Λαμπρές εκδηλώσεις για την τίμηση και τον εορτασμό, του πολιούχου της Σύρου, Αγίου Νικολάου - Πλούσιο φωτογραφικό υλικό

«Οι ναυτικοί μας αθάνατοι σαν την πατρίδα»

Τον πολιούχο του νησιού και προστάτη των ναυτικών, Άγιο Νικόλαο, τίμησε, με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια η Σύρος, παρουσία εκπροσώπων της εκκλησίας, της πολιτείας, της αυτοδιοόικησης, των τοπικών φορέων, καθώς και εκατοντάδων πολιτών.

Μέσα από τον στολισμένο Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, ξεκίνησαν οι εορτασμοί για την τίμηση του πολιούχου της Σύρου, με την Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης, κ. Συμεών, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου, κ. Δωροθέου Β’ και με τη συνοδεία της Χορωδίας του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου.

Την τελετή παρακολούθησαν ευλαβικά, ο Επίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας, κ. Πέτρος Στεφάνου, εκπρόσωποι του Πολεμικού Ναυτικού και των λοιπών Αρχών, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλης Λεβέντης, ο πρώην υπουργός, νυν βουλευτής Κυκλάδων και εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός, εκπρόσωποι του Περιφερειακού και Δημοτικού Συμβουλίου, της πολιτείας, των κομμάτων, των φορέων και πλήθος πιστών.

«Ο Αγ. Νικόλαος συγκυβερνήτης στις γέφυρες»

Στη συνέχεια, ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου, καθώς και τμήματος των λειψάνων του, από φοιτητές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης καθώς και προσκοπικών ταγμάτων.

Έμπροσθεν του αγάλματος του Α. Μιαούλη, στην πλατεία της Ερμούπολης, αναπέμφθηκε δέηση υπέρ των ναυτιλομένων, ενώ ο Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β’, εκφώνησε προσλαλιά, προς τους πιστούς, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί, προκειμένου να παρακολουθήσουν.

«Όταν ρώτησαν το φιλόσοφο Ανάχαρσι, πόσοι είναι οι ζωντανοί και πόσοι οι πεθαμένοι, εκείνος για να αποφύγει την τόσο δύσκολη απάντηση, ρώτησε: ”τους ναυτικούς πού να τους κατατάξω;”. Εικοσιπέντε αιώνες μετά, μπορούμε να απαντήσουμε. Εμείς, οι οποίοι επαναλαμβάνουμε τα λόγια του Θουκιδίδη, ότι είναι μέγα το της θαλάσσης κράτος. Εμείς, που ζούμε σε αυτά τα ευλογημένα νησιά, ότι οι ναυτικοί, ούτε στους τυπικά νεκρούς κατατάσσονται, ούτε στους συμβατικά ζωντανούς. Οι ναυτικοί μας είναι αθάνατοι. Όπως αθάνατη είναι η πατρίδα μας και οι ιδέες της, που μετέφεραν στα πλάτη και στα μήκη της οικουμένης», τόνισε ανοίγοντας το χαιρετισμό του.

Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε, πως εορτάζει «η Σύρα μας και η ευλογημένη πρωτεύουσά της και πρωτεύουσα των Κυκλάδων και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η ένδοξη και τρισένδοξη Ερμούπολις», ενώ «είμεθα όλοι εδώ συγκεντρωμένοι, για να παρακαλέσουμε τον Άγιο Νικόλαο, να είναι προστάτης και συγκυβερνήτης στα πλοία, στις γέφυρες, στα καταστρώματα, στις μηχανές, όπου κι αν χρειάζεται βοήθεια ο Έλληνας ναυτικός, όπου κι αν ταξιδεύει, εδώ στις όμορφες και ήρεμες θάλασσές μας, ή στα φουρτουνιασμένα και κυματώδη πελάγη ολόκληρης της οικουμένης και να είναι η επάνοδός τους στα σπίτια τους ασφαλής».

Παράλληλα, ανέφερε πως η δέηση των Συριανών προς τον Άγιο είναι «οι σταυροί που σηκώνουμε όλοι στους ώμους μας, γρήγορα να γίνουν ελαφρείς και όλοι μας, μέσα στο πνεύμα της φιλανθρωπίας, της αλληλεγγύης και της αγάπης, που ευτυχώς σε αυτό το νησί είναι ριζωμένες από τη δημιουργία του στις καρδιές των Συριανών και των Ερμουπολιτών, να είναι η δύναμη με την οποία θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να πορευτούμε σε αυτό το δύσκολο δρόμο της ζωής».

Κλείνοντας, ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για την δεξαμενή, που ήρθε να ενισχύσει το ναυπηγείο του Νεωρίου και να στηρίξει τους εργαζομένους, ενώ ευχήθηκε καλή πρόοδο, καλή προκοπή και μακροημέρευση σε όλους.

«Τιμή και σεβασμός στον Αγ. Νικόλαο»

Στον εόρτιο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Μαραγκός, υπενθύμισε πως «ο φετινός εορτασμός, του πολιούχου της Σύρου και προστάτη των ναυτικών μας, Αγίου Νικολάου, συμπίπτει με τον εορτασμό της 190ης επετείου από την ονοματοδοσία της πόλης, της Ερμούπολης», της πρώτης πόλης της αναγεννημένης Ελλάδας.

«Σήμερα, ζώντας σε μία δύσκολη εποχή, πολλαπλών κρίσεων και ανατροπών, που επιχειρείται η αποδόμηση των συνδετικών ιστών της κοινωνίας μας, εμείς οι Συριανοί, παραμένουμε αμετακίνητοι σε όσα, ως πολύτιμο θησαυρό, οι πατέρες μας, μάς κληροδότησαν, μεταξύ των οποίων η τιμή και ο σεβασμός προς τον Άγιο Νικόλαο», τόνισε ο Δήμαρχος, κάνοντας ειδική μνεία στον περίζηλο και περιφανή ναό, που του αφιέρωσαν.

Με την ευχή «η κοινωνική αλληλεγγύη και μεγαλοψυχία του Αγίου Νικολάου, να μας παραδειγματίζει και να μας συνοδεύει πάντοτε και ιδιαίτερα στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που ζούμε καθημερινά», τέλος διαβεβαίωσε, πως «βρισκόμαστε δίπλα και συμπαραστεκόμαστε καθημερινά στα θέματα που απασχολούν όλους τους εργαζόμενους του νησιού μας και ιδιαίτερα τους εργαζομένους στο ναυπηγοεπισκευαστικό και ναυτιλιακό τομέα».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Λεβέντης, ο οποίος τόνισε, πως με ευχές δεν λύνονται προβλήματα, αλλά με έργα, μίλησε για τις προσωπικές πολιτικές του επιδιώξεις, ενώ έκλεισε, λέγοντας, ότι «η Ελλάδα έχει ενάρετο λαό και ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, που δεν την αφήνει να προχωρήσει».

Ετικέτες: