός του Μαΐου να ξεκινήσει η διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από τους μετόχους.

Η πρόταση

Η επιστολή του Μητροπολίτη, η οποία βρίσκεται στα χέρια των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, είναι η πρόταση απέναντι στα «νέα δεδομένα και τις νέες προκλήσεις για την εκκλησία» που δημιουργούν «οι πρόσφατες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και το ανακύψαν θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών τραπεζών».

Από άλλους η πρόταση αυτή θα απορριφθεί, από άλλους θα συζητηθεί και άλλους θα προβληματίσει, όμως είτε τύχει θετικής ή αρνητικής αντιμετώπισης, δεν παύει να είναι μία εναλλακτική, που αφορά στην εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της κεντρικής διοίκησης της εκκλησίας και όχι στην περιουσία των Μητροπόλεων, όπως πολλοί παρερμήνευσαν, η οποία έχει εκτιμηθεί περίπου στα 400 εκ. ευρώ και να αξιοποιηθεί αυτή προς διάσωση της Εθνικής.

Ζητά να μην μείνει η εκκλησία «αμέτοχη και απαθής» και καθώς είναι ένας «εκ των μεγαλύτερων μετόχων της Εθνικής Τράπεζας, διαθέτουσα 15.000.000 μετοχές της» και να συμμετάσχει με τη χρήση της προαναφερόμενης εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας, έναντι «των 770 εκ. Ευρώ που επιζητά η Εθνική προκειμένου να μη κρατικοποιηθεί».

Πρόκειται για μία πρόταση που ενέχει ρίσκο, όμως δεν παύει να θέτει έναν προβληματισμό προς την εκκλησία η οποία καλείται να τολμήσει.

Ο Μητροπολίτης κρίνει ως «επιβεβλημένη τη συμμετοχή της Εκκλησίας στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας», αρκεί όμως να υπάρξουν συγκεκριμένες «προϋποθέσεις οι οποίες θα την εξασφαλίζουν».

Αυτές αφορούν στη μεγάλη συμμετοχή της Εκκλησίας, τόση που να υπερκαλύπτει το μερίδιο που της αναλογεί, η συμμετοχή αυτή κρίνεται σκόπιμο να αποσκοπεί στο πλειοψηφικό πακέτο της Εθνικής Τράπεζας, η συμμετοχή να πραγματοποιηθεί υπό αυστηρούς όρους, συμφωνημένους μεταξύ της Διοίκησης της Τράπεζας και της αρμόδιας Συνοδικής επί των Οικονομικών Επιτροπής και η Εκκλησία θα ορίζει την πλειονοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας.

Σε επικοινωνία μας με τον Μητροπολίτη Δωρόθεο, μας διευκρίνισε ότι η επιστολή την οποία απέστειλε προς τους Συνοδικούς Μητροπολίτες, πριν συζητηθεί από την Ιερά Σύνοδο, η οποία είναι και ο κυρίαρχο όργανο, δεν προτίθεται να προβεί σε καμία σχετική δήλωση.

Οι προσπάθειες της Μητρόπολης

Αναφερόμενος, ο Μητροπολίτης, στις προσπάθειες που καταβάλει η Μητρόπολη Σύρου για να σταθεί συνεπής απέναντι στις υποχρεώσεις της έναντι των όσων έχει αναλάβει να στηρίζει οικονομικά, μίλησε για «απέλπιδα προσπάθεια» που καταβάλει προκειμένου να διατηρηθούν οι δράσεις της. «Δεν έχουμε έρθει ξανά ποτέ σε τόσο δύσκολη θέση» είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της οικονομικής δυστοκίας που αντιμετωπίζει, λόγω έλλειψης ρευστού, είναι οι εργαζόμενοι στο γηροκομείο της Μητρόπολης στα Τάλαντα και τον παιδικό σταθμό να μην έχουν πληρωθεί τους μισθούς τους.

Παρ’ όλα αυτά η Μητρόπολη συνεχίζει, καταβάλλοντας μηνιαίως 7.500 ευρώ, να στηρίζει τους νησιώτες φοιτητές που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα, με πληρωμή μέρους του ενοικίου τους, ή με καταβολή ενός επιδόματος, με τον Μητροπολίτη να σημειώνει ότι «για τα παιδιά αυτά πρέπει να γίνει κάθε θυσία».

Συνεχίζεται δε η διάθεση πακέτων τροφίμων, προς τις 360 οικογένειες που έχουν ανάγκη, από τις οποίες τις 101, πολύτεκνες και τρίτεκνες, τις έχει υιοθετήσει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, η οποία σε συνεργασία με τη Μητρόπολη, αναλαμβάνει και άλλες δράσεις.

Μεταξύ αυτών είναι και η αποστολή κλιμακίου των γιατρών του κόσμου σε τρία νησιά, με πρώτη την Άνδρο όπου θα μεταβεί το κλιμάκιο εντός της εβδομάδας, τον Ιούνιο στην Τήνο και τον Σεπτέμβριο στην Κέα, παρέχοντας προληπτική ιατρική όλων των ειδικοτήτων στους κατοίκους των νησιών.