Πρόσω ολοταχώς για τη σύσταση σωματείου - παραρτήματος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών με έδρα τη Σύρο

Παραμερίζουν τα εμπόδια

- Στις 20 Μαΐου η πρώτη ιδρυτική συνάντηση στο ξενοδοχείο "Διογένης"- "Έχουμε συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής 28 μέλη και θα συζητήσουμε την περαιτέρω πορεία για το υπό σύσταση σωματείο" δηλώνει η Οριάνα Μπάιλα

Με ιδιαίτερη προσήλωση στο σπουδαίο στόχο της δημιουργίας μίας ένωσης της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών στο νομό, οι ενδιαφερόμενοι προχωρούν στην πραγματοποίηση της πρώτης γενικής συνέλευσης την επόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου στις έξι και μισή το απόγευμα στο ξενοδοχείο “Διογένης”.

Κόντρα στις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στην κοινωνία, με τις προνοιακές και κοινωνικές δομές να βάζουν λουκέτο η μία πίσω από την άλλη, με την Πολιτεία να γυρνά την πλάτη σε άτομα με ιδιαίτερα προβλήματα Υγείας, οι άνθρωποι με σοβαρά ζητήματα όρασης, αναμένεται σύντομα να κάνουν μία νέα αρχή, “οικοδομώντας” ένα παράρτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για το νομό με έδρα τη Σύρο, αφού ήδη έχουν συγκεντρωθεί 28 άτομα, αριθμός που υπερβαίνει τον απαιτούμενο για τη σύσταση καταστατικού και κατ΄ επέκταση σωματείου.

Συγκεντρώθηκαν 28 άνθρωποι

Αναλυτικά για τη σκέψη που σταδιακά παίρνει σάρκα και οστά, είχε μιλήσει πριν μερικούς μήνες η Οριάνα Μπάιλα στην “Κοινή Γνώμη”, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα όρασης και πρόκειται για το πρόσωπο που έθεσε την ιδέα επί τάπητος στην τοπική κοινωνία. Τότε, είχε επισημάνει ότι ο “σκόπελος” στην προσπάθεια που γινόταν, ήταν η συστολή των ανθρώπων να μιλήσουν για το πρόβλημά τους και να συμμετέχουν για την ίδρυση του παραρτήματος. Αξίζει να υπενθυμίσουμε όπως είχε τονίσει η ίδια, ότι στο νησί σύμφωνα με επίσημα στοιχεία έχουν καταγραφεί 76 περιπτώσεις ατόμων με προβλήματα όρασης.

Σε νέα επικοινωνία που πραγματοποιήσαμε, η ίδια ανέφερε ότι πλέον, “Έχουμε συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής 28 μέλη και είναι θετικό βήμα γιατί όπως είχα πει παλαιότερα υπήρχε δυσκολία στην επικοινωνία με τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Αυτή τη στιγμή έχουμε ξεπεράσει τον αριθμό που απαιτείται για τη σύσταση του καταστατικού και θέλουμε να συζητήσουμε για την πορεία που θα ακολουθήσουμε. Γι αυτό θα κάνουμε άμεσα την πρώτη συνάντηση στις 20 Μαΐου, ημέρα Δευτέρα στις 18.30 στο ξενοδοχείο “Διογένης””.

“Χρειαζόμαστε στήριξη από όλους”

Η κ. Μπάιλα, εξηγώντας στη συνέχεια ποιο θα είναι το αντικείμενο της εν λόγω συνάντησης, υπογράμμισε, “Έχει συνταχθεί ένα καταστατικό το οποίο θα πρέπει να διαβαστεί και να συζητηθεί ώστε μετά να ψηφιστεί και να προχωρήσει η διαδικασία αφού συμφωνήσουν οι ενδιαφερόμενοι που θα έρθουν στη συνάντηση με το περιεχόμενό του. Μετά θα χρειαστεί να κατατεθεί στο Πρωτοδικείο και να ακολουθηθεί η διαδικασία που χρειάζεται”. Παράλληλα, σε σχετική ερώτηση που αφορά στην οικονομική συνδρομή για τη σύσταση και λειτουργία του σωματείου, η Οριάνα Μπάιλα, ανέφερε, “Έχουμε καταθέσει ένα αίτημα στο δήμο και την κοινωνική υπηρεσία προκειμένου να εξετασθεί. Πάντως είναι σημαντικό να στηριχθεί η προσπάθειά μας, γι αυτό καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να έρθουν στην ιδρυτική συνάντηση μας”.

Προαγωγή των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων

Κρίνεται απαραίτητο να αναφερθεί πως, στο 14σέλιδο καταστατικό που έχει στη διάθεσή της η “Κοινή Γνώμη” και το οποίο θα συζητηθεί σε μία εβδομάδα, αναφέρονται με σαφήνεια οι σκοποί του παραρτήματος που συνοψίζονται σε μία πρόταση, “Οργάνωση και συσπείρωση γύρω από το Σωματείο όλων των ατόμων με προβλήματα όρασης που κατοικούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με στόχο την καταγραφή, τη μελέτη, την προβολή και την επίλυση θεμάτων των ατόμων με προβλήματα όρασης τοπικού ή εθνικού χαρακτήρα και η με κάθε πρόσφορο τρόπο προώθηση και προαγωγή των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων τους”.

Αποσπάσματα από το καταστατικό

Ανάμεσα στους κυριότερους σκοπούς που απαριθμούνται στο προς συζήτηση και έγκριση καταστατικό είναι οι εξής: “Η συμβολή του Σωματείου στη διαμόρφωση, συμπλήρωση και τροποποίηση της νομοθεσίας, που αφορά τα άτομα με προβλήματα όρασης. Η προώθηση και η ανάπτυξη δομών και αναλόγων δράσεων για την επαγγελματική αποκατάσταση και την απασχόληση των ατόμων με προβλήματα όρασης, καθώς και η πνευματική, ηθική και κοινωνική εξύψωση. Η διακήρυξη ότι η αναπηρία δεν αποτελεί επάγγελμα και για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η εξεύρεση αξιοπρεπών επαγγελματικών διεξόδων για τα άτομα με προβλήματα όρασης. Η προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και η διαμόρφωση συνθηκών αλληλοαποδοχής των ατόμων με προβλήματα όρασης με το κοινωνικό σύνολο” καθώς και “Η οργάνωση της ενημέρωσης μέσω εκδηλώσεων, διαλέξεων, τύπου, ραδιοφώνου, τηλεόρασης, έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων, ή οποιουδήποτε άλλου πρόσφορου μέσου, προς την τοπική κοινωνία για τα άτομα με αναπηρία όρασης και γενικότερα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλα παρεμφερή Σωματεία ή συλλόγους, με στόχο την πλήρη αφομοίωση των τυφλών στο κοινωνικό σύνολο ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας και την άμβλυνση ή την εξάλειψη του προβλήματος του «κοινωνικού ρατσισμού», αν κι όπου αυτός υπάρχει” αλλά και “Η καταπολέμηση με οποιοδήποτε μέσον της ατομικής ή της συλλογικής επαιτείας, της αναξιοπρέπειας και του ευτελισμού της ανθρώπινης υπόστασης των ατόμων με αναπηρία όρασης και γενικότερα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς και την εκμετάλλευσή τους από φυσικά ή νομικά πρόσωπα”.