Τα μεγαλύτερα προσκυνήματα των Κυκλάδων κατακλύστηκαν από πλήθος πιστών, που τίμησαν με λαμπρότητα, κατάνυξη και σεβασμό τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου

Μεγαλοσύνη και κατάνυξη για την Πλατυτέρα των Ουρανών

Την Κοίμηση της Θεοτόκου γιόρτασαν με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη οι πιστοί, στα μεγάλα προσκυνήματα της Παναγίας της Τήνου και της Παναγίας Εκατονταπυλιανής της Πάρου, παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Μικροί, μεγάλοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία προσκυνητές από όλη τη χώρα, συνέρρευσαν και φέτος στο νησί της Παναγιάς, την Τήνο, προκειμένου να συμμετάσχουν στις καθιερωμένες και υπέρλαμπρες εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου, ενώ χιλιάδες κόσμου συμμετείχε στους εορτασμούς και στην Παναγία Εκατονταπυλιανή της Πάρου. Τα δύο μεγαλύτερα προσκυνήματα των Κυκλάδων, αλλά και της χώρας εν γένει, κατακλύστηκαν από δεόμενους πιστούς, που τίμησαν για ακόμη μία χρονιά την Παντάνασσα.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου, στην Τήνο, παρέστη, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος συμμετείχε στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Σύρου – Τήνου, κ. Δωροθέου Β’, καθώς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτρης Βίτσας, συνοδευόμενος από το Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ.

Ο Υπουργός, συνοδευόμενος από τη Στρατιωτική Ηγεσία πραγματοποίησαν ρίψη στεφάνου στον «υγρό τάφο» των θυμάτων της ιταλικής επίθεσης ενάντια στο Καταδρομικό «ΕΛΛΗ», ενώ ακολούθησαν τιμητικοί κανονιοβολισμοί.

Στην Πάρο, εκ μέρους της πολιτείας, βρέθηκε ο Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας.

Τιμές, ευλάβεια, σεβασμός, κατάνυξη για την Υπεραγία Μητέρα

Στο ιερό νησί της Τήνου, οι εκκλησιαστικοί εορτασμοί ξεκίνησαν ήδη από το απόγευμα της 13ης Αυγούστου, με την τέλεση Αρχιερατικού Εσπερινού και Ιεράς Παρακλήσεως στον αύλειο χώρο του Ιερού Ιδρύματος κατ’ εκκλησιαστικό τοπικό έθος. Την επομένη, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις στεφάνων στο κενοτάφιο του Κ/Δ “ΕΛΛΗ“ από τη Στρατιωτική ηγεσία, εκπρόσωπο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το Δήμαρχο Τήνου, κ. Σίμο Ορφανό και το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη και Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ, ο οποίος χοροστάτησε και στον Αρχιερατικό Εσπερινό και την Ιερά Παράκληση, που τελέστηκαν στον Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας, την ίδια ημέρα.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παν. Κουρουμπλής, ενώ συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Β. Λεβέντης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Μ. Γεωργιάδης, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, ο Έπαρχος Τήνου κ. Ι. Γιαγιάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ι. Σιώτος, η Αντιδήμαρχος κα. Αν. Δεληγιάννη, ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, Πολιτευτές των Κυκλάδων, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών Αστυνομίας, Λιμενικού Σώματος και Πυροσβεστικής της Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Τήνου, Αξιωματικός εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αεροπορίας, ο Διοικητής της Σχολής Λιμενοφυλάκων, Ιερείς της Τήνου και εξ άλλων Επαρχιών.

Κατά την ώρα του Εσπερινού τιμές απέδωσε με καύση πυροτεχνημάτων το πλοίο της Hellenic Seaways "Νήσος Μύκονος" του οποίου πλοίαρχος είναι ο Τήνιος την καταγωγή Ευ. Αράθυμος.

Ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, από τις 06.40 κηρύχθηκε εωθινό στους δρόμους της πόλης από τις Φιλαρμονικές του Πολεμικού Ναυτικού και του Π.Ι.Ι. Ευαγγελιστρίας Τήνου. Στον Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας, τελέστηκε ο Όρθρος της Ιεράς Πανηγύρεως, καθώς και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου – Τήνου κ. Δωροθέου Β’.

Μυριάδες πιστοί είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στη Λεωφόρο Μεγαλόχαρης και τους γύρω δρόμους, αναμένοντας την έξοδο της Εικόνας της Παναγίας από το ναό και τη λιτανεία της στους δρόμους της Χώρας, ενώ εκατοντάδες ήταν εκείνοι, που έσπευσαν να περάσουν, ως είθισται κάτω από την Ι. Εικόνα, προκειμένου να λάβουν την ευλογία της Θεοτόκου.

Συνοδεία εμβατηρίων από τις Φιλαρμονικές του Πολεμικού Ναυτικού και του Π.Ι.Ι. Ευαγγελιστρίας Τήνου η Ι. Εικόνα λιτανεύτηκε στους δρόμους της Χώρας Τήνου καταλήγοντας στην κεντρική εξέδρα της πλατείας Παντανάσσης, στην παραλία, όπου τελέστηκε δέηση και εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου – Τήνου, κ.κ. Δωρόθεο Β’.

Λίγα λεπτά πριν τις 12 το μεσημέρι, η Αγία Εικόνα επανήλθε εν πομπή στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας, ενώ αργά το απόγευμα, οι Φιλαρμονική του Π.Ι.Ι. Ευαγγελιστρίας Τήνου παιάνισε εμβατήρια στην παραλιακή λεωφόρο της Χώρας.

Υπέρμαχος Στρατηγός για όλο το Έθνος

Το προσκύνημα της Παναγίας της Τήνου αποτελεί το σημαντικότερο ορθόδοξο προσκύνημα στην Ελλάδα και ένα από τα γνωστότερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας χτίστηκε στο σημείο που βρέθηκε η Εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με θαυματουργό τρόπο μετά από όραμα της Μοναχής Πελαγίας. Η Εικόνα είναι για τους πιστούς θαυματουργή και συνδέεται με συγκλονιστικές αναφορές τους στην λυτρωτική παρέμβαση της Θεοτόκου που αξιώθηκαν να βιώσουν σε δύσκολες στιγμές της ζωής τους, μετά από θερμή προσευχή, ενώπιον Της.

Ο Ιερός Ναός κτίστηκε στο σημείο που βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, μετά από οράματα μίας απλής και ταπεινής Μοναχής, της Αγίας Πελαγίας. Η Παναγιά, από το νησί της Τήνου, τόσο κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, όσο και κατά την αυγή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, λειτούργησε ως Υπέρμαχος Στρατηγός, για όλους τους Έλληνες.

Η εύρεσή της Αγίας Εικόνας το 1823 θεωρήθηκε θεϊκός οιωνός για το δίκαιο και την επιτυχία της επανάστασης ενάντια στον τουρκικό ζυγό, ενώ η ανέγερση του μεγαλοπρεπούς ναού αποτελεί το πρώτο μεγάλο αρχιτεκτονικό έργο του νεοσυσταθέντος Ελληνικού κράτους. Αμέσως μετά την εύρεση το μήνυμα διαδόθηκε ταχύτατα σε ολόκληρο τον Ελληνισμό και από κάθε γωνιά της Ελλάδας κατέφθανε κόσμος για να προσκυνήσει ταπεινά την Θεία Εικόνα και να παρακαλέσει για την απελευθέρωση του Έθνους. Οι Έλληνες ένιωθαν πλέον βέβαιοι για την απελευθέρωση, καθώς το γεγονός θεωρήθηκε ως Ιερό μήνυμα του Ελληνορθόδοξου Χριστιανισμού, για το δίκαιο της επανάστασης. Αξίζει να σημειωθεί, πως το νησί επισκέφτηκαν σημαντικά πρόσωπα της επανάστασης για να προσκυνήσουν, ανάμεσά τους οι Κολοκοτρώνης, Μιαούλης, Νικηταράς και Μακρυγιάννης.

Παράλληλα, στις 15 Αυγούστου του 1940, μόλις λίγα λεπτά πριν από τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας κι ενώ η παραλία της Τήνου ήταν πλημμυρισμένη από κόσμο, το Ιταλικό υποβρύχιο «Ντελφίνο», υπό τις οδηγίες του διοικητή των Δωδεκανήσων, Τσέζαρε Μαρία Ντε Βέκι, έπληξε με τρεις τορπίλες το ελληνικό πολεμικό πλοίο. Η μία μόνο τορπίλη βρήκε στόχο, η οποία ωστόσο το έπληξε καίρια, με αποτέλεσμα το Κ/Δ «ΕΛΛΗ» να βυθιστεί. Οι άλλες δύο τορπίλες αστόχησαν και εξερράγησαν στην προκυμαία, τραυματίζοντας δεκάδες πολίτες. Η προκλητική αυτή ιταλική επίθεση, έμελλε να εξοργίσει τον ελληνικό λαό και να οδηγήσει με ραγδαίες εξελίξεις στην είσοδο της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά το γεγονός, ότι είχαν καταβληθεί, μέχρι τότε, προσπάθειες, ώστε η χώρα να διατηρήσει ουδέτερο ρόλο.

Λαμπρές εκδηλώσεις και στην Πάρο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιόρτασε και φέτος τη θαυματουργή Παναγία Εκατονταπυλιανή, ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας, η Πάρος, καθώς εκατοντάδες ευσεβείς πιστοί, σε κλίμα κατάνυξης, παρακολούθησαν την τέλεση του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Συλλείτουργου, χοροστατούντων των Μητροπολιτών Παροναξίας, κ.κ. Καλλίνικου και Ανδριανουπόλεος, κ.κ. Αμφιλόχιου, στον Ι.Ν. Παναγίας Εκατονταπυλιανής.

Πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους και καλύτερα διατηρημένους χριστιανικούς ναούς, του Ελλαδικού χώρου. Σύμφωνα με την παράδοση, ο ναός χτίστηκε στα μέσα του 4ου αι. από την Αγία Ελένη ή από το Μεγάλο Κωνσταντίνο, ο οποίος εκπλήρωσε το τάμα της μητέρας του, καθώς σ’ αυτό τον ναό είχε προσκυνήσει η Αγία Ελένη, όταν πέρασε από την Πάρο, πηγαίνοντας στους Αγίους Τόπους για να βρεί τον Τίμιο Σταυρό. Σύμφωνα με το θρύλο, η Αγία Ελένη έκανε τάμα στην εικόνα της Παναγίας, πως αν κατάφερνε να βρει τον Τίμιο Σταυρό, θα έχτιζε στη Χάρη της, έναν μεγαλύτερο και λαμπρότερο ναό στην Πάρο. Η Αγία Ελένη έκανε πράξη το τάμα της, ο ναός όμως, στο μεγαλύτερο μέρος του καταστράφηκε, πιθανότατα από πυρκαγιά και ανακατασκευάστηκε επί Ιουστινιανού, στα μέσα του 6ου αι.

Στην Πάρο, προκειμένου να εκπροσωπήσουν την πολιτεία βρέθηκαν ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Μουζάλας, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κώστας Δουζίνας, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, των Ενόπλων Δυνάμεων, των τοπικών αρχών και φορέων, οι οποίοι απέδωσαν τις προσήκουσες τιμές στην Παναγία Θεοτόκο.

Ο κ. Μουζάλας, αφού ευχήθηκε σε όλους τα δέοντα, δήλωσε πως κάθε φορά που επισκέπτεται το προσκύνημα εντυπωσιάζεται από το πώς, στην Πάρο, η ιστορία «παντρεύεται». Από τον Αρχίλοχο έως τον Ιουστινιανό, η Πάρος αποτελεί ένα κράμα πολλών στρωμάτων ιστορίας, τα οποία δένουν αρμονικά, δημιουργώντας ένα νησί με πολυποίκιλη πολιτιστική αξία.

Τη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας, καθώς και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, παρακολούθησαν, τόσο Έλληνες, ντόπιοι και επισκέπτες, όσο και τουρίστες, που βρέθηκαν στην Πάρο, για τις θερινές διακοπές τους, οι οποίοι μαγεύτηκαν από την κατανυκτική πομπή της εντυπωσιακής Εικόνας, όπως επίσης και τη συγκίνηση και το σεβασμό των πιστών, οι οποίοι τίμησαν και δεήθηκαν στην Υπεραγία Μητέρα, δεχόμενη την ευλογία Της.

«Τη γλώττη μελίρρυτος»

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί, για την Κοίμηση της Παναγίας και τη Μετάστασή Της, στο πλευρό του Υιού Της, και στο νησί της Σύρου. Στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ερμούπολη της Σύρου, κατά την εορτή της Παναγίας, χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας, κ. Παντελεήμων.

Κατά το κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας, σημείωσε, πως η Παναγία ήταν “τοις ωσίν υμνοηχής”,  δηλαδή «στα αυτιά της ηχούσαν συνεχώς ύμνοι προς τον Θεό. Πολλοί ήχοι γεμίζουν καθημερινά και τα δικά μας αυτιά. Ύμνους προς τον Θεόν ακούμε; Και οι νέοι μας τι ήχους ακούνε; Ήχους που τους γαληνεύουν και τους καλλιεργούν ή που τους αναστατώνουν και τους εξαγριώνουν; Στα σπίτια μας ακούγονται εκκλησιαστικοί ύμνοι, σήμερα μάλιστα, που υπάρχουν οι εκκλησιαστικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί;». Προχωρώντας, τόνισε, πως η Θεοτόκος υπήρξε “τη γλώττη μελίρρυτος”. «Η γλώσσα της Παναγίας ήταν γλυκιά. Η γλώσσα, λέγει ο Αδελφόθεος Ιάκωβος είναι “ακατάσχετον κακόν μεστή ιού θανατηφόρου”. Μπορεί να πληγώνει, να προσβάλει, να ψεύδεται, να συκοφαντεί, να σπιλώνει υπολήψεις, να διαλύει οικογένειες. Γι’ αυτό εμείς οι πιστοί ας προσέχουμε την γλώσσα μας. Ας προσέχουμε τι βγαίνει από το έρκος των οδόντων μας. Πρώτα να σκεπτόμαστε και έπειτα να ομιλούμε. Όχι με ελαφρότητα και επιπολαιότητα. Και η γλώσσα μας να είναι γλώσσα που αληθεύει, παρηγορεί, στηρίζει, δίνει χαρά, απαλύνει τον πόνο των συνανθρώπων μας. Γιατί πολλές φορές μια γλυκιά γλώσσα μπορεί να προσφέρει περισσότερα και από μια υλική προσφορά. “Αγαθός λόγος υπέρ δόμα” λέγει η Γραφή».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου, κ.κ. Δωρόθεο Β’, όπως επίσης και τους ιερείς του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, για την αγάπη τους, ευχόμενος σε όλους να έχουν την προστασία της Παναγίας, ενώ ο Προϊστάμενος του Ναού, Αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος Τσιούχαρης, ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη Κορωνείας για τη συμμετοχή του στη μεγάλη αυτή για την Ορθοδοξία Πανήγυρη, από το νησί της Σύρου.

"Αυτός ο τόπος θα πορεύεται μαζί, Ελληνισμός και Ορθοδοξία"

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου:

Πρωτοφανής κοσμοπλημμύρα στην Τήνο εφέτος, όπου  χιλιάδες άνθρωποι προσήλθαν από όλα τα μέρη της Ελλάδος και το εξωτερικό να τιμήσουν την εορτή της Κοιμήσεως και Μεταστάσεως της Παναγίας, να προσκυνήσουν το ιερό Της Εικόνισμα και να ζητήσουν τη Χάρη και την Ευλογία Της.

Της τρισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ με τη συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών Ζιχνών κ. Ιεροθέου και Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέου Β'.

Ο Σεβ. κ. Σεραφείμ στην θεολογικότατη ομιλία του ανέπτυξε  ιστορικά με περίτεχνο λόγο την ιστορική πορεία του Ανθρωπίνου Γένους από της Πτώσεως έως της Σαρκώσεως του Κυρίου και τη συνέργεια σε αυτό της Παναγίας.

Νωρίτερα, διαρκούσης της Θείας Λειτουργίας ο εκπροσωπών την Κυβέρνηση Υπουργός Ναυτιλίας κ. Παν. Κουρουμπλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας κ. Βίτσας, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Μ. Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Β. Λεβέντης, οι εκπροσωπούντες τη Νεα Δημοκρατία και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Βουλευτές κ.κ. Κουμουτσάκος και Παπαθεοδώρου, οι Αρχηγοί ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικ. Τσούνης ΠΝ και Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Σταμ. Ράπτης ΛΣ, ο Γεν. Γραμματέας της Διοικούσης Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ, μετέβησαν επί πολεμικού πλοίου και στο σημείο βυθίσεως της "ΕΛΛΗΣ" έριψαν στεφάνι κατά την καθιερωμένη τελετή  συνοδεία του Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεωργίου Φανερού.

Στη Λιτανεία της αγίας Εικόνος κατά την οποία προπορευόταν η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και η Φιλαρμονική του ΠΙΙΕΤ καθώς και αγήματα του Πολεμικού Ναυτικού και της Σχολής Λιμενοφυλάκων, συμμετείχαν επίσης όλοι οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου, Κυκλάδων και Τήνου, ο Έπαρχος Τήνου, ο Δήμαρχος Τήνου, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, τα μέλη της Διοικολυσης το Ιερό Ίδρυμα Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων της Τήνου.

Ο Σεβ. κ. Δωρόθεος στην ομιλία του στην εξέδρα επί της πλατείας "Παντανάσσης" πρωτίστως αναφέρθηκε στους πυροπαθείς του λεκανοπεδίου Αττικής, των περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές και τόνισε ότι χθες και σήμερα η σκέψη μας είναι κοντά τους και ότι παρακαλούμε την Παναγία να τους στηρίξει και να τους βοηθήσει στον αγώνα που δίνουν για τη ζωή τους και τις περιουσίες τους. Αναφέρθηκε στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία που συμπορεύονται, στην πίστη των χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι είχαν κατακλύσει το νησί ειπών ότι με αυτή την πίστη και αυτά τα ιδανικά γαλουχήθηκε ο τόπος και με αυτά θα πορευθούμε και θα μπορέσουμε να βγούμε από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και τέλος είπε χαρακτηριστικά: "...είμαι βέβαιος ότι, όσο θ' ανάβει έστω και ένα κερί στο μανουάλι της Παναγίας, όσο η Σημαία, πληγωμένη και ματωμένη στο βυθό της "ΕΛΛΗΣ" θα είναι στον ιστό σε θέση επάρσεως και όσο στο Τηνιακό μάρμαρο θα παραμένουν με ανεξίτηλα γράμματα τα ονόματα των ηρώων θυμάτων της "ΕΛΛΗΣ", αυτός ο τόπος θα πορεύεται μαζί, Ελληνισμός και Ορθοδοξία! Η Παναγία εκείνη την ημέρα του '40 πήρε στην αγκαλιά της την πληγωμένη "ΕΛΛΗ" και ορκίστηκε ότι οι Έλληνες σε όποιον άνισο αγώνα και αν αγωνιστούν θα κερδίσουν και θα νικήσουν γιατί εκείνη την ημέρα δεν πληγώθηκε μόνο η "ΕΛΛΗ" και η Παναγία, αλλά πληγώθηκε και το φιλότιμο των Ελλήνων, οι οποίοι έχουν μάθει να ζουν υπερήφανοι και να είναι διδάκαλοι του κόσμου από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα." Επίσης είπε ότι στα μάτια σας γράφεται μια άλλη ιστορία γιατί τα χιλιάδες αυτά μάτια που είναι σήμερα βουρκωμένα ζητούν την ελπίδα και αυτή την δίνει η Παναγία στη ζωή μας, γι' αυτό δεν πρέπει να απογοητευτούμε και να εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας. Στο Ιερό Ίδρυμα μετά τη Θεία Λειτουργία στην Αγία Τράπεζα τελείται και Λειτουργία της Αγάπης, η οποία είναι Λειτουργία φιλανθρώπων εκδηλώσεων αγάπης προς όλους τους ανθρώπους από το φιλότιμο των προσκυνητών το οποίο μεταμορφώνεται σε αυτά τα έργα αγάπης και αλληλεγγύης που τόσο σήμερα τα έχουμε όλοι ανάγκη για να στηριχθούμε και να συνοδοιπορήσουμε.

Μετά τον Σεβασμιώτατο τον Πανηγυρικό εξεφώνησε ο Υπουργός Ναυτιλίας  εκπροσωπών την Κυβέρνηση ο οποίος αναφέρθηκε στη συμπόρευση Ελληνισμού και Ορθοδοξίας, αναφέρθηκε στις αρετές του Ελληνικού λαού ο οποίος πάντοτε μέσα από τη δύναμη και το κουράγιο του αντιμετώπιζε τις δυσκολίες και τέλος απηύθυνε προτροπές και πατρικές νουθεσίες προς τους νέους και τις νέες λέγοντάς τους ότι πρέπει στη ζωή σας πάντοτε και να διεκδικείτε και να απαιτείτε και ότι μέσα από αυτή τη διεκδίκηση και την απαίτηση μπορείτε να κερδίσετε στη ζωή σας και έτσι να πορευθείτε και να μη λυγίζετε ποτέ και εγκαταλείψετε την προσπάθεια και τον αγώνα, αναφερθείς ωσαύτως και ο ίδιος στους πυροπαθείς της Αττικής.