Οι θέσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για την 1η Μαΐου

Εργατική Πρωτομαγιά

- Ανοιχτά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα - Στις 11.00 στην πλατεία Μιαούλη το Εργατικό Κέντρο - Στις 10.30 στο κτήριο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου το ΠΑΜΕ

Ημέρα αγώνα και διεκδικήσεων για τους εργαζομένους, αποτελεί η σημερινή απεργία της 1ης Μαΐου, στο πλαίσιο της οποία έχει καθιερωθεί να τιμώνται τα γεγονότα που συντελέστηκαν στο Σικάγο το 1886 και εν γένει οι εργατικοί αγώνες.

Με φόντο την 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και η ΠΝΟ πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο νησί δύο συγκεντρώσεις ενώ τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά, μεταφέροντας την ημερομηνία της απεργίας για την Τρίτη του Πάσχα.

Συγκεκριμένα, το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων απευθύνει κάλεσμα προ όλους στην πλατεία Μιαούλη στις 11.00 ενώ αντίστοιχα, το ΠΑΜΕ Σύρου έξω από το κτήριο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στις 10.30 το πρωί.

Για τη σημερινή σημαντική ημέρα μίλησαν στην εφημερίδα οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, στέλνοντας το προσωπικό τους μήνυμα.

Γ. Δεκαβάλλας: “Ημέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη”

“Σήμερα 120 χρόνια μετά το 1983, που 2000 εργάτες διαδήλωσαν ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων, ο θεσμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς τιμά όλους τους αγωνιστές που διαχρονικά πάλεψαν για την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Δυστυχώς σήμερα περισσότερο από ποτέ απειλούνται αυτές οι σημαντικές κατακτήσεις των εργαζομένων, η επιβίωση του ανθρώπου με τον αδιέξοδο τρόπο ζωής που μας επιβάλουν και των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων.

Η πρώτη του Μάη, είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη και έχει θεσπιστεί ως αργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές. Το εργατικό κίνημα έχοντας μία δυναμική παρουσία συσπειρώνεται για να αντιμετωπίσει τα νέα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα, να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που πλήττει εκατομμύρια Έλληνες και για να εξασφαλίσει καλύτερες και πιο αξιοπρεπείς όρους εργασίας. Βασικός στόχος στις κρίσιμες ώρες όπου περνάει και το νησί μας είναι να στηριχτεί το Νεώριο και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας. Οι λαοί όλου του κόσμου ενώνουν τις φωνές τους, ενάντια στην αδικία, στην φτώχεια, στην εξαθλίωση, στις κοινωνικές διακρίσεις και στους πολέμους. Η αλληλεγγύη των λαών και η ενότητα είναι η ελπίδα για το αύριο”.

Γ. Πάπιτσης: “Ο Γολγοθάς των αδικημένων”

“Η απαράδεκτη αντεργατική κατάσταση που έχει φέρει η Διεθνής και Εθνική Τρόικα, τους εργαζόμενους, συνταξιούχους και μικρούς επιχειρηματίες, απαιτεί συσπείρωση και αγώνα για να ανατραπεί. Η νεολαία μας στην αβεβαιότητα και την ανεργία, προσπαθεί να βρει διεξόδους στη μετανάστευση, δουλειά χωρίς ασφάλεια και μισθούς χαρτζιλίκι. Η γραφειοκρατία στραγγαλίζει τις όποιες ελπίδες και πρωτοβουλίες, τις όποιες προσπάθειες για ανάσα και επιβίωση, τα γρανάζια αδίστακτα καταπνίγουν κάθε προσπάθεια. Η άδικη μεταχείριση, τα χαράτσια, τα υπερβολικά τέλη

δεν υπολογίζουν τη συρρίκνωση του εισοδήματος, τις δανειακές υποχρεώσεις που το ίδιο το

σύστημα επέβαλε. Το κεφάλαιο, οι τράπεζες, δεν οφείλουν να συνεισφέρουν από τα κέρδη που απεκόμισαν τις χρυσές εποχές; Το αδίστακτο κράτος δεν οργανώνεται, να συμβάλει στην ανάπτυξη.

Η Πρωτομαγιά σήμερα γιορτάζεται την εβδομάδα των παθών, δεν είναι τυχαίο. Ο Γολγοθάς

δύσκολος για όλους, η διαίρεση σε χρώματα και κόμματα δεν ωφελεί, χρειάζεται ενότητα των αδικημένων, συσπείρωση και πάλη καθημερινά, ανατροπή σε όλα τα επίπεδα της αδιέξοδης

πολιτικής που μας οδηγεί στο μαρασμό και τον αφανισμό. Ας τιμήσουμε τους αγώνες που έδωσαν

μέχρι σήμερα για τα δικαιώματα που κατέρρευσαν από τους κυβερνώντες τη χώρα, ας τους ακολουθήσουμε και ας διδαχθούμε από τα αποτελέσματα και τις κατακτήσεις αυτών των

ανθρώπων”.

Κ. Απέργης: “Σήμερα “τιμούμε” την ανεργία”

“Σήμερα λέμε ότι τιμούμε την εργατική πρωτομαγιά, τους αγώνες των εργαζομένων και την ίδια την εργασία πάνω απ΄ όλα. Στην πατρίδα μας όμως και στη Σύρο εκείνο που “τιμούμε” είναι η ανεργία. Δυστυχώς είμαι απαισιόδοξος για τον τρόπο με τον οποίο ένας δήμος που είναι ισχυρός, αντιμετωπίζει το μέγα πρόβλημα της ανεργίας, κυριολεκτικά με απάθεια, με έλλειψη αλληλεγγύης και με καθόλου σεβασμό και προσέγγιση προς το πρόβλημα την ώρα που πραγματικά είναι επιτακτικό. Το μήνυμά μου είναι ότι η δημοτική πολιτική που από τη φύση της κανονικά είναι ταγμένη πιο κοντά στον πολίτη και στον αδύναμο, θα πρέπει να σταματήσει πια να υλοποιεί την “πολιτική των ημετέρων” που την αυτο-γελοιοποιεί μέσα από τη δημοσιοποίησή της στον Τύπο και να υλοποιήσει τα θεσμοθετημένα προγράμματα της αυτεπιστασίας έτσι ώστε να βρουν δουλειά και ασφάλεια όσοι έχουν ανάγκη αυτή την ώρα στη Σύρο και είναι εκατοντάδες.

Ας είναι η σημερινή Πρωτομαγιά να μην έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα. Ας αποφασίσουν ο δήμαρχος και το πραιτώριο που τον περιβάλλει, να αντιμετωπίσουν επιτέλους ριζικά την ανεργία και ας πάψουν να ασχολούνται μόνο με την εσωστρέφεια και τον εγωισμό τους – πολιτικό και προσωπικό – για τον οποίο μόνο κόπτονται και διαμαρτύρονται. Και εννοώ τα πρόσφατα σήριαλ για τις θέσεις των αντιδημάρχων και των συμβούλων που μόνο θυμηδία, έτοιμη να μετατραπεί σε οργή προκαλούν”.

Α. Τζίνης: “Να βγει ο κόσμος στο δρόμο”

“Ως δημοτική κίνηση “Σύρα με λογισμό και με όνειρο πάντοτε συμμετέχουμε στις κατ΄ επέτειο κινητοποιήσεις. Όμως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η επετειακή απεργία της Πρωτομαγιάς αλλά ότι δεν υπάρχει ένας συντονισμένος αγώνας διαρκείας. Θέση μας είναι ότι τα πανελλαδικά όργανα επαγγελματιών αγροτών και εργατοϋπαλλήλων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μαζί με την Αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων και με κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να προετοιμάσουν μία προγραμματισμένη απεργία και να “παραλύσει” όλη η Ελλάδα. Αυτή είναι η ουσία του ζητήματος. Να βγουν οι άνθρωποι στο δρόμο, να φύγει η κυβέρνηση που έχει καταργήσει κάθε έννοια Δημοκρατίας και να πάμε άμεσα σε εθνικές εκλογές με αντιμνημονιακή ψήφο”.

Γ. Δεναξάς: “Να οργανωθούν οι εργαζόμενοι”

“Η 1η του ΜΑΗ δεν είναι αργία, δεν είναι μεταφερόμενη γιορτή. Είναι απεργία! Είναι μέρα αγωνιστικής διεκδίκησης, εκδήλωσης της αγανάκτησης και της οργής μας, προβολής των αιτημάτων μας. Είναι μέρα βαμμένη με το αίμα των εργατών του Σικάγο το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936, που έπεσαν στις συγκρούσεις της ταξικής πάλης. Είναι μέρα συνέχισης του αγώνα ενάντια στα μονοπώλια, την ΕΕ και τα κόμματά τους που μας τσακίζουν τη ζωή. Η Πρωτομαγιά διδάσκει πως τίποτα δεν χαρίζεται. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις από τα πάνω, με έναν καλύτερο διαπραγματευτή και διαχειριστή αυτού του σάπιου συστήματος. Τίποτα δεν κερδίζεται με παζάρια και παρακάλια από τους εκμεταλλευτές, τις κυβερνήσεις, το κράτος τους. Όλα κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες, με οργάνωση και αντοχή. Στον κόκκινο δρόμο των εργατών του Σικάγο και των αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας, συνεχίζουμε ανυποχώρητα για την οργάνωση των εργαζομένων, των φτωχών-λαϊκών στρωμάτων”.

“Να σεβαστούν τους θεσμούς που υπηρετούν”

Το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων στο κάλεσμα που εξέδωσε επισημαίνει μεταξύ άλλων, “Ζητάμε από όλους που είναι στην εξουσία να σεβαστούν τους θεσμούς που υπηρετούν και να ενωθούν με το λαό, να έρθουν δίπλα μας για να σταματήσουμε το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, τη γενοκτονία που συντελείται και να σταματήσουμε την όποια υποβάθμιση ετοιμάζουν στην Υγεία και την Παιδεία”, τονίζοντας χαρακτηριστικά, “Να μην επιτρέψουμε στις Κυκλάδες να γίνουν νέα Μανωλάδα”.

“Να καταργηθούν οι μνημονιακές πολιτικές”

Η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Σύρου με αφορμή τη σημερινή ημέρα, σημειώνει: “Πότε, επιτέλους, θα μπει τέλος σ’ αυτή την ακραία νεοφιλελεύθερη φρίκη, που χρησιμοποιεί ολόκληρους λαούς για πειραματόζωα, προκειμένου να εκτιναχθούν τα κέρδη των πολύ μεγάλων εταιρικών ομίλων και μιας χούφτας ολιγαρχών; Το 1886, οι εργάτες του Σικάγου έδωσαν τις απαντήσεις με τους μαζικούς, ηρωικούς αγώνες τους. Τους αγώνες αυτούς τιμούμε την 1η του Μάη και δεν είναι δυνατόν μια απεργία να μεταφέρεται “λόγω του Πάσχα” μια βδομάδα μετά. Η Πρωτομαγιά του 2013 μπορεί να αποτελέσει μια νέα αφετηρία, για μια άλλη πορεία στη χώρα, χωρίς μνημόνια και επαίσχυντες δανειακές συμβάσεις. Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή και την κατάργηση των μνημονιακών πολιτικών, για την υπεράσπιση και επαναφορά των εργατικών κατακτήσεων”.

“Στο επίκεντρο οι λαϊκές ανάγκες”

Η γραμματεία του ΠΑΜΕ Σύρου, στο ενημερωτικό δελτίο που απέστειλε υποστηρίζει ότι, “Η 1η Μάη είναι η μέρα της εργατικής τάξης και συμβολίζει τους αγώνες των εργατών για τη βελτίωση της ζωής τους αλλά και για την απελευθέρωση τους από τη σκλαβιά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας”, προσθέτοντας πως, “Στις σημερινές συνθήκες, η απεργία της Πρωτομαγιάς, σημαίνει την συνέχιση των ταξικών αγώνων, ιδιαίτερα τώρα όπου στο πλαίσιο του βαθέματος της καπιταλιστικής κρίσης, εντείνεται η επίθεση του κεφαλαίου με τη λήψη νέων μέτρων που έρχονται να χειροτερεύσουν τη ζωή της λαϊκής εργατικής οικογένειας”. Σημειώνοντας ακόμη ότι, “Η δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ μετά την συνάντηση των “κοινωνικών εταίρων” στα γραφεία της ΓΣΕΕ, στην οποία υποστηρίζει ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση είναι ξεπερασμένη και πως σήμερα τον εργαζόμενο τον ενδιαφέρει απλά να έχει δουλειά, φανερώνει τις επιδιώξεις των μεγαλοεπιχειρηματιών για εργάτες φθηνούς, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, πρόθυμους να θυσιαστούν στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης”, καταλήγουν πως, “Συμφέρον των εργαζομένων είναι η ανάπτυξη που θα βάζει στο επίκεντρο της την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη της πλουτοκρατίας”.

Ετικέτες: