Ο Λόγος του Θεού από την Καθολική Εκκλησία

“Δωρεά λάβατε, δωρεά δώστε”

  • Πέμπτη, 9 Απριλίου, 2015 - 11:29

Το Μήνυμα της Καθολικής Εκκλησίας για την Μεγάλη Πέμπτη απευθύνει σήμερα ο π. Γιάννης Μαραγκός στη νέα διαδικτυακή παρέμβασή του, στο πλαίσιο της πορείας προς την Ανάσταση, μιλώντας για τα λόγια του Ιησού “Δωρεά λάβατε, δωρεά δώστε”.

“Μεγάλη Πέμπτη του 2015 σήμερα. Σήμερα ο Ιησούς ρωτά τον καθένα από εμάς, τόσο ως πρόσωπα, όσο και ως Εκκλησιαστική κοινότητα: Καταλάβετε τί έκανα σε εσάς; Εσείς με φωνάζατε δάσκαλο και Κύριο. Αν λοιπόν εγώ, ο Κύριος και Δάσκαλός σας έπλυνα τα πόδια, έχετε κι εσείς την υποχρέωση να πλένετε ο ένας του άλλου τα πόδια” σημειώνει μεταξύ άλλων, αφού πρώτα έχει εξηγήσει το νόημα των συμβόλων που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι, αλλά και που χρησιμοποίησε ο ίδιος ο Ιησούς.

“Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη γιορτάζουμε τη μεγάλη δωρεά του Ιησού Χριστού στους αδελφούς του, το σώμα Του και το αίμα Του. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι κάθε άνθρωπος για να επικοινωνήσει με τους συνανθρώπους του, για να εκφράσει τα συσναισθήματά του, χρησιμοποιεί σύμβολα. Παραδείγματος χάριν μερικές χειρονομίες όπως είναι η χειραψία για να δείξει τη χαρά του, τη συμπαράστασή του κ.α., το φιλί για να εκφράσει τη χαρά της επανένωσης, τη συμπαράσταση στη δυσκολία, την ολοκληρωτική αγάπη δύο ερωτευμένων. Όμως αυτές οι χειρονομίες είναι διφορούμενες, εκφράζουν δύο αντίθετα πράγματα. Για να ξέρουμε η κάθε χειρονομία τί σημαίνει, τη συνοδεύουμε και με τον λόγο που δίνει το νόημα.

Το ίδιο κάνει και ο Ιησούς Χριστός με αυτά τα σύμβολα. Τα χρησιμοποιεί για να επικοινωνήσει. Στη λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης το βράδυ διαβάζουμε από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους τα εξής: Αδελφοί μου, εγώ σας παρέδωσα αυτό που παρέλεβα από τον ίδιο τον Κύριο. Ο Κύριος - Ιησούς τη νύχτα που ήταν να παραδοθεί στους σταυρωτές του, πήρε ψωμί κι αφού έκανε ευχαριστήρια προσευχή, το τεμάχισε και είπε: Λάβετε και φάγετε αυτό είναι το σώμα μου που τεμαχίζεται για χάρη σας. Αυτό να κάνετε στην ανάμνησή μου. Παρόμοια όταν τελείωσε το δείπνο, πήρε το ποτήρι και είπε: Αυτό είναι το ποτήριο που είναι η νέα διαθήκη που επικυρώνεται με το αίμα μου. Οπότε πίνετε από αυτό το ποτήριο να το κάνετε στην ανάμνησή μου. Γιατί ώσπου να έρθει ο Κύριος, όποτε τρώτε αυτό το ψωμί και πίνετε αυτό το ποτήριο, να διακηρύττετε το θάνατο του Κυρίου””.