Πρόσκληση δημάρχου Τήνου για εκδήλωση ενημέρωσης σχετικά με το ΠΙΙΕΤ

Με μία ανοικτή επιστολή, ο δήμαρχος Τήνου, κ. Σίμος Ορφανός, καλεί τους πολίτες του νησιού να συμμετάσχουν σε ενημερωτική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 2 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του ΠΙΙΕΤ.

«Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Συναισθανόμενος την ευθύνη, ως Δήμαρχος Τήνου, την ιστορική αυτή στιγμή που  θεσπίστηκαν οι ηχηρές  αλλαγές, ερήμην και εν αγνοία των Τηνίων, με τον πρόσφατο νόμο 4301/7-10-2014 και αφορούν το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελίστριας της Τήνου και έχοντας υπό όψιν:

1) Ότι ο Δήμος Τήνου, μετά από εισήγηση του Δημάρχου και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του στις 12-10-2014,η οποία κοινοποιήθηκε αρμοδίως,  δήλωσε την αντίθεσή του στον Ν. 4301/2014 και σε ότι αυτός αφορά το ΠΙΙΕΤ και ζήτησε να πράξει το ίδιο και η Δ.Ε. του ΠΙΙΕΤ η οποία έχει την κύρια ευθύνη, ως θεματοφύλακας της διαθήκης των κτητόρων του Ιερού μας Ιδρύματος,  για το Αυτοδιοίκητο, την Αυτοτέλεια και την Εποπτεία του από την Πολιτεία.

2) Την από 10-10-2014 ενημερωτική επιστολή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προς το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου.

3) Το γεγονός ότι η Διοικούσα Επιτροπή του ΠΙΙΕΤ στην συνεδρίασή της στις 14-10-2014, δεχόμενη τις ερήμην και εν αγνοία της ρυθμίσεις του νόμου, κατέληξε στην κατά πλειοψηφία απόφαση «να αποστείλει επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και να ζητεί την επίσημη θέση του  εάν και ποιες μεταβολές επέρχονται με το Ν. 4301/2014, κυρίως όσον αφορά  το Αυτοδιοίκητο, την Αυτοτέλεια και την Εποπτεία του από την Πολιτεία». Στην απόφαση αυτή κατέληξε μετά από εισήγηση του Σεβασμιότατου Πρόεδρου της και αφού αναγνώστηκε η θέση της Ιεράς Συνόδου, την οποία στήριξαν οι επίτροποι κ.κ. Παρασκευάς - Γκίζης Ευάγγελος - Αντιπρόεδρος, Πολατσίδης Ιωάννης - Γραμματέας (δι’ επιστολής αφού ήταν απών), Μαρκουϊζος Γρηγόρης, Καλογήρου Ευάγγελος, Σαλταμανίκας Παρασσός και Μέγκουλας Αλέξανδρος. Οι επίτροποι κ.κ. Παράσχος Μαλλιάρης, Ευάγγελος Σημαντήρης και Παναγιώτης Μαλλιάρης (ο οποίος υπέβαλε και την  παραίτησή του) δήλωσαν την αντίθεσή τους. 

4) Τα Δελτία Τύπου του Σεβασμιωτάτου Προέδρου και του Αντιπροέδρου του ΠΙΙΕΤ.

5) Τις επιστολές και τις θέσεις αρκετών έγκριτων συμπολιτών μας που δημοσιεύτηκαν στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την επαναφορά των πραγμάτων σύμφωνα με τη διαθήκη των κτητόρων, την οποία η Ελληνική Πολιτεία (εκτός του διαστήματος της δικτατορίας του Ιωαννίδη) και ο λαός της Τήνου σέβεται και υπερασπίζεται επί δυο (2) αιώνες και

6) Αφού ενημερώθηκα για τις θέσεις: α) Έγκριτων νομικών του νησιού μας και όχι μόνο, β) Ανθρώπων που έχουν εντρυφήσει στα του Ιδρύματος, είτε ως πρώην Αντιπρόεδροι και Επίτροποι, είτε μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού και αφουγκράστηκα την αντίθεση του συνόλου των κατοίκων της Τήνου, αλλά και όσων Τηνίων διαμένουν εκτός Τήνου.

Απευθύνομαι σε σας, προκειμένου να  ξεκινήσουμε έναν αγώνα για την «ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ» της αυτοτέλειας του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου και

ΣΑΣ ΚΑΛΩ

Την Κυριακή 2/11/2014 στις 11.30 το μεσημέρι στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του ΠΙΙΕΤ, προκειμένου αφενός να ενημερωθείτε πλήρως επί του θέματος και αφετέρου να συναποφασίσουμε τις επόμενες ενέργειές μας ώστε να ανατραπούν οι δυσμενείς συνέπειες που επέφεραν στο Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου οι πρόσφατοι νόμοι 4235/2014 και  4301/2014.

ΚΑΛΩ ΕΠΙΣΗΣ

Τους αυτόκλητους σωτήρες που μας έδωσαν ευεργετήματα κατά δήλωσή τους, να τα πάρουν πίσω!

Αν κόπτονται για πραγματικά οφέλη του ΠΙΙΕΤ, να επαναφέρουν τη ρητή εξαίρεση του ΠΙΙΕΤ από τα εκκλησιαστικά ιδρύματα, να επαναφέρουν τον νόμο 349/1976, ως είχε, με την κατάργηση των άρθρων 26, 50 και της παραγράφου 6 του άρθρου 51 εδάφιο α του ν. 4301/2014, συζητώντας ταυτόχρονα τη θέσπιση νέας διάταξης στο νόμο 349/1976 με τη φράση «κατ’εξαίρεση ισχύουν και για το ΠΙΙΕΤ οι κάτωθι διατάξεις …………………… περί εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων και προσκηνυμάτων του εκάστοτε καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος». Η δε ισχύς, των  διατάξεων αυτών που θα κριθούν ευεργετικές για το ΠΙΙΕΤ, θα επεκταθεί  ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ από εκτενή δημόσια διαβούλευση, πλήρη ενημέρωση του Τηνιακού Λαού και με την έγκριση της Διοικούσας Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ και όχι ερήμην και εν αγνοία των Τηνίων, όπως ο πρόσφατος νόμος.

 

Έτσι κύριε Ανδρέα Λοβέρδο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και Υπουργέ Παιδείας και Θρησκευμάτων, θα απαλειφθεί η «ρετσινιά» της υπογραφής σας που φέρει διάταξη νόμου που στους δύο αιώνες ιστορίας του ΠΙΙΕΤ μόνο η Χούντα τόλμησε να βάλει.

Έτσι σεβασμιώτατε Πρόεδρε του ΠΙΙΕΤ θα γίνει πράξη η δήλωσή σας και η άκρως διαταραχθείσα σχέση σας με τους Τηνίους θα αποκατασταθεί επ ωφελεία όλων.»