Προετοιμασία για την υποδοχή των επισκεπτών κατά τις ημέρες εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με τους δημάρχους να ζητούν τη συμβολή των πολιτών στη διατήρηση της καλής και αξιοπρεπούς εικόνας των νησιών

«Πρώτοι εμείς θα χαράξουμε το δρόμο»

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και αυτές της ημέρες του Αυγούστου, τα νησιά των Κυκλάδων έχουν την προσοχή στραμμένη πάνω τους, ενόψει του εορτασμού της μεγάλης χριστιανικής εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ή όπως έχει περάσει βαθιά στην ελληνική κουλτούρα, τη γιορτή «της Παναγίας».

Ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά γεγονότα της Ορθοδοξίας, αποτελεί ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου. Όπως γίνεται κάθε χρόνο κατά τις ημέρες πριν και μετά τον Δεκαπενταύγουστο, οι ευσεβείς πιστοί επισκέπτονται κάποιο από τα μεγάλα προσκυνήματα, αφιερωμένα στην Παναγία, με μεγαλύτερα, αυτά που βρίσκονται στις Κυκλάδες και πιο συγκεκριμένα στην Τήνο και την Πάρο, ενώ εορτασμοί γεμάτοι κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια, πραγματοποιούνται σε μεγάλο εύρος σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, στις εκκλησιές, που είναι αφιερωμένες στην Παναγία.

Όπως σημείωσε σε επιστολή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β’, «όλα αφιερωμένα στο γλυκύ πρόσωπο της Θεομήτορος, της Μεγαλόχαρης και «Κυρα-Ξένης» της Τήνου, της Φανερωμένης και Θαλασσινής της Σύρου, της Θεοσκεπάστου της Άνδρου, της Οδηγήτριας της Κιμώλου, της Χρυσοπηγής της Σίφνου, της Τουρλιανής και της Παραπορτιανής της Μυκόνου, της Κανάλας της Κύθνου, της Καστριανής της Κέας, της Παντάνασσας της Σικίνου, της Μαγιάτισσας της Φολεγάνδρου, ή όπως αλλιώς οι ευλογημένοι Κυκλαδίτες ονομάζουν “την Μεσίτρειαν προς τον φιλάνθρωπον Θεόν”, την Μητέρα».

Μεγάλη «πρωταγωνίστρια», ως είθισται, είναι η Τήνος, το νησί της Θεοτόκου, τόσο με τους πανελληνίως γνωστούς και υπέρλαμπρους εορτασμούς για την Κοίμηση της Παναγίας, με επίκεντρο τον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας,, όσο και για τις εκδηλώσεις μνήμης του τορπιλισμού της «Έλλης», παρουσία των επικεφαλής των ελληνικών Σωμάτων Ασφαλείας.

Παραδοσιακά, ο μεγαλύτερος όγκος των πιστών, μεταβαίνει στην Τήνο, προκειμένου να προσκυνήσει την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, η οποία ανήμερα της μεγάλης εορτής λιτανεύεται σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, ενώ οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν και να παρακολουθήσουν τις μεγαλοπρεπείς θρησκευτικές τελετές στον ιστορικό ναό του νησιού.

Με αντίστοιχο μεγαλείο γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου και στην Πάρο, όπου βρίσκεται ο ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, ένας από τους αρχαιότερους χριστιανικούς ναούς της Ελλάδας, με μοναδική αρχιτεκτονική και ιστορική σημασία, καθώς χρονολογείται από τον 4ο μ.Χ. αιώνα, με πρώτους κτίτορες – κατά πάσα πιθανότητα – τους βυζαντινούς αυτοκράτορες, αγίους και αποστόλους της Χριστιανικής Εκκλησίας, Κωνσταντίνο και Ελένη, αλλά και το αμέσως μεγαλύτερο προσκύνημα της Παναγιάς για τους Έλληνες Ορθόδοξους, μετά την Τήνο.

Για την Πάρο, ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί την δημοφιλέστερη εορτή. Έπειτα από την επίσημη Θεία Λειτουργία, η εικόνα λιτανεύεται σε πομπή, που αποτελείται από επισήμους, αλλά και πλήθος πιστών, γύρω από την Παροικιά, ενώ τα φωτισμένα σπίτια και σκάφη στο λιμάνι, συνθέτουν ένα πανέμορφο τοπίο, που περιβάλλει τις εορταστικές παραδοσιακές εκδηλώσεις και την εμποροπανήγυρη, η οποία φέτος θα αναβιώσει έπειτα από αρκετά χρόνια στο νησί.

Φέτος, ειδικότερα, θα κάνει την τιμή να παραβρεθεί στο νησί την παραμονή της μεγάλης εορτής, πριν τη μετάβασή του ανήμερα της Παναγίας στην Τήνο, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, έπειτα από πρόσκληση, που του απηύθυνε ο δήμαρχος Πάρου, κ. Κωβαίος, την οποία και αποδέχτηκε, παρά την έκρυθμη πολιτική κατάσταση, η οποία επικρατεί αυτή την περίοδο στη χώρα.

Το  πρόγραμμα των  εορτασμών στο  νησί της Τήνου

Το πρόγραμμα των εορτασμών, όπως γνωστοποιήθηκε με ανακοίνωση του δημάρχου Τήνου, κ. Ορφανού, περιλαμβάνει για σήμερα, Πέμπτη, την τέλεση Αρχιερατικού Εσπερινού & Ιεράς Παρακλήσεως στον αύλειο χώρο του Ιερού Ιδρύματος κατ’ εκκλησιαστικό τοπικό έθος. Την Παρασκευή 14 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί η τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και καταθέσεις στεφάνων στο κενοτάφιο Κ/Δ “ΕΛΛΗ“ από τη Στρατιωτική ηγεσία, τον Δήμαρχο Τήνου και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου, Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, η τέλεση Αρχιερατικού Εσπερινού στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Τήνου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου – Τήνου κ. Δωροθέου Β’ και έπειτα η τέλεση Ιεράς Παρακλήσεως.

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, ο ολοήμερος εορτασμός, θα ξεκινήσει στις 02.30, όπου θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας. Ακολουθεί εωθινό στους δρόμους της πόλης από τις Φιλαρμονικές του Πολεμικού Ναυτικού και του Π.Ι.Ι. Ευαγγελιστρίας Τήνου στις 06.40, στις 07.00 η τέλεση Όρθρου της Ιεράς Πανηγύρεως, στις 08.00 η έπαρση της σημαίας στην πλατεία Παντανάσσης, η τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου – Τήνου κ. Δωροθέου Β’ στις 8.30. Στις 09.15 θα αφιχθεί ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, στην προκυμαία του λιμένα. Από εκεί, θα επιβιβαστεί σε πλωτό μέσο το οποίο θα αποπλεύσει προς τον υγρό τάφο του Κ/Δ «ΕΛΛΗ», όπου στις 09.30 θα γίνει ρίψη στεφάνου από τον ΠτΔ. Την ίδια ώρα θα καταθέσει στέφανο στο μνημείο της «ΕΛΛΗΣ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου, ενώ την ατμόσφαιρα θα γεμίσουν συγκίνηση οι τιμητικοί κανονιοβολισμοί στο «ΚΑΝΟΝΑΚΙ ΤΗΣ “ΕΛΛΗΣ”». Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στις 10.30 με τη λιτάνευση της Αγίας Εικόνας της Μεγαλόχαρης με πλήρη εκκλησιαστική τάξη, με άφιξη της λιτανευτικής πομπής στην πλατεία Παντανάσσης στις 11.00, όπου θα τελεστεί δέηση και θα εκφωνηθούν Πανηγυρικοί. Στις 11.55 θα γίνει η επάνοδος της Αγίας Εικόνας εν πομπή στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας. Δεξίωση θα παραθέσει στις 12.00 στην αίθουσα υποδοχής του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου η Διοικούσα Επιτροπή. Αργά το απόγευμα, στις 20.20 θα γίνει υποστολή της σημαίας στην Πλατεία Παντανάσσης, ενώ στις 20.30 θα ακουστούν εμβατήρια από τη Φιλαρμονική του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης, κλείνοντας τον θρησκευτικό εορτασμό της μεγάλης αυτής ημέρας για τη Χριστανοσύνη

Το βράδυ της 14ης και 15ης Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί γενική φωταγώγηση και σημαιοστολισμός δημοσίων και δημοτικών καταστημάτων, οικιών και ελλιμενισμένων πλοίων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, όπως ενημέρωσε με επιστολή της η εταιρεία Hellenic Seaways, με πρωτοβουλία των δύο Τηνίων πλοιάρχων του Ε/Γ-Ο/Γ «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ», το πλοίο, το οποίο θα διέρχεται το βράδυ της 14ης Αυγούστου από το λιμάνι της Τήνου, τιμώντας την εορτή της «Ιεράς Νήσου», θα περιπλεύσει τον λιμένα, ενώ το πλήρωμά του θα προβεί σε ρίψη βεγγαλικών.

Επίσκεψη  του Προέδρου της  Δημοκρατίας στην Πάρο 

Φέτος, το νησί της Πάρου θα έχει την τιμή να υποδεχτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος θα βρεθεί στο νησί στις 14 Αυγούστου, προκειμένου να παρακολουθήσει μέρος των εορταστικών εκδηλώσεων για την Κοίμηση της Θεοτόκου, έπειτα από πρόσκληση του δημάρχου Πάρου.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη πολιτική εκδήλωση, καθώς με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, έπειτα από εισήγηση του κ. Κωβαίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα ανακηρυχθεί σε επίτιμο δημότη του Δήμου Πάρου.

Δεδομένου, ότι πολύ λίγοι πολίτες, ορισμένοι από το αυστηρό πρωτόκολλο, θα έχουν τη δυνατότητα να παραβρεθούν και να παρακολουθήσουν από κοντά την εκδήλωση, ο Δήμος Πάρου, ενημερώνει ότι θα γίνει απευθείας μετάδοση από το site του Δήμου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.paros.gr της τελετής ανακήρυξης της Αυτού Εξοχότητος, του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, σε Επίτιμο Δημότη Δήμου Πάρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Πάρου, την Παρασκευή 14 Αυγούστου και ώρα 19.45.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Πάρου, κ. Κωβαίος, «πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη την τελετή αυτή, που για εμάς είναι υψίστης σημασίας», ενώ πρόσθεσε, πως «έχουμε υποχρέωση προς τους πολίτες να αναδείξουμε αυτό το γεγονός».

Την Πάρο και την Τήνο θα επισκεφτεί, επίσης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος. Στην Πάρο, όπου θα βρίσκεται στις 14 Αυγούστου, για τον εορτασμό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, θα παραστεί στην εκδήλωση ανακήρυξης του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ως Επίτιμου Δημότη Πάρου. Μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα μεταβεί το Σάββατο 15 Αυγούστου στην Τήνο, με σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού, για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της Παναγίας της Τήνου.

Σημαντική η συμβολή των  κατοίκων στην παρουσίαση αξιοπρεπούς εικόνας  των νησιών

Ένα ακόμη στοιχείο, που συμβάλλει στην κατάμεστη εικόνα, που παρουσιάζουν οι Κυκλάδες, τις ημέρες πριν και μετά τον Δεκαπενταύγουστο, αποτελεί και το έμφυτο αίσθημα φιλοξενίας και καλής συμπεριφοράς, που χαρακτηρίζει τους νησιώτες.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγες οι φορές, που η γενικότερη αναστάτωση, λόγω των ημερών, από τις προετοιμασίες των εορτασμών, ή την έλευση των επισκεπτών ανά χιλιάδες, οδηγεί τους «οικοδεσπότες», να θέτουν σε δεύτερη μοίρα την εικόνα, που παρουσιάζουν.

Ωστόσο, δεδομένου, ότι πλέον ο τουρισμός και η επισκεψιμότητα, είναι η μόνη λύση για την οικονομική ανάπτυξη της νησιωτικής χώρας, η εικόνα, που παρουσιάζει το κάθε νησί, είναι αντιπροσωπευτική, ενώ αποτελεί κριτήριο, για τη μεταγενέστερη επιλογή του προορισμού και ως τόπο διακοπών, εκτός από τόπο προσκυνήματος. Πέραν αυτού, σε συνάρτηση με τον μεγάλο αριθμό Ελλήνων επισκεπτών, αλλά και με τη μεγαλειότητα των θρησκευτικών δρωμένων, απαιτείται η επίδειξη αλληλοσεβασμού, αλλά και κατανόησης, από την πλευρά των μόνιμων κατοίκων.

Για τους παραπάνω λόγους, οι δημοτικές αρχές των νησιών, που αυτό το διάστημα συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη προσέλευση πιστών/τουριστών, ζητούν από τους κατοίκους, να επιστρατεύσουν την αποδεδειγμένη ικανότητά τους να ευχαριστούν τον επισκέπτη, βάζοντας πάνω απ’ όλα τον πολιτισμό, που διαθέτουν, προκειμένου η εικόνα των νησιών να είναι η αξιοπρεπέστερη δυνατή, όταν όλη η χώρα θα στρέψει τους «προβολείς» της δημοσιότητας πάνω τους.

Αν και η Σαντορίνη δεν αποτελεί κορυφαίο θρησκευτικό προορισμό, ο δήμαρχος Θήρας, κ. Νικόλαος Αναστάσιος Ζώρζος, με ανακοίνωσή του, έδωσε μια κατευθυντήριο γραμμή για την όσο το δυνατόν καλύτερη υποδοχή των επισκεπτών του Δεκαπενταύγουστου.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Η υψηλή επισκεψιμότητα του νησιού μας, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες με τη μεγάλη προσέλευση τουριστών για το Σαββατοκύριακο της γιορτής του 15Αυγούστου, εφιστά την προσοχή των πολιτών μας, ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα και να προσφερθούν οι καλύτερες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. 

Θα ήταν καλό οι όποιες μετακινήσεις να αποφεύγονται σε ώρες αιχμής, όπου αυτό είναι εφικτό και να γίνει μια συνολική προσπάθεια περιορισμού των υπεράριθμων οχημάτων, προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Σημαντική είναι και η αξιοποίηση των χώρων στάθμευσης, ώστε να κατανέμονται ισομερώς τα μέσα μεταφοράς, χωρίς να επιβαρύνουν τα πεζοδρόμια ή άλλους χώρους παράνομης στάθμευσης.

Αναγκαία είναι επίσης η υιοθέτηση μιας υπεύθυνης στάσης, τόσο απέναντι στο νησί μας, όσο και στους επισκέπτες του, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και καθαριότητας και φροντίζοντας όλα τα απορρίμματα να καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης και όχι έξω, δίπλα ή απέναντι από αυτούς. Σε περίπτωση διαπίστωσης εγκατάλειψης αποβλήτων σε οποιοδήποτε άλλο χώρο, πέρα από τους κάδους, θα επιβάλλονται πρόστιμα ως έσχατη και αναγκαία λύση περιορισμού του φαινομένου.

Λόγω ακριβώς του μεγάλου αριθμού επισκεπτών, πρέπει πρώτοι εμείς να χαράξουμε το δρόμο που θα εξασφαλίσει στο νησί μας την εικόνα που του αρμόζει. Εμείς θα το σεβαστούμε πρώτοι, εμείς θα το προφυλάξουμε πρώτοι, εμείς πρώτοι θα το διατηρήσουμε όμορφο, καθαρό και λειτουργικό».

Σε ανάλογο κλίμα, ο δήμαρχος Τήνου, κ. Σίμος Ορφανός δήλωσε στην εφημερίδα, πως αν και οι πολίτες της Τήνου είναι απόλυτα εξοικειωμένη με την καλή υποδοχή και εξυπηρέτηση των πιστών που συρρέουν στο νησί, κάθε χρόνο, «για ακόμη μία φορά θα πω, ότι εχθρός του καλού, είναι πάντοτε το καλύτερο. Οι πολίτες οφείλουν να παρέχουν όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες, προς όφελος όλων μας. Χρειάζεται συνεχώς η υπενθύμιση προς τους πολίτες για καλύτερες παροχές υπηρεσιών, εφόσον έχουμε αποφασίσει – και δεν έχουμε κι άλλες εναλλακτικές – ότι ο βασικός οικονομικός μας πόρος, είναι ο τουρισμός».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, τόνισε, πως η συμβολή και βοήθεια των πολιτών στην καλύτερη εικόνα του νησιού θεωρείται εκ των ουκ άνευ, ιδιαίτερα, όταν οι οικεία υπηρεσία καθαριότητας αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υποστελέχωσης, ενώ η τουριστική αύξηση και οι ανάγκες είναι τεράστιες.

«Καλό είναι να υπάρχει και συνείδηση από τον πολίτη, ώστε να μη λερώνει, να προσέχει πού παρκάρει, πού πετάει τα σκουπίδια του. Όσο το δυνατόν να μειώνουμε τις δουλειές, ώστε να καταφέρουμε να παρουσιάζουμε μία άριστη εικόνα. Αν υπάρχει από τη μία ευσυνειδησία στον πολίτη και από την άλλη κάνουμε κι εμείς ό,τι είναι δυνατόν, θα είμαστε αντάξιοι της εικόνας, που οφείλουμε να έχουμε για τα νησιά μας».

<