Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Αγίων Θεοφανείων στη Σύρο

"Άνοιξαν οι ουρανοί"

Με προσήκουσα λαμπρότητα και πνευματική ανάταση πραγματοποιήθηκε χθες στη Σύρο η δεσποτική εορτή των Θεοφανείων και η τελετή του Αγιασμού των υδάτων.

Ο μεγαλοπρεπής εορτασμός κορυφώθηκε με την καθιερωμένη δέηση στην Πλατεία Κανάρη και τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα, όπου αρκετοί τολμηροί κολυμβητές, αψηφώντας το κρύο, βούτηξαν στα παγωμένα νερά του λιμανιού για να τον ανασύρουν και να αποδείξουν ότι η δύναμη της πίστης είναι ισχυρότερο από κάθε άλλον παράγοντα.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος με τον όρθρο και την τέλεση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β'.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Πουσσαίος, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας, η πολιτευτής Κυκλάδων της ΝΔ Κατερίνα Μονογυιού, εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου, καθώς και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ξεχωριστή ήταν επίσης η παρουσία του Εμμανουήλ Νιώτη, διευθυντικού στελέχους της ακτοπλοϊκής εταιρείας Hellenic Seaways, ο οποίος τιμήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου για την πολύτιμη και σημαντική κοινωνική και φιλανθρωπική προσφορά του στο νησί.

Αψήφησαν το κρύο

Λίγο αργότερα, ξεκίνησε με τη δέουσα επισημότητα η λιτανευτική πομπή προς την πλατεία Κανάρη, υπό τους ήχους των εμβατηρίων που απέδωσαν οι μουσικοί της Φιλαρμονικής του Δήμου. Ο Μητροπολίτης Σύρου, οι κληρικοί του νησιού, αλλά και άγημα της Προκεχωρημένης Ναυτικής Βάσης Σύρου συνόδευσαν τον ανθοστολισμένο Τίμιο Σταυρό προς το λιμάνι, περνώντας διαδοχικά από όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Την πομπή πλαισίωσαν μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου με παραδοσιακές φορεσιές, αλλά και ένστολα τμήματα τόσο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, όσο και του Σώματος Ελλήνων Οδηγών.

Παρά το συννεφιασμένο σκηνικό του καιρού, πλήθος πιστών κατέκλυσε το σημείο μπροστά από την πλατεία Κανάρη, όπου ήταν ελλιμενισμένα πλοία της γραμμής και του Πολεμικού Ναυτικού, ρυμουλκά σκάφη του Νεωρίου, πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος, καθώς και σημαιοστολισμένα

ιστιοπλοϊκά του Ναυτικού Ομίλου Σύρου.

Πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας

Κατά την τέλεση του αγιασμού των υδάτων, ο Μητροπολίτης Σύρου ευχήθηκε το 2014 να είναι το έτος “αναστάσεως” της Ελλάδας από τα προβλήματα και τις δυσκολίες που πλήττουν έντονα και παρατεταμένα το λαό της. Παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα προς όλους να ζήσουν ως

ουρανοπολίτες, ως άνθρωποι αρετής, αγάπης και δημιουργίας, που μέσα σε ένα πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας δύνανται να βοηθήσουν την πατρίδα, την οικογένεια και τους αδελφούς τους.

Αμέσως μετά, ακολούθησε η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα, τον οποίο μετά από αναζήτηση ολίγων λεπτών που παρέτεινε την αγωνία, ανέσυρε ο Χαράλαμπος Τζέρμπος. Ο κ. Δωρόθεος δώρισε στον νεαρό κολυμβητή έναν χρυσό σταυρό στήθους, ευχόμενος όπως ο Θεός του δίνει πάντα υγεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι κολυμβητές έλαβαν από έναν μικρό προσωπικό σταυρό, δώρο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιεώνυμου Β' ως ευλογία και ανάμνηση της συμμετοχής τους στη φετινή κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Στη συνέχεια, η λιτανεία κατευθύνθηκε από την πλατεία Κανάρη στο κτήριο της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, όπου και ολοκληρώθηκε. Ακολούθησε η καθιερωμένη δεξίωση στο εσωτερικό της Σχολής, η οποία κάθε χρόνο υποδέχεται με εξαιρετική τιμή και ευλάβεια το σταυρό των Θεοφανείων, για να ευλογήσει τη θάλασσα και το λίκνο των νέων ναυτικών, που θα βρεθούν στην “αγκαλιά” της.

Ετικέτες: