Πρωτοβουλία για την Παιδική Βιβλιοθήκη

“Ποιο Δημοτικό Συμβούλιο θα τηρεί τις αποφάσεις του”;

Ένα φερέγγυο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο θα τηρεί τις αποφάσεις του και δεν θα αγνοεί τις ανάγκες των μικρών δημοτών του νησιού για γνώση και δημιουργική απασχόληση, ζητά η “Πρωτοβουλία για την Παιδική Βιβλιοθήκη Σύρου”, υποδεικνύοντας στη δημοτική αρχή πως θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Τα μέλη της κίνησης, με νέα επιστολή τους, υπογραμμίζουν την ανάγκη για άμεση επαναλειτουργία της δομής, η οποία παραμένει κλειστή τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, χαρακτηρίζουν “αβάσιμες” τις δικαιολογίες που προβάλλονται από το δήμο για τη μη τήρηση της απόφασης, η οποία λήφθηκε από το δημοτικό συμβούλιο ένα χρόνο πριν, ενώ σχολιάζουν αρνητικά την παράλειψη της βιβλιοθήκης από το πρόγραμμα των υποψήφιων δημοτικών συνδυασμών.

Όπως σημειώνουν, “έχουν περάσει ήδη τέσσερα χρόνια από το κλείσιμο της Παιδικής-Εφηβικής βιβλιοθήκης Σύρου και μέσα σε αυτό το διάστημα, πολίτες της Σύρου που ενδιαφερόμαστε για την επαναλειτουργία της, δημιουργήσαμε την Πρωτοβουλία για την Παιδική και Εφηβική βιβλιοθήκη, με κύριο στόχο να ανοίξει και πάλι ο χώρος γνώσης, δημιουργικής απασχόλησης και έκφρασης, προς όφελος όλων των παιδιών.

Δικαιολογίες χωρίς αντίκρισμα

Μετά τις μακροχρόνιες κινητοποιήσεις και τις πιέσεις μας προς το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, το δημοτικό συμβούλιο ένα χρόνο πριν, στις 27 Ιουνίου 2013, οδηγήθηκε σε απόφαση για την επαναλειτουργία της. Αρχικά, προσωρινά, για δύο απογεύματα την εβδομάδα και στη συνέχεια με μόνιμο δημοτικό υπάλληλο για πέντε απογεύματα την εβδομάδα. Ένα χρόνο μετά η Παιδική-Εφηβική βιβλιοθήκη παραμένει κλειστή".

Από την πλευρά τους, οι γονείς υπενθυμίζουν ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει υλοποιήσει την απόφασή του, ενώ στο μεταξύ ο Οργανισμός Παιδικών και Εφηβικών βιβλιοθηκών, στον οποίο ανήκε η βιβλιοθήκη, έχει καταργηθεί, με αποτέλεσμα όλο το υλικό να έχει περάσει στο Δήμο και να έχει ολοκληρωθεί (από πλευράς του Δήμου) και η απογραφή του.

Υποστηρίζουν μάλιστα, ότι οι απαραίτητες για την ασφάλεια και την υγιεινή επισκευές που επικαλείται το αρμόδιο τμήμα του δήμου, προβάλλονται ως δικαιολογία για τη μη τήρηση της απόφασης, από τη στιγμή που ο χώρος διατίθεται σε φορείς ή μεμονωμένα πρόσωπα για να πραγματοποιηθούν κάθε είδους εκδηλώσεις.

“Γενικολογίες” και “ασάφειες” από τους υποψήφιους δημάρχους

Επιπροσθέτως, καθιστούν γνωστό πως κατέβαλαν προσπάθειες, προκειμένου η επαναλειτουργία της παιδικής βιβλιοθήκης να τεθεί στο επίκεντρο των υποψήφιων δημάρχων, χωρίς ωστόσο να πετύχουν κάποιο επιθυμητό αποτέλεσμα. “Φτάνοντας παραμονές εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, διαπιστώσαμε ότι η βιβλιοθήκη δεν υπήρχε στο πρόγραμμα κανενός υποψηφίου και παρότι κλήθηκαν σε τηλεμαχία τοπικού καναλιού να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για το θέμα, πήραμε ως απάντηση ευχές, γενικολογίες και προτάσεις (όπως αυτή για δημιουργία συλλόγου από τους πολίτες) που είχαν ήδη απορριφθεί από το δημοτικό συμβούλιο", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, επισημαίνουν ότι όλοι εκείνοι που αποτελούν την Πρωτοβουλία για την Παιδική-Εφηβική βιβλιοθήκη απαιτούν από το δημοτικό συμβούλιο να κάνει πράξη την απόφασή του.

"Το γεγονός ότι στο χώρο παρουσιάζονται κάθε είδους περιστασιακές εκδηλώσεις, δε θα μπορούσε να οδηγήσει με κανένα τρόπο στο συμπέρασμα ότι η βιβλιοθήκη έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε μια Δημοτική Παιδική-Εφηβική βιβλιοθήκη με μόνιμο υπάλληλο και σταθερό ωράριο λειτουργίας με δημόσια και δωρεάν πρόσβαση για κάθε παιδί και έφηβο που ζει ή επισκέπτεται το νησί".