Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νοτίου Αιγαίου

Συμβουλές για πυροπροστασία

  • Τρίτη, 30 Ιουλίου, 2013 - 06:00

Χρήσιμες συμβουλές περιέχει η ανακοίνωση της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νοτίου Αιγαίου που αφορά στην πυροπροστασία και τις ενέργειες που απαιτείται να πράττουν οι πολίτες προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστα συμβάντα.

Αρχικά... ψυχραιμία

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως πρώτιστο μέλημα όλων πρέπει να είναι η αποτροπή της εκδήλωσης πυρκαγιάς, αποφεύγοντας το κάψιμο ξερών χόρτων ή κλαδιών τους θερινούς μήνες καθώς και αποφεύγοντας το άναμμα υπαίθριων ψησταριών. Καλό είναι να μην υπάρχουν τσιγάρα σε ανοιχτούς χώρους αλλά και να μην είναι εκτεθειμένα απορρίμματα που εύκολα παίρνουν φωτιά. Ωφέλιμο είναι οι ιδιοκτήτες κατοικιών που μένουν σε δασικές περιοχές να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες και να διατηρούν τον περιβάλλοντα χώρο καθαρό ενώ σημαντικό κρίνεται ακόμη να διαθέτουν πυροσβεστήρες. Αμέσως μόλις γίνει αντιληπτή η φωτιά πρέπει να ενημερώνεται το Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (199) ενώ εάν η πυρκαγιά πλησιάζει και απειλεί κάποια κατοικία πρέπει εκτός από τη διατήρηση της ψυχραιμίας όλων να απομακρυνθούν με ασφάλεια από το σημείο αφού όμως κλείσουν όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες) ώστε να εμποδίσουν τις καύτρες να εισέλθουν στους εσωτερικούς χώρους.

Φρόνιμο θα είναι να μην επιχειρείται η εγκατάλειψη του χώρου εάν δεν υπάρχει κίνδυνος, αντίθετα, είναι συνετό να συμβάλουν στην άμεση αντιμετώπιση της πυρκαγιάς όλοι, εφόσον μπορούν. Τέλος, οφείλουν όλοι να ακολουθούν τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί κανείς να επισκεφθεί την κεντρική ιστοσελίδα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ετικέτες: