Να εξασφαλιστεί η λειτουργία τους

Ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας εξέδωσαν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των Κέντρων Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων.

Αίτημα των εργαζομένων

Η ανάπτυξη του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα των εργαζομένων. Ο κ. Δεκαβάλλας διάβασε το περιεχόμενο του ψηφίσματος, στο οποίο μεταξύ άλλων, αναφερόταν πως, “Τα Κέντρα Πρόληψης αποτελούν ένα αποκεντρωμένο δίκτυο υπηρεσιών πρώτης γραμμής με στόχο την ενίσχυση των τοπικών πληθυσμών για την πρόληψη/αποτροπή κάθε μορφής εξάρτησης και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των πολιτών, μέσα από την επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση και εκπαίδευσή τους”.

Επιπρόσθετα, όπως τονίσθηκε, κρίνεται απαραίτητο να ληφθεί υπόψιν η προσφορά των εργαζομένων και να μην επιτραπεί η αναστολή της λειτουργίας τους καθώς αυτό θα σημάνει μία ακόμη μεγάλη απώλεια δομών στο νομό αλλά και στη Σύρο.

Τέλος, υπογραμμίσθηκε το γεγονός πως χρειάζεται άμεσα να ανανεωθεί η προγραμματική σύμβαση για τη λειτουργία τους, να καταβληθούν όλες οι οφειλές και να λυθεί το θεσμικό πρόβλημα με την ένταξή τους σε κάποιο ΝΠΔΔ, ώστε να εξασφαλιστεί ο δημόσιος και καθολικός χαρακτήρας τους.

Υπενθυμίζεται ότι, τα τελευταία 7 χρόνια, τα Κέντρα Πρόληψης (Θησέας στις Κυκλάδες) τροφοδοτούνται με λιγότερο από 70% της προβλεπόμενης χρηματοδότησης και στελεχώνονται με το ελάχιστο προσωπικό.