Εορτασμός Αγίων Θεοφανείων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Νίκησε η πνευματική ανάταση

Πνευματικό μεγαλείο επέδειξαν πιστοί, αλλά και γενναίοι κολυμβητές που ρίχτηκαν στην κρύα θάλασσα μετά τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού, συμμετέχοντας στον εορτασμό των Αγίων Θεοφανείων στη Σύρο, χθες το πρωί, αψηφώντας κάθε εμπόδιο που έθεταν η χαμηλή θερμοκρασία, η βροχόπτωση και το πρωτόγνωρο κρύο.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί με την τέλεση της καθιερωμένης αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωροθέου Β΄, ενώ ακολούθησε ο αγιασμός των υδάτων, η δοξολογία στην πλατεία Κανάρη και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις έδωσαν το “παρών” ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, καθώς επίσης εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και ο τ. Δήμαρχος, Γιάννης Δεκαβάλλας, ο τ. Νομάρχης, Δημήτρης Μπάιλας και πολιτευτές από το νομό των Κυκλάδων.

Λιτανευτική πομπή παρά το κρύο και τη βροχή 

Ειδικότερα, η λιτανευτική πομπή ξεκίνησε από τον Μητροπολιτικό Ναό στην Ερμούπολη, αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, με τους πιστούς, το πλήρωμα του Λυκείου Ελληνίδων με τις παραδοσιακές φορεσιές και τους Αυτοδιοικητικούς να συνοδεύουν τον Τίμιο Σταυρό έως την πλατεία Κανάρη. Η πομπή διέσχισε τις κεντρικές οδούς της πόλης, φθάνοντας με τα ένστολα τμήματα στο σημείο όπου και κορυφώθηκε ο εορτασμός. Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η παρουσία των μελών της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η οποία απέδωσε με εξαιρετικό τρόπο θρησκευτικά εμβατήρια πριν και μετά το παραδοσιακό θρησκευτικό έθιμο της ρίψης του Σταυρού στη θάλασσα.

Αξίζει να αναφερθεί πως, τη θρησκευτική εκδήλωση πλαισίωσε το πλήθος των πιστών από την ξηρά, αλλά και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος, μικρά ιδιωτικά καΐκια και φουσκωτά τα οποία ήταν στολισμένα ενώ τη ρίψη του Σταυρού χαιρέτησαν και τα πλοία που βρίσκονταν στο λιμάνι της Ερμούπολης. Οι τυχεροί που έπιασαν τον Σταυρό ήταν οι: Τάσος Λουδάρος και Χαράλαμπος Τζέρμπος.

“Η βροχή είναι ευλογία για τον τόπο μας”

Στον πρώτο όροφο της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) ακολούθησε λιτή γιορτή παρουσία του Μητροπολίτη Σύρου, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στον εορτασμό, απευθύνοντας ταυτόχρονα ευχές προς όλους τους νησιώτες του Νοτίου Αιγαίου. “Έχουμε γενναίους κολυμβητές που κολύμπησαν για τον Τίμο Σταυρό. Φέτος επαναλήφθηκε η ρίψη για να είμαστε ακριβοδίκαιοι και να πέσουν όλοι από το ίδιο σημείο. Η ευλογία είναι η ίδια για όλα τα παιδιά διότι είχαν αυτή την αντοχή, την πνευματική και σωματική, να τηρήσουν το έθιμο. Τους ευχαριστούμε πολύ και τους ευχόμαστε καλή πρόοδο να έχουν στη ζωή τους” δήλωσε αρχικά ο κκ Δωρόθεος Β΄, λέγοντας στη συνέχεια πως, παρά το κρύο και οι πιστοί ακολούθησαν με ιδιαίτερη ευλάβεια τη λιτανευτική πομπή μέχρι την πλατεία Κανάρη. “Να πούμε χρόνια πολλά σε όλο τον λαό μας σήμερα. Παρά το κρύο, εμείς τιμήσαμε το έθιμο με την παρουσία του κ. Περιφερειάρχη, του Δημάρχου, όλων των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, του κ. επί τιμή Νομάρχη, του κ. επί τιμή Δημάρχου, των εκλεκτών διδασκάλων και των δικαστικών, των σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού”.

Συνεχίζοντας στο μήνυμά του, ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως, “Η βροχή είναι ευλογία από τον Θεό για τον τόπο μας και τα νησιά μας” καθώς ιδιαίτερα κατά τη χθεσινή ημέρα, “Ο Κύριος αγίασε και τη θάλασσα και εμάς”.

Καταλήγοντας, ευχήθηκε η ζωή όλων “να είναι γεμάτη από δροσιά ιδιαίτερα στις δύσκολες ημέρες του χρόνου 2015, με όποια προβλήματα και δυσκολίες έρθουν”, λέγοντας τέλος, “Να ευχηθούμε στη Σύρα μας την ευλογημένη, κι από εδώ, που είναι και η έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε όλα τα νησιά Χρόνια Πολλά κι ευλογημένα”.

Σημειώνεται πως ανάλογο βίντεο από τον χθεσινό εορτασμό προβάλλεται στο web tv.

Ετικέτες: