Την πολύπλευρη προσωπικότητα και αρχιερατική διακονία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου φώτισε ο Πρωτοπρ. Θωμάς Συνοδινός

Έργο ζωής προς δόξα Θεού και σωτηρία ποιμνίου

Τα σημαντικότερα σημεία της πολύκαρπης, πολύπτυχης και ευλογημένης επισκοπικής ποιμαντορίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’, με τον οποίο συνδέεται επί σειρά ετών με αμφίδρομους δεσμούς αδελφικής φιλίας, φώτισε στην επετειακή εκδήλωση για τα 15 έτη Αρχιερατείας του, ο Αιδεσιμολογ. Πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Συνοδινός.

Ο αφοσιωμένος και έμπιστος συνεργάτης του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστοδούλου, προωτοσύγκελος στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών επί δέκα συναπτά έτη και σημερινός προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού της Αθήνας, μοιράστηκε με τους πιστούς τις προσωπικές μαρτυρίες τους, αναδεικνύοντας στοιχεία της της πολύπλευρης προσωπικότητας και επισκοπικής διακονίας του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη μας.

Η πεμπτουσία της ποιμαντικής δράσης του

Στην ενδιαφέρουσα ομιλία του, ο π. Θωμάς Συνοδινός επικεντρώθηκε σε τρία χαρακτηριστικά του ποιμαντορικού έργου του Σεβασμιωτάτου, που αποτελούν την πεμπτουσία της αρχιερατικής ζωής του και συγκεκριμένα, στην άμεση σχέση του με το λαό, τη διακονία του λόγου και την ιερουργία των μυστηρίων. Αρετές που αναγνώρισε ο ίδιος στο πρόσωπο του Μητροπολίτη Σύρου, παρακολουθώντας τον εκ του σύνεγγυς να ομιλεί και να λειτουργεί, εν μέσω του ποιμνίου του. Τόνισε μάλιστα, ότι στο παρελθόν είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τον κ. Δωρόθεο σε διάφορες συνοδικές επιτροπές και να επισκεφτεί την τοπική εκκλησία της Σύρου, τόσο ως συνοδός του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου, όσο και ως προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου. Μέσα από τις επισκέψεις του, υπήρξε μάρτυρας του ζήλου που επιδεικνύει αδιαλείπτως ο κ. Δωρόθεος προς δόξα Θεού και σωτηρία ποιμνίου, αλλά και της ευρείας εκτιμήσεως και αναγνωρίσεως των κατοίκων της πολυνησιακής μητρόπολης προς το πρόσωπό του.

Διδάσκει την ουσία της εκκλησίας

Όπως εξήγησε, πίσω από κάθε δράση της Ιεράς Μητροπόλεως τα τελευταία 15 χρόνια, κρύβεται η μέριμνα, η σκέψη, η αγωνία, ο κόπος και ο πόνος του κ. Δωροθέου, καθώς χάρη στην ανύσταχτη φροντίδα του, την εργατικότητά του και τη συνέργεια των καλών συνεργατών και συνοδοιπόρων του, έχουν πραγματοποιηθεί αξιόλογα έργα. Πρόσθεσε επίσης, ότι μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Σύρου έχει επίγνωση για το ποια είναι η ουσία της εκκλησίας, την οποία και διδάσκει καθημερινώς με τη στάση του στους πιστούς. Περιβάλλει τον ιερό κλήρο με κατανόηση, επιείκεια και αγάπη και βασίζει τη σχέση του με το λαό στην εγγύτητα, την προσέγγιση και την επικοινωνία, οργώνοντας συχνά τις θάλασσες και τους αιθέρες για να συναντήσει τον κάθε χριστιανό, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο νησί.

Καταλήγοντας, ο π. Θωμάς Συνοδινός ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο να παραμείνει επί πολλά έτη αληθινός ποιμένας και διδάσκαλος, θυμίζοντας σε όλους ότι η ελπίδα, η σωτηρία και το λιμάνι μας δεν είναι άλλο από τη βασιλεία του Θεού.

Μητροπολίτης Σύρου: Με το βλέμμα στους σταθμούς της διακονίας του

Συγκινησιακά φορτισμένος από τις εκδηλώσεις αγάπης και τις ευχές τόσο του κεντρικού ομιλητή της βραδιάς, όσο και των εκπροσώπων της Καθολικής Εκκλησίας Σύρου, των Αρχιερατικών Επιτρόπων Σύρου και Μυκόνου, των αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και των πιστών που κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος, απηύθυνε έναν πηγαίο, αυθόρμητο και καρδιακό λόγο.

Στη σύντομη προσλαλιά του, ο Σεβασμιώτατος έστρεψε τα μάτια του στον ουρανό και ευχαρίστησε όλους όσοι αναπαύονται αιώνια στην αγκαλιά του Θεού και ύφαναν μέσα στον αργαλειό της ζωής τη δική του ζωή, όπως τον αείμνηστο πατέρα του Χρίστο, που αξιώθηκε να ζήσει τη χαρά της χειροτονίας του και λίγο μετά ο Θεός τον κάλεσε κοντά του και τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο που τον αγκάλιασε με τόση στοργή και αγάπη. Όπως τόνισε, «εννιά χρόνια μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου, παραμένουν στην καρδιά μας οι λόγοι του, οι διδαχές του και κυρίως για μένα, τον ταπεινό και έσχατο επίσκοπο της εκκλησίας, η μεγάλη στιγμή της εις επίσκοπο χειροτονίας μου από τα τίμια και άγια χέρια του». Μεταξύ εκείνοι οι οποίοι βρίσκονται πλέον στη βασιλεία του Θεού, είναι και ο πνευματικός του κ. Δωροθέου, π. Κωνσταντίνος Αντύπας, προϊστάμενος του Αγίου Γεωργίου Χαροκόπου της περιοχής της Καλλιθέας. “Ήταν πολύ συγκινητικό για μένα όταν το πρωί της 14ης Δεκεμβρίου 2001, ημέρα όπου άρχισε η εκλογή μου από την Ιεραρχία, άνοιξα την πόρτα του γραφείου μου και βρήκα ένα μπιλιέτο πεταμένο κάτω, το οποίο είχε γράψει η κόρη του: «ο πατέρας μου σήμερα προσεύχεται για εσάς και από τον ουρανό είναι βέβαιο ς γι’ αυτό που θα συμβεί μετά από λίγο και να ξέρετε ότι μαζί σας είναι η προσευχή του»”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους αοιδίμους και ευλογημένους ιερείς που συνοδοιπόρησαν, συνιερούργησαν μαζί του, κοινώνησαν από τα χέρια του και έδειξαν στο πρόσωπό του σεβασμό και ταπεινωτική -μέσα στο πνεύμα της χριστιανικής διδασκαλίας- υπακοή, καθώς και τις μοναχές, στα κελιά των οποίων έβρισκε πάντα ανακούφιση.

«Ό,τι καλύτερο είχε ο Θεός, μου το εμπιστεύτηκε»

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος έστρεψε το βλέμμα του στην τοπική εκκλησία, εκφράζοντας λόγους ευγνωμοσύνης προς τον ευλογημένο λαό του Θεού. «Ό,τι καλύτερο είχε η εκκλησία, σε μένα το έδωσε, ό,τι καλύτερο είχε ο Θεός σε εμένα το εμπιστεύτηκε. Αυτά τα 12 νησιά, τους ευλαβέστατους ιερείς μας, τους μοναχούς, τις μοναχές μας, τους διακόνους, τους καλούς συνεργάτες μας και στα 12 νησιά που στηρίζουν το έργο της τοπικής μας εκκλησίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μητροπολίτης Σύρου απηύθυνε εγκάρδιες ευχαριστίες προς τον εφημέριο και πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Αγίου Νικολάου Αρχιμανδρίτη Βενέδικτο Φραγκογιάννη για τους κόπους και τους μόχθους στους οποίους υπεβλήθη για την προετοιμασία της εκδήλωσης μαζί με τον Γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως, Αλέξανδρο Μαρκουίζο, τα παιδιά του Κατηχητικού σχολείου, τους ιεροψάλτες, και τις κυρίες της Φιλοπτώχου.

Μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε τους Αρχιερατικούς Επιτρόπους Σύρου και Μυκόνου, π. Φλαβιανό Αλμπέσκου και π. Βασίλειο Τζανιδάκη οι οποίοι μαζί με τους υπόλοιπους 10 σηκώνουν το σταυρό της διοικήσεως και της σωστής ευθύνης για τη διαποίμανση του λαού, τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βρύσης Αρχιμ. Ιωαννίκιο Λαμπρινό και τον π. Θωμά Συνοδινό, οι συμβουλές του οποίοι υπήρξαν για τον ίδιο πολύτιμος οδηγός, πραγματικός φίλος και αδελφός.

Θερμές ήταν επίσης οι ευχαριστίες του προς τους Καθολικούς Επισκόπους Σεβ. Φραγκίσκο Παπαμανώλη και Πέτρο Στεφάνου για τους αδελφικούς λόγους και την παρουσία τους στην εκδήλωση. Όπως δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε την συνοδοιπορία της αγάπης για τον καλό των εκκλησιών μας και του λαού μας, και δεν λησμονώ ότι τον πρώτο ασπασμό κατά την άφιξη μου στην Σύρο 19 Ιανουαρίου 2002 , τον δέχτηκα από τον Σεβασμιώτατο αδελφό Φραγκίσκο».

«Θα συνεχίζω να αγωνίζομαι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σας»

Τέλος, ενθυμούμενος τα λόγια του Πυθαγόρα προς τους μαθητές του, ο κ. Δωρόθεος εξήγησε ότι ο Θεός είναι ο μόνος που γνωρίζει τι θα μπορούσε να κάνει και τι έπραξε μέχρι σήμερα, ο ίδιος γνωρίζει τι δεν έχει πράξει, ενώ τα λάθη που έχει κάνει, τα γνωρίζουν οι πιστοί, τους οποίους και παρακάλεσε να τον συγχωρούν και να παρακαλούν το Θεό να διατηρεί στην καρδιά του το πυρ της ζωής για τη διακονία αυτού του λαού.

Η Εκδήλωση έκλεισε με δεκαπέντε παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων, που προσέφεραν στο Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β' 15 λευκά τριαντάφυλλα, συμβολίζοντας τα 15 χρόνια Ποιμαντορίας και με την προσφορά, από την Ενορία, πηδάλιου πλοίου, με αναγεγραμμένα τα 12 νησιά της Μητροπόλεως.