Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως προς τιμήν των εκπαιδευτικών της Μυκόνου

Αλτρουϊσμός και αυταπάρνηση

  • Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2016 - 06:20

Τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Μυκόνου τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Σύρου με την ευκαιρία της προλαβούσης εορτής των Τριών Ιεραρχών, στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής, στη Χώρα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Αρχιερατικό Επίτροπο Μυκόνου, Πρωτοπρ. Βασίλειο Τζανιδάκη και τον Διευθυντή των Κατηχητικών Σχολείων της Μητροπόλεως και Εκπαιδευτικό, Πρωτοπρ. Πέτρο Μαραγκό.

Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο Αρχιερατικός Επίτροπος αναφέρθηκε στο ιστορικό της καθιέρωσης της εορτής των Τριών Ιεραρχών ως εορτή της Παιδείας. Στη συνέχεια, την εκδήλωση χαιρέτισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου – Μυκόνου κ. Δωρόθεος Β’ ο οποίος συνεχάρη τους Εκπαιδευτικούς για το έργο τους, εξέφρασε τη συμπαράσταση τόσο του ίδιου, όσο και της τοπικής Εκκλησίας και τους παρακάλεσε να συνεχίσουν το έργο τους, παρά τις δυσκολίες, που σήμερα αντιμετωπίζουν, και δη τις οικονομικές, με αλτρουϊσμό και αυταπάρνηση.

Ο Άγιος Βασίλειος για τους Νέους

Κεντρικός Ομιλητής ήταν ο Θεολόγος και Εκπαιδευτικός κ. Χρυσόστομος Βανικιώτης, με θέμα «Ο Άγιος Βασίλειος για τους Νέους», ο οποίος ανέπτυξε με ιστορική και θεολογική τεκμηρίωση τη σύζευξη της θύραθεν Ελληνικής σοφίας και του Χριστιανικού πνεύματος και την προς τούτο συμβολή των Τριών Ιεραρχών. Το λόγο του εστίασε στην περίφημη Ομιλία του Μεγάλου Βασιλείου "Προς τους νέους, όπως εξ ελληνικών ωφελοίντο λόγων", υπογραμμίζοντας πως "όπως οι Πατέρες επιλεκτικά και με διάκριση αντιμετώπισαν τα αρχαία κείμενα και προέτρεπαν τους νέους Χριστιανούς να εκκεντρίζονται σ' αυτά, με τον ίδιο τρόπο πρέπει να αντιμετωπίζουμε και να προσεγγίζουμε σήμερα τους ανθρώπους, έξω από το χώρο της Εκκλησίας.

Εν συνεχεία, διανεμήθηκε αναμνηστικό στυλό, που είχε επιμεληθεί ο Πρωτοπρ. Πέτρος Μαραγκός, με ευχές του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄ και προσφέρθηκαν, κατά την έξοδο γλυκίσματα.