Ακολουθία Αγίων Παθών στους ναούς της Σύρου

"Σήμερον κρεμάται επί ξύλου"

  • Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2014 - 02:58
  • /   Eνημέρωση: 18 Απρ. 2014 - 10:43
  • /   Συντάκτης: Αντώνης Μπούμπας

Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Μ. Πέμπτης – μιας από τις θλιβερότερες ημέρες της Χριστιανοσύνης- η ακολουθία των 12 Ευαγγελίων με τους πιστούς να συρρέουν στους ναούς της Σύρου για να παρακολουθήσουν τα πάθη του Εσταυρωμένου.

Σύμφωνα με τους Ευαγγελιστές, ο Ιησούς Χριστός θέλησε πριν θυσιαστεί για την σωτηρία των ανθρώπων, να δειπνήσει για τελευταία φορά με τους μαθητές του. Κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου και αφού είχε αποχωρήσει ο Ιούδας, ο Κύριος παρέδωσε στους μαθητές του, το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και συγκεκριμένα, προσέφερε άρτο λέγοντας: “λάβετε φάγετε τούτο εστί το σώμα μου” και κρασί “πίετε έξ αυτού πάντες τούτο γαρ εστί το αίμα μου το της καινής διαθήκης το περί πολλών εκχυνόμενον εις άφεσιν αμαρτιών”.

Μετά το τέλος του Μυστικού Δείπνου, ο Ιησούς και οι μαθητές του, μετέβησαν στο Όρος των Ελαιών. Εκεί ο Χριστός προσευχήθηκε στον Πατέρα του, και τελικά συνελήφθη από τους Ρωμαίους, μετά την προδοσία του Ιούδα. Στον Εσπερινό της ημέρας αναβιώνει η Σταύρωση του Θεανθρώπου, κατά την οποία διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια που περιγράφουν τα Άγια Πάθη. Μετά το 5ο Ευαγγέλιο, βγαίνει ο Εσταυρωμένος.

“Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας”, έψαλλαν οι ιερείς την ώρα που περιέφεραν τον εσταυρωμένο Ιησού στο ναό για την αναπαράσταση της σταύρωσης.

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ, σε όλους τους ναούς έσβησαν τα φώτα. Η πομπή της σταύρωσης υπό το φως των κεριών κινήθηκε με αργό και σταθερό ρυθμό προς το κέντρο των ναών, διαπερνώντας το πλήθος των πιστών.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας των 12 ευαγγελίων, στις εκκλησίες ο κόσμος συγκέντρωσε τα λουλούδια προκειμένου να ξεκινήσει το στόλισμα του επιταφίου, το οποίο θα υποδεχτεί το σώμα του Χριστού το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής.

Ακολουθεί βίντεο από την Ακολουθία των Αγίων Παθών στον Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β', καθώς και φωτογραφικό υλικό από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Ετικέτες: