Το αργότερο έως το φθινόπωρο το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας

Σε αναμονή της πρόσκλησης από τον ΟΑΕΔ

  • Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2013 - 06:00

50.000 άνεργοι αναμένεται να ενταχθούν έως το φθινόπωρο στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας που προετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ενώ έως το τέλος Αυγούστου αναμένεται η έκδοση της σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον ΟΑΕΔ. Αν και το πρόγραμμα επισήμως δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μπορέσει να απορροφήσει 50.000 ανέργους με συμβάσεις εργασίας διάρκειας 5 και 7 μηνών, ανακουφίζοντας οικογένειες στις οποίες δεν υπάρχει κανένας εργαζόμενος. Οι ειδικότητες των εργαζομένων που αναμένεται να ζητηθούν είναι κυρίως διοικητικοί και οικονομικοί υπάλληλοι όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, καθώς και κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, βρεφοκόμοι, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές αλλά και υπάλληλοι γενικών καθηκόντων κ.ά. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος

Το πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται εξαιτίας της μακράς ύφεσης, αποβλέπει στην ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων, στην ένταξη και επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα στην αναβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.

Ενδεικτικά, τα προγράμματα αυτά εντάσσονται σε τομείς προτεραιότητας όπως η αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες από τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, (πχ αναβάθμιση και συντήρηση δημοτικών υποδομών, αναβάθμιση της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών με έμφαση στην προώθηση της χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας κ.α.), η υποστήριξη και βελτίωση των υπηρεσιών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της υγείας (πχ. καθαριότητα υποδομών υγείας, εξυπηρέτηση κοινού, υποστήριξη λειτουργίας πληροφοριακού συστήματος και ψηφιακού εκσυγχρονισμού του συστήματος υγείας), η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε φορείς του δημοσίου τομέα που έχουν καθημερινή και άμεση σχέση με την εξυπηρέτηση πολιτών (π.χ ασφαλιστικά ταμεία, κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών, δικαστήρια κλπ) καθώς και δράσεις που αφορούν στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της δημόσιας διοίκησης προς τους πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη, λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

Αντικείμενο της πράξης είναι η δημιουργία απασχόλησης μέσω της πρόσληψης προσωπικού, για χρονικό διάστημα πέντε μηνών σε Δήμους, Περιφέρειες ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες βάσει του Ν. 4152/2013. Σε ειδικά αιτιολογημένες περιπτώσεις που θα περιγράφονται στις προσκλήσεις, μπορεί το χρονικό διάστημα απασχόλησης των ωφελούμενων να ανέλθει σε επτά μήνες. Η πράξη υλοποιείται με την μορφή επιχορήγησης προς τον δικαιούχο, σύμφωνα με τα παραδοτέα του έργου, όπως θα εξειδικεύονται στην πρόσκληση.

Το σύστημα μοριοδότησης

Οι ωφελούμενοι της πράξης είναι Έλληνες πολίτες, πολίτες κρατών μελών της Ε.Ε, υπήκοοι τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην χώρα με βασική προϋπόθεση να είναι άνεργοι. Τα κριτήρια επιλογής και κατάταξης των ωφελουμένων είναι η διάρκεια της ανεργίας, το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό, η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση και το εκπαιδευτικό επίπεδο (όπου αυτό απαιτείται).

Το σύστημα επιλογής βασίζεται στη μοριοδότηση των παραπάνω κριτηρίων, στον καθορισμό των απαραίτητων δικαιολογητικών που πρέπει να υποβληθούν από τους δυνητικά ωφελούμενους, στον ορισμό μηχανισμού ελέγχου των δικαιολογητικών αυτών και στη βαθμολόγηση, κατάταξη και τοποθέτηση των υποψηφίων σε αντίστοιχες θέσεις με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού. Όλα τα παραπάνω θα εξειδικεύονται στη σχετική πρόσκληση του Ο.Α.Ε.Δ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις Κυκλάδες αναμένεται να ωφεληθούν 636 άνεργοι.