Συνεχίζεται η καταγραφή των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων

Αυθαιρεσίας το ανάγνωσμα

  • Δευτέρα, 8 Απριλίου, 2013 - 06:00

Περισσότερες από 1.700 αυθαίρετες διαφημιστικές επιγραφές και πλαίσια υπάρχουν ακόμη αναρτημένα σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου, παρά τις ποινές που προβλέπει πλέον η νομοθεσία.

Οι διμελείς επιτροπές που συγκροτήθηκαν με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με τη συνδρομή των Δήμων, με έργο τους την καταγραφή των παράνομων πινακίδων στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο των νησιών και τη σύνταξη των σχετικών εκθέσεων αυτοψίας, μέτρησαν 1.528 αυθαίρετες πινακίδες σε 12 Δήμους των Κυκλάδων.

Πρωταγωνίστρια στην «αυθαιρεσία» η Πάρος

Σύμφωνα με την αυτοψία των μελών των επιτροπών, η πλειοψηφία των διαφημιστικών πλαισίων και επιγραφών που είναι αυθαιρέτως αναρτημένα σε διάφορα σημεία, βρίσκονται στην Πάρο, όπου κατεγράφησαν 1.093 επιγραφές. Ακολουθεί η Μύκονος με 200 αυθαίρετες πινακίδες, Μήλος και Κίμωλος με 60, 41 στην Άνδρο, από 36 σε Κέα και Τήνο και 31 στην Αντίπαρο. 14 παράνομες πινακίδες υπάρχουν στην Αμοργό, 11 στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, πέντε στη Σύρο και μία στη Σέριφο. «Καθαρή» από αυθαίρετα πλαίσια και επιγραφές είναι η Ίος, σύμφωνα με πόρισμα της επιτροπής καταγραφής.

30 μέρες προθεσμία

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η προβολή υπαίθριας διαφήμισης επιτρέπεται σε χώρους που καθορίζονται ειδικά για τον σκοπό αυτό από τους Δήμους, μέσα σε ειδικά πλαίσια. Η αρμοδιότητα καθορισμού χώρων για την προβολή διαφημίσεων κατά μήκος εθνικών οδών, εκτός κατοικημένων περιοχών, σε αυτοκινητοδρόμους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας κ.ά. ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του νόμου, σε διαφημιστές, καθώς και σε όσους μισθώνουν και εκμεταλλεύονται αυθαιρέτως χώρους υπαίθριας διαφήμισης επιβάλλεται πρόστιμο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στα διοικητικά όρια του οποίου τελέστηκε η παράβαση, ή της Α.Δ. σε περίπτωση που η παράβαση τελέστηκε κατά μήκος των εθνικών οδών και επαρχιακών οδών και εντός των ζωνών απαγόρευσης. Οι διαφημιζόμενοι φορείς ή ιδιώτες έχουν προθεσμία 30 ημερών για να απομακρύνουν οι ίδιοι τις αυθαίρετες πινακίδες τους, ενώ για όσους προκύπτουν στοιχεία, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα τους ενημερώσουν και εγγράφως με συστημένη επιστολή.