Η μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην πλατεία Μιαούλη

Ημέρα ορόσημο θυσίας και ελπίδας

- Απόδοση τιμής στη μνήμη των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης - Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η στεφάνωση των μαθητών Α' βάθμιας και Β' βάθμιας Εκπαίδευσης

Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου του 1821 πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην πλατεία Μιαούλη με τους συμμετέχοντες μαθητές να παρελαύνουν και να αποσπούν το θερμό χειροκρότημα των Συριανών.

Του κύριου σώματος της παρέλασης προηγήθηκε η παρουσία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του δήμου Σύρου – Ερμούπολης ενώ νωρίτερα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου τελέσθηκε η επίσημη δοξολογία, η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στο Εθνικό Ηρώο της πόλης (προ του Ιερού Ναού).

Την παραμονή της Εθνικής Εορτής έλαβε χώρα η στεφάνωση των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενώ αξίζει να αναφερθεί πως, την εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου, μετά το πέρας της δοξολογίας πραγματοποίησε η σχολική σύμβουλος φιλολόγων του νομού Κυκλάδων, Βασιλική Παναγιωτοπούλου.

Κορυφαίο γεγονός η παρέλαση

Η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων σήμανε προχθές το μεσημέρι, με τους μαθητές των σχολείων να παρελαύνουν και να προχωρούν στην κατάθεση των στεφάνων στην προτομή του ταγματάρχη Γεωργίου Δουράτσου, στο Ηρώο των πεσόντων, στο μνημείο πεσόντων ιερολοχιτών, στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στην προτομή του Πυρπολητή Κανάρη και στον ανδριάντα του ναυάρχου Μιαούλη.

Η απόδοση τιμής και μνήμης προς τους ήρωες της Εθνικής Επανάστασης του 1821 συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας με κορυφαίο γεγονός την παρέλαση των μαθητών. Σύσσωμη η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του τόπου έδωσε το “παρών” στις εκδηλώσεις της Εθνικής Επετείου και τίμησε με την παρουσία της, τους μαθητές των σχολείων. Χωρίς την ύπαρξη εξέδρας, αλλά με τα πολιτικά πρόσωπα της τοπικής και περιφερειακής αρχής να παίρνουν θέση μπροστά από τη σκάλα στην είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου, μαθητές, μέλη πολιτιστικών συλλόγων και αθλητικών σωματείων τίμησαν τη μνήμη των ηρώων της Εθνικής Επετείου.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι με πανό παρέλασαν το ιστορικό 1ο Γυμνάσιο Σύρου με αφορμή τη συμπλήρωση των 180 χρόνων ζωής καθώς επίσης και ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου που “έκλεισε” το 2013 τα 120 έτη. Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία και των πολιτιστικών συλλόγων που σε κάθε επέτειο δίνουν ένα ξεχωριστό μήνυμα με τη συμμετοχή τους ενώ ταυτόχρονα, μετά τη λήξη της παρέλασης το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου – μέλη του οποίου έφεραν μία από τις σημαίες του αγώνα - χόρεψε παραδοσιακούς χορούς.

“Λευτεριά ή Θάνατος”

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η σύμβουλος φιλολόγων, Βασιλική Παναγιωτοπούλου, εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου. Ανάμεσα σε άλλα, η κ. Παναγιωτοπούλου τόνισε ότι την 25η Μαρτίου “γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την απελευθέρωση της πατρίδος μας από την τουρκική σκλαβιά”, προσθέτοντας πως: “Σαν σήμερα το 1821 ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της Επανάστασης και τα παλικάρια ορκίζονται “Λευτεριά ή Θάνατος”. Η ίδια μίλησε μέσα από στίχους ποιημάτων για “τα 400 χρόνια σκλαβιάς που έζησαν οι Έλληνες κάτω από τον σκληρό τουρκικό ζυγό”, υπενθυμίζοντας πως: “Η Εκκλησία ήταν πάντοτε βράχος ακλόνητος στο πλευρό του Έθνους”. Ξεχωριστή μνεία πραγματοποίησε για τη ζωή των κλεφτών, οι οποίοι “με μοναδικό όπλο την πίστη στον αγώνα για τη Λευτεριά της πατρίδας” πέθαναν χαρίζοντας στις επόμενες γενιές, το πολύτιμο ιδανικό της Λευτεριάς. “Ο ελληνικός αγώνας και η άκαμπτη διάθεση της ψυχής των ηρώων μετατρέπονται σε πανανθρώπινο σύμβολο Λευτεριάς”, επισημαίνει τέλος η ίδια, για να καταλήξει πως: “Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα ορόσημο θυσίας και αυταπάρνησης, ελπίδας και δύναμης” για τους Έλληνες, ιδιαίτερα σήμερα σε μία δύσκολη περίοδο.