Πρότυπο Εθελοντικό Κέντρο Α.Μ.Ε.Α.Ι. Κυκλάδων

"Φωλιά" αγάπης και υποστήριξης

- 13 χρόνια ανιδιοτελούς προσφοράς - Στόχος, η δημιουργική απασχόληση των μελών και η κοινωνικοποίησή τους - Η πρόεδρος του Κέντρου, Άννα Πολυκανδριώτη στην “Κοινή Γνώμη”

Φωτεινό “λιμάνι” ελπίδας και δύναμης για τα άτομα με ειδικές ανάγκες που αναζητούν αγάπη και σωστή καθοδήγηση, με στόχο τη δημιουργική απασχόληση και την κοινωνικοποίησή τους, αποτελεί -τα τελευταία 13 χρόνια- το Α' Εθελοντικό Πρότυπο Κέντρο Α.Μ.Ε.Α.Ι. Κυκλάδων, με έδρα τη Νάουσα της Πάρου.

Η αξιοθαύμαστη προσπάθεια και η ανιδιοτελής εργασία ανώνυμων εθελοντών έτυχαν εξ' αρχής θερμής υποστήριξης από τη δημοτική αρχή του νησιού η οποία παραχώρησε ένα ακίνητό της για τη στέγαση του Κέντρου, αναλαμβάνοντας προσωπικά την κάλυψη των πάγιων εξόδων του. Ο συγκεκριμένος χώρος, που λειτουργεί υποδειγματικά χωρίς καμία χρηματοδότηση, δεδομένου ότι πλαισιώνεται αποκλειστικά από άμισθους συνεργάτες διαθέτει τις απαιτούμενες προδιαγραφές προκειμένου να φιλοξενεί άτομα με κινητικά προβλήματα, αλλά και νοητική στέρηση. Επιπλέον, το Κέντρο έχει και δικό του αυτοκίνητο με ράμπα αναπήρων για την μεταφορά ατόμων με αμαξίδιο το οποίο διαθέτει και στους επισκέπτες της Πάρου που έχουν την ανάγκη μεταφοράς.

Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται από μία ομάδα αξιόλογων εκπαιδευτών – επιστημόνων, όπως ψυχολόγου, λογοθεραπευτή, κινησιοθεραπευτή, γυμναστή, ζωγράφου και θεατρολόγου αφορά τη δημιουργική απασχόληση των ατόμων μέσω προγραμμάτων έκφρασης, ψυχαγωγίας, άσκησης λόγου, άθλησης, σωματικής αγωγής, φυσικοθεραπείας καθώς και ψυχολογικής υποστήριξης.

Πλούσια πολιτιστικά ερεθίσματα

Επιπροσθέτως, το Κέντρο στοχεύει μέσα από τις δράσεις του στην ηθική, κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη προς τις οικογένειες των ατόμων με ειδικές ανάγκες και ικανότητες που ζουν στην Πάρο και την Αντίπαρο.

Παράλληλα, συμβάλλει στην άρση της πολιτιστικής και κοινωνικής απομόνωσης των ευπαθών αυτών ομάδων, καθώς παλαιότερα η ελλιπής ενημέρωση και οι ξεπερασμένες αντιλήψεις οδηγούσαν μοιραία στην έξαρση αντικοινωνικών συμπεριφορών. Ειδικότερα, η απασχόληση των ατόμων με πλούσια πολιτιστικά ερεθίσματα διευρύνουν τους ορίζοντές τους και αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα και την κοινωνικότητά τους. Πλέον, η τοπική κοινωνία εμφανίζεται πιο ευαισθητοποιημένη για τη σωστή αντιμετώπιση και κατανόηση των προβλημάτων των συνανθρώπων τους, δεδομένης της προκατάληψης και του κοινωνικού αποκλεισμού που παρατηρούνται συχνά στις μικρές κοινωνίες.

Πολυδιάστατη δράση

Σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου του Κέντρου, Άννας Πολυκανδριώτη, οι 38 εθελοντές που απασχολούνται σήμερα σε αυτό παρέχουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους, μετατρέποντας το χώρο σε μία ζεστή “φωλιά αγάπης”. Αξίζει να αναφερθεί, πως πρόκειται για τη μοναδική δομή στο νησί που ασχολείται με τη δημιουργική απασχόληση και την ημερήσια φροντίδα των ατόμων με αναπηρία. “Η Πάρος είναι μικρή. Συνεπώς, δεν θα υπήρχε λόγος και για δεύτερο κέντρο. Από τη στιγμή που έχουμε επανδρωθεί τόσο ωραία, και διαθέτουμε την άδεια λειτουργίας, καθώς και τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, μπορούμε και εξυπηρετούμε εμείς όλο αυτό τον κόσμο” επεσήμανε, καθιστώντας γνωστό ότι τη δεδομένη στιγμή, φιλοξενούνται 12 άτομα.

“Εξυπηρετούμε ανθρώπους εντός και εκτός του Κέντρου. Συγκεκριμένα, πέρα από την φροντίδα που παρέχεται στο χώρο μας, επισκεπτόμαστε και άτομα με κινητικά προβλήματα ή νοητική στέρηση, που χρήζουν βοήθειας, αλλά δεν μπορούν να μετακινηθούν” πρόσθεσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι η δράση της ομάδας είναι πολυδιάστατη και δεν περιορίζεται μόνο στην υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία. Αντίθετα, οι αυξημένες ανάγκες αρκετών πολιτών που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα επιβίωσης επιβάλλουν την επέκταση των υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας. “Αυτό τον καιρό ενισχύουμε είτε οικονομικά, είτε υλικά οικογένειες που περνούν δύσκολες στιγμές λόγω οικονομικής κρίσης και αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους, από επισιτισμό μέχρι φαρμακευτική περίθαλψη”, είπε χαρακτηριστικά.

Ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας

Σημείωσε μάλιστα ότι, βασικοί παράγοντες για την απρόσκοπτη λειτουργία του Κέντρου όλα αυτά τα χρόνια είναι η αγάπη και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των φίλων που διαθέτει πέρα από τα σύνορα του νησιού. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι παρά τη διάθεση των εθελοντών να επεκτείνουν τις δράσεις τους και σε γειτονικά νησιά, οι ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών και οι συνεχώς μεταβαλλόμενες ακτοπλοϊκές συνδέσεις αποκλείουν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Αναφορικά με τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί τόσο στο είδος των παρεχόμενων υπηρεσιών, όσο και στη συμπεριφορά των εξυπηρετούμενων ατόμων από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Κέντρου μέχρι και σήμερα, η κ. Πολυκανδριώτη υπογράμμισε ότι είναι θεαματικές. “Κάποιος που παρακολουθεί την καθημερινότητα, αντιλαμβάνεται την σημαντική αλλαγή αυτών των ανθρώπων. Καταρχάς, έχουν κοινωνικοποιηθεί. Τους δέχτηκε η παριανή κοινωνία. Οι άνθρωποι σταμάτησαν να τους λοιδορούν. Στο εξής, τους αντιμετωπίζουν σαν ισότιμα μέλη αυτής της κοινωνίας με τις ιδιαιτερότητες που έχουν” ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, εξήγησε ότι ο αριθμός των μελών μειώθηκε κατά ένα βαθμό τα δύο τελευταία χρόνια, καθώς κάποιοι εξ' αυτών “έφυγαν” από τη ζωή λόγω ασθενειών και άλλοι επέλεξαν διαφορετικό τόπο διαμονής.

Ανύπαρκτη η επιχορήγηση από το κράτος

Παρόλα αυτά, όσο πολύτιμο κι αν εκτιμάται το έργο που επιτελείται στο Κέντρο από την πλειάδα των εθελοντών που απαρτίζουν το δυναμικό του, οι υπεύθυνοι καλούνται να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες με δικά τους έξοδα, καθώς δεν υπάρχει κάποια σχετική επιχορήγηση. “Ο κάθε εθελοντής που έρχεται μια φορά την εβδομάδα και δουλεύει στο Κέντρο, από τη δική του αγάπη και προσφορά θα φέρει αμέσως κάτι, είτε είναι σάντουιτς, είτε γλυκά, είτε οτιδήποτε άλλο χρειαστεί. Αλλά και να μην έχει τη δυνατότητα να φέρει, το ότι έρχεται κάποιος εθελοντής για να λειτουργεί η δομή, είναι πολύ σημαντικό”, τόνισε.

Επιπλέον, όπως κατέστησε γνωστό, πρόσφατα η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου εκδήλωσε το ενδιαφέρον της να χρηματοδοτήσει τις δράσεις της δομής, κάτι που τελικώς κρίθηκε ανέφικτο, δεδομένου ότι πρόκειται για μία εθελοντική οργάνωση όπου δεν υπάρχουν αμειβόμενα μέλη, εγγεγραμμένα σε ασφαλιστικά ταμεία. Κλείνοντας, έκρινε ότι αν το Κέντρο άλλαζε ποτέ τον χαρακτήρα του, θα έχανε και την υπόσταση που έχει σήμερα. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να απευθύνει ιδιαίτερες ευχαριστίες προς όλους τους συνεργάτες, δωρητές και φίλους που δουλεύουν σαν μία “γροθιά”, προσφέροντας αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Πρότυπο Εθελοντικό Κέντρο Α.Μ.Ε.Α.Ι Κυκλάδων διοργανώνει την προσεχή Κυριακή 24 Μαρτίου, ένα "μουσικό ταξίδι αγάπης και στήριξης" από τον 18ο έως των 20ο αιώνα, που θα φιλοξενηθεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πάρου “Ο Αρχίλοχος”. Στη συναυλία θα συμμετέχουν η Απολλωνία Οικονόμου (μέτζο σοπράνο) και ο Ανδρέας Χανιώτης (βιολί), ενώ η διεύθυνση ανήκει στον Ορφέα John Munsey. Η συγκεκριμένη εκδήλωση αγάπης η οποία πραγματοποιείται για την οικονομική στήριξη του Κέντρου θα επαναληφθεί μελλοντικά και στην Αθήνα σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλαδέλφειας.