Παρουσίαση του τόμου των Πρακτικών της Επιστημονικής Ημερίδας «Ο επίσκοπος Σύρου Ιωάννης – Ανδρέας Κάργας (1607-1617) και η εποχή του»

Σημαντική προσφορά στην ιστορία της Σύρου

Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μονής Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ στην Αθήνα παρουσιάστηκε ο τόμος των πρακτικών της Επιστημονικής Ημερίδας, που διεξήχθη πριν από ενάμιση χρόνο στην Ερμούπολη, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 400 χρόνια από το μαρτυρικό θάνατο του επισκόπου Σύρου Ιωάννη-Ανδρέα Κάργα.

Η εκδήλωση με κεντρικούς ομιλητές τον συγγραφέα και πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Σταύρο Ζουμπουλάκη και την επίκουρη καθηγήτρια Εκκλησιαστικής Ιστορίας των Νεοτέρων χρόνων του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ, Δέσποινα Μιχάλαγα διοργανώθηκε από την Καθολική Επισκοπή Σύρου και την Κίνηση Καθολικών Επιστημόνων και Διανοουμένων Ελλάδος.

Το παρών έδωσαν ο Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’, αδελφές και αδελφοί, καθώς και οι πρόεδροι της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, του Συνδέσμου Συριανών και του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Πειραιώς.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η υπεύθυνη της έκδοσης, Μαρία – Θηρεσία Δαλεζίου, ενώ προλόγισε ο πρόεδρος της ΚΙ.Κ.Ε.Δ.Ε., Δρ. Στέφανος Προβελέγγιος.

Το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων, που διοργανώθηκαν το καλοκαίρι του 2017 από την Καθολική Επισκοπή Σύρου και την Κίνηση Καθολικών Επιστημόνων και Διανοουμένων Ελλάδος, ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο με την Επιστημονική Ημερίδα «Ο επίσκοπος Σύρου Ιωάννης – Ανδρέας Κάργας (1607-1617) και η εποχή του». Αφορμή για την πραγματοποίηση της ημερίδας εκτός από τον επετειακό της χαρακτήρα, αποτέλεσε και η διαπίστωση ότι παραμένει ο προβληματισμός για τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν την εξέλιξη αυτή, λόγω ελλείψεων, ανακριβειών και αντιφάσεων που μέχρι σήμερα διαπιστώνονται στις γνωστές γραπτές μαρτυρίες για το δραματικό τριήμερο 15-17 Οκτωβρίου 1617.

Η προσωπικότητα και το έργο του διαπρεπέστερου των Επισκόπων της Σύρας

Ο επίσκοπος Ιωάννης – Ανδρέας Κάργας χαρακτηρίζεται -από πολλούς- ως η πιο σημαντική προσωπικότητα στη θρησκευτική ιστορία της Σύρου, ο διαπρεπέστερος των επισκόπων της Σύρας επί Τουρκοκρατίας. Είναι αυτός που εφαρμόζοντας αυστηρά τις αποφάσεις της Συνόδου του Τριδέντου και των περί μεικτών γάμων διατάξεών της «οδήγησε στο λατινικό τυπικό όλους σχεδόν τους Έλληνες (Ορθοδόξους) της Σύρας», όπως γράφει το 1626 ο επίσκοπος Άνδρου Πουκιαρέλλης.

Όλα αυτά, κρινόμενα με τα σημερινά δεδομένα φαίνονται αδιανόητα και σίγουρα οι ενέργειες του Ανδρέα Κάργα θα χαρακτηρίζονταν ως εμπνεόμενες από εμπάθεια, φανατισμό, εσωστρέφεια και ένα σωρό άλλα παρόμοια. Τα ιστορικά γεγονότα όμως κρίνονται με τα ισχύοντα την εποχή που διαδραματίζονται. Γι’ αυτό, εκτός από την προσωπικότητα του επισκόπου, παρουσιάστηκαν και δημοσιεύονται τώρα στην έκδοση των πρακτικών της ημερίδας δεδομένα που χαρακτηρίζουν την εποχή του, την εποχή της αντιμεταρρύθμισης τον 17ο αιώνα και κυρίως το πρώτο μισό του: όπως οι συνθήκες ζωής των κατοίκων, δημογραφικά στοιχεία, οι σχέσεις καθολικών και ορθοδόξων, η πειρατεία και άλλα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της εποχής εκείνης. Για το σκοπό αυτό, μερικοί από τους εκλεκτούς εισηγητές επισκέφτηκαν τη Ρώμη και τη Βενετία για να μελετήσουν ειδικά αυτά τα γεγονότα μέσα από τα ιστορικά Αρχεία των δύο πόλεων.

Άξιοι συνεργάτες

Ο κ. Προβελέγγιος ευχαρίστησε τους: Αγγελική Πανοπούλου, Κώστα Δανούση, Δημήτρη Κασαπίδη, Εμμανουήλ Καραγεωργούδη, Ben Slot, Κώστα Τσικνάκη, τον αδελφό Νικόλαο Ρούσσο, και περισσότερο από όλους τον π. Μάρκο Φώσκολο για τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους, καθώς και τους Σταύρο Ζουμπουλάκη και Δέσποινα Μιχάλαγα για την πρόθυμη αποδοχή της προσκλήσεως να παρουσιάσουν τον τόμο των πρακτικών.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε προς την κ. Μαρίζα Δαλεζίου για την ουσιαστική συμβολή της στην πραγματοποίηση της επιστημονικής ημερίδας, την οργάνωση της έκθεσης ιστορικών τεκμηρίων στο Κέντρο Ιστορικών Μελετών της Καθολικής Επισκοπής Σύρου (ΚΙΜΚΕΣ) και την επιμέλεια της έκδοσης του τόμου των πρακτικών, που τυπώθηκε στην Τυποκυκλαδική Α.Ε.

Τον τόμο σχεδίασε η Μαριάννα Πόγκα και τα κείμενα επιμελήθηκαν ο Δημήτρης Παπακώστας και Steve Lever (στα αγγλικά).

Στον χαιρετισμό του, ο Σεβασμιώτατος π. Πέτρος Στεφάνου τόνισε ότι τόσο για την Επισκοπή Σύρου, όσο και για τον ίδιο προσωπικά, η έκδοση ενός βιβλίου για την ιστορία του νησιού της Σύρου αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός, μια γιορτή. «Εύχομαι ο τόμος αυτός να είναι καλοδεχούμενος από το αναγνωστικό κοινό και να μας καταστήσει στο παρόν καλύτερους γνώστες του παρελθόντος, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.