Λαμπρός πνευματικός εορτασμός για την ανακήρυξη της Μήλου ως ιεράς νήσου

Ανάδειξη ιστορικού και θρησκευτικού θησαυρού

Το μοναδικής αξίας παλαιοχριστιανικό μνημείο των Κατακομβών των πρώτων Χριστιανικών αιώνων στη Μήλο αναδεικνύεται “σήμερα”, μετά και τη σεπτή τελετή της επίσημης ανακήρυξης της Μήλου ως ιερό νησί, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στη Μήλο παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ολοκληρώθηκαν οι διήμερες θρησκευτικές και πνευματικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο νησί το Σαββατοκύριακο, στις οποίες κεντρικά πρόσωπα ήταν ακόμη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄, το σύνολο των Μητροπολιτών από όλη την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης ενώ παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του νομού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Μήλου. Ιδιαίτερη ανταπόκριση είχε το γεγονός της ανακήρυξης της Μήλου ως ιερό νησί και στους δεκάδες πιστούς που ακολούθησαν και συμμετείχαν και τις δύο ημέρες στο πρόγραμμα του εορτασμού που είχε γνωστοποιήσει η Ιερά Μητρόπολη Σύρου.

Η “Κοινή Γνώμη” επισκέφθηκε το νησί και κατέγραψε το γεγονός με την κάμερά της, το οποίο προβάλλεται στο web tv στην ιστοσελίδα της.

Υπογραμμίζεται πως το κεντρικό γεγονός της ανακήρυξης της Μήλου ως ιερό νησί προβλήθηκε και από τη ΝΕΡΙΤ το πρωί της Κυριακής από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στον οικισμό της Τρυπητής.

Προάσπιση και ανάδειξη των Κατακομβών

Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα βαρύνουσας σημασίας γεγονός για το νησί της Μήλου, αφού η πρόταση και οι προσπάθειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β΄ και η απόφαση της Ιεράς Συνόδου με την αρωγή και της Πολιτείας έρχονται να αναδείξουν τον ιστορικό και θεολογικό χαρακτήρα των Κατακομβών, του υπόγειου νεκροταφείου της Μήλου κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Ένα μνημείο εξαιρετικού ενδιαφέροντος, απαράμιλλης ομορφιάς – μοναδικό στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο και εφάμιλο των Κατακομβών της Ρώμης - που συγκεντρώνει εκτός των άλλων και αρχαιολογικό ενδιαφέρον αφού εκεί μαρτύρησαν οι πρώτοι Χριστιανοί την πίστη τους στον Θεό. Σήμερα μόνον δύο εκ των Στοών είναι ανοικτές στο κοινό ενώ οι επισκέπτες “πλημμυρίζουν” με δέος κατά την παραμονή τους στο χώρο.

Την Κυριακή το πρωί, πλήθος πιστών και προσκεκλημένων έδωσαν το “παρών” στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και τελέσθηκε η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία - προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου-, μετά το πέρας της οποίας, διαβάστηκαν τα Συνοδικά έγγραφα και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στην ανακήρυξη της Μήλου ως ιερό νησί και τα οποία πραγματοποιούν εκτενή αναφορά στην ομόφωνη απόφαση που έλαβε η Ιερά Σύνοδος μετά από την “εμπνευσμένη πρόταση” που κατέθεσε ο κκ. Δωρόθεος Β΄ όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο περιεχόμενό τους. Μεταξύ άλλων, από τον γραμματέα της Ιεράς Συνόδου ο οποίος ανάγνωσε τα εν λόγω κείμενα, τονίσθηκε πως η Ιερά Μητρόπολη Σύρου καθώς και οι Αυτοδιοικήσεις Α΄ και Β΄ Βαθμού αναλαμβάνουν κάθε δραστηριότητα και πρωτοβουλία που περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητές τους, αναπτύσσουν στενή συνεργασία μεταξύ τους και υποβάλλουν αιτήματα προς τα αρμόδια υπουργεία για την υλοποίηση των σκοπών που προβλέπονται στο σχετικό νόμο για την ανάδειξη των Κατακομβών, την προάσπισή του ιερού χώρου και των κειμηλίων που βρίσκονται σε αυτές, την αποτροπή οποιασδήποτε εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου και περιβάλλοντα χώρου που ενδέχεται να διαταράξει την αυθεντική αρχαιολογική και ιερή φυσιογνωμία τους, ενώ καθιερώνει ως ημέρα του ετήσιου εορτασμού τους, την Κυριακή των Αγίων Πάντων. Το σπουδαίο μνημείο εντάσσεται στην Παγκόσμια Πολιτιστική κληρονομιά.

Αμέσως μετά, σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος προσφώνησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β΄ ενώ και οι δύο μίλησαν για το σπουδαίο γεγονός και αντήλλαξαν ενθύμια.

Ετικέτες: