Καθαρισμός παραλιών Αγκαθωπών, Βάρης και Φοίνικα Σύρου

Για ένα καλύτερο περιβάλλον

Μικρότερος ο όγκος των απορριμμάτων συγκριτικά με προηγούμενα έτη, το ίδιο μεγάλη η ανάγκη για ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης του κόσμου

Ένα οικολογικό μήνυμα δράσης έστειλαν για μία ακόμη χρονιά οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες της Σύρου, αφουγκραζόμενοι την ανάγκη για την ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος, με τον παράλληλο και αναγκαίο σεβασμό στη φύση.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου 2013, σύλλογοι και φορείς ένωσαν τις δυνάμεις τους και καθάρισαν με ζήλο και απαράμιλλο ενθουσιασμό τις παραλίες των Δημοτικών Διαμερισμάτων Ποσειδωνίας, Βάρης και Φοίνικα, συμβάλλοντας στη διατήρηση ενός θεσμού 12 ετών.

Σκοπός των αξιόλογων αυτών δράσεων που αγκαλιάζουν την ατομική και συλλογική πρωτοβουλία είναι πρωτίστως η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης, καθώς και η συμβολική κατάθεση του μηνύματος για ένα καλύτερο περιβάλλον στο οποίο επιθυμούμε να ζούμε.

Ευαισθητοποιημένη η τοπική κοινωνία

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, μικροί και μεγάλοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των τριών πολιτιστικών συλλόγων για μία διαφορετική γιορτή “πράσινου” χαρακτήρα, η οποία θα αποτελέσει νέο τρόπο ζωής, στηριζόμενο στο χρέος του ανθρώπου να παραδώσει στις επόμενες γενιές τουλάχιστον τους κοινωνικούς πόρους που τον κληροδότησε η προηγούμενη γενιά.

Κρατώντας μαύρες σακούλες, γάντια και τα απαραίτητα σύνεργα οι εθελοντές κάθε ηλικίας “χτένισαν” τις αμμουδιές και συγκέντρωσαν σημαντικές ποσότητες απορριμμάτων, την αποκομιδή των οποίων ανέλαβαν φορτηγά της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Ωστόσο, γενική εκτίμηση των συμμετεχόντων ήταν πως συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, ο όγκος δεν κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα, δεδομένου ότι ο δήμος ολοκλήρωσε πρόσφατα τις διαδικασίες καθαριότητας στο σύνολο των παραλιών του, με αποτέλεσμα οι ανάγκες να μην θεωρούνται ιδιαιτέρως μεγάλες.

Παρόλα αυτά, η ενεργή συμμετοχή του κόσμου απέδειξε και φέτος ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται και προβληματίζονται για το περιβάλλον και την προστασία του, αποσκοπώντας σε μία ποιοτικότερη ζωή. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στάθηκε και πάλι η αφορμή για τον εορτασμό των επιτευγμάτων που έχουμε όλοι μαζί πετύχει για την θωράκιση του περιβάλλοντος από εξωγενείς παράγοντες και απαρχαιωμένες νοοτροπίες.

“Το μέλλον μας ανήκει”

Στον καθαρισμό συμμετείχαν ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, τα τοπικά συμβούλια Δ.Δ. Ποσειδωνίας, οι Σύλλογοι Ερασιτεχνών Αλιέων Ποσειδωνίας και Βάρης (Φάμπρικα), το τμήμα Αυτοδυτών Syros Diving Center του Ν.Ο.Σ, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Σύρου (Περιφέρεια Κυκλάδων), Τμήμα Ιστιοπλοΐας Ποσειδωνίας του Ν.Ο.Σ, άντρες της Πολεμικής Ναυτικής Βάσης Σύρου, το Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας, ο Σύλλογος εργαζομένων του ΟΤΕ, ο Σύλλογος Πελοποννησίων Σύρου και το ιδιωτικό φροντιστήριο ξένων γλωσσών “Ευρωγνώση”.

“Στόχος μας είναι να δείξουμε σε όλους ότι το μέλλον ανήκει σε όλους εμάς και φυσικά να αφήσουμε στα μικρά παιδιά ένα περιβάλλον αγνό και ανθρώπινο” δήλωσε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας, Μάρκος Ρούσσος, εκτιμώντας ότι η περιβαλλοντική αγωγή θα έπρεπε να περιλαμβάνεται ανάμεσα στα βασικά μαθήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Εικαστική έκθεση με “θαλασσινό” άρωμα

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παράλληλα με τον καθαρισμό των παραλιών, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Βάρης εγκαινίασε την έκθεση ζωγραφικής της Κούλας Γεδεών, η οποία θα φιλοξενείται στον όρμο της Φάμπρικας μέχρι το τέλος καλοκαιριού. Τα 18 έργα της καλλιτέχνιδος, ζωγραφισμένα σε ξύλο κόντρα πλακέ και κεντρικό θέμα το ψάρεμα, αποτυπώνουν μέσα από φωτεινά και δροσερά χρώματα τον πλούτο του θαλάσσιου κόσμου. Χελώνες, καβούρια, καλαμάρια, δελφίνια και ψάρια παρελαύνουν στο λιμανάκι της Φάμπρικας και υπόσχονται στους επισκέπτες μία μοναδική ξενάγηση στον μαγικό κόσμο του ωκεανού.