"Έρανος αγάπης και φιλαδελφίας" από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου

“Έρανος Αγάπης και Φιλαδελφίας” θα διενεργηθεί και φέτος από τις 25 Ιουλίου έως τις 25 Αυγούστου σε όλα τα νησιά της Μητροπολιτικής Περιφέρειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου, Δωροθέου Β΄.

Όπως υπογραμμίζεται, η παρατεινόμενη και δυστυχώς διευρυνόμενη οικονομική δυσπραγία βυθίζει τους ανθρώπους σε μία κατάσταση ανασφάλειας, άγχους και αβεβαιότητας και απειλεί να τους οδηγήσει σε μία στάση ζωής που υποσκάπτει την κοινωνική συνοχή.

Κρίνεται μάλιστα επιβεβλημένη η αξιοποίηση του αληθινού και αναφαίρετου πλούτου της κοινωνίας, της αγάπης και της κοινωνικής αλληλεγγύης, ώστε το ανθρώπινο γένος να μπορέσει να ξαναβρεί την αυτοπεποίθηση, την αισιοδοξία και τη δημιουργικότητά του.

“Κιβωτός” αγάπης και αλληλεγγύης

Στο πλαίσιο αυτό, η Εκκλησία αναδεικνύεται και πάλι η “κιβωτός” που διατηρεί και συντηρεί αυτές τις αξίες για την ενίσχυση και ανακούφιση των πονεμένων.

Ειδικότερα, η Ιερά Μητρόπολη Σύρου, με το “Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο” λειτουργεί ως κεντρικός θεσμός φιλανθρωπικού και πολύπλευρου κοινωνικού έργου , καλύπτοντας τις τρέχουσες ανάγκες απόρων οικογενειών, ενώ ταυτόχρονα εφοδιάζει τακτικά με δέματα τροφίμων 320 και πλέον οικογένειες και στα 12 νησιά της με το πρόγραμμα “Είμαστε μια οικογένεια”.

Επιπλέον, συντηρεί: γηροκομείο, όπου περιθάλπονται ανίατοι και βαρέως πάσχοντες γέροντες, παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο για παιδιά εργαζομένων, ξενώνα για τους νοσηλευόμενους στο Νοσοκομείο της Σύρου και τους συνοδούς τους και Κατασκηνωτικά Κέντρα, σε χώρο της Ιεράς Μονής της Αγίας Βαρβάρας Σύρου και της Ιεράς Μονής Τρομαρχίων στην Άνδρο.

Όπως σημειώνει ο Σεβασμιώτατος, η Εκκλησία ανέκαθεν υπήρξε η συνεκτική δύναμη του Ελληνικού λαού, ο οποίος στις δύσκολες στιγμές που συσπειρωνόταν μαζί Της ξεπερνούσε τις δυσκολίες.

Ως εκ τούτου, ζητά από τους πιστούς να στηρίξουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους και τον εφετινό Έρανο, αποδεικνύοντας ότι παρ' όλη την οικονομική κρίση, διατηρούνται ζωντανές οι πηγές της Ελληνορθόδοξης παράδοσης, του φιλότιμου, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αγάπης και της αλληλοβοήθειας.