Μεγάλη Τρίτη στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου

"Ακολουθία του Νυμφίου"

Κατάμεστος ο Ιερός Ναός του Αγ. Νικολάου

Ιδιαίτερα κατανυκτικό υπήρξε το κλίμα χθες, Μεγάλη Τρίτη, βράδυ στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου τα μέλη της πολυφωνικής χορωδίας του Ναού έψαλλαν το “Τροπάριο της Κασσιανής” στο πλαίσιο της ακολουθίας που τελείται όπως ορίζει η θρησκευτική παράδοση σε όλους τους Ναούς της Ορθοδοξίας.

Οι πιστοί που προσήλθαν συμμετείχαν στην ακολουθία που τέλεσε ο Σεβασμιώτος Μητροπολίτης Σύρου κκ Δωρόθεος Β΄ και άκουσαν με ευλάβεια το ολοκληρωμένο σε σύλληψη ποίημα, γεμάτο Χριστιανικό μεγαλείο – τροπάριο - της ευσεβούς και λόγιας ποιήτριας του Βυζαντίου, Κασσιανής, που έψαλλε η χορωδία υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Αργυρίου.

Υπήρξε κάλυψη από τη web κάμερα της “Κοινής Γνώμης”.

Ιστορικά στοιχεία

Η Οσία Κασσιανή (ή Κασσία ή Ικασία ή Εικασία) η Υμνογράφος γεννήθηκε μεταξύ του 805 και του 810 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη και έζησε στα χρόνια του βασιλιά Θεοφίλου (829 -842 μ.Χ.).

Το 843 μ.Χ. ίδρυσε ένα κοινόβιο στα δυτικά της Κωνσταντινούπολης, κοντά στα τείχη της πόλης, του οποίου έγινε και η πρώτη ηγουμένη. Με την εκκλησιαστική της ποίηση μας μεταφέρει σε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα. Δεν γράφει για τον εαυτό της, για τον κόσμο, για τους ανθρώπους, αλλά θέτει την πλούσια ποίησή της στην υπηρεσία της Εκκλησίας και την κάνει φωνή θρησκευτικού ενθουσιασμού, μετάνοιας, προσευχής και δοξολογίας.