Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει το Αφεντάκειο Γηροκομείο Κιμώλου εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων

Ολοταχώς προς... λουκέτο

Γ. Μαγκανιώτης και Αγγ. Κανάς ανταλλάσσουν “πυρά” για τις προσπάθειες επιβίωσής(;) του

Χωρίς Γηροκομείο κατά πάσα πιθανότητα θα μείνει η Κίμωλος, αφού ο οικονομικός “βραχνάς” που κουβαλά η εν λόγω δομή του Αφεντάκειου Ιδρύματος, απειλεί τη συνέχιση της λειτουργίας του.

Την είδηση φέρνει στην επικαιρότητα η παρέμβαση του αιρετού της μειοψηφίας, με το δημοτικό συνδυασμό “Ενωτική Πρωτοβουλία”, Αγγελέτου Κανά, ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση που έχει περιέλθει το Γηροκομείο, στο δήμαρχο Κιμώλου, Γεράσιμο Θεόδωρο Μαγκανιώτη, ισχυριζόμενος πως αδιαφορεί για τις οφειλές που πρέπει να του καταβληθούν από ενοίκια που ανέρχονται σε 300 χιλιάδες ευρώ καθώς και για τους απλήρωτους - επί ένα έτος – εργαζομένους σε αυτό, μη συζητώντας το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.

Διατυπώνοντας τη δική του εκδοχή για το ζήτημα, ο κ. Μαγκανιώτης μέσα από δηλώσεις του, επισημαίνοντας τη δεινή οικονομική θέση που βρίσκεται το Γηροκομείο, εξηγεί πως οποιαδήποτε απόφαση της δημοτικής Αρχής, δε θα δώσει λύση, καθώς δεν πρόκειται για ένα δημοτικό Γηροκομείο.

“Μεθοδεύουν το κλείσιμό του”

Περιγράφοντας το μείζονος σημασίας πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Γηροκομείο, ο δημοτικός σύμβουλος τονίζει ότι “τρία χρόνια προσπαθεί η παράταξή του να φέρει το θέμα” στο τραπέζι του δημοτικού συμβουλίου, κάτι που επετεύχθη καθυστερημένα, αφού το σώμα ασχολήθηκε στη συνεδρίαση της 18ης Αυγούστου. Σύμφωνα με όσα παραθέτει μέσω της παρέμβασής του, “Σήμερα το Αφεντάκειο χρωστά 130 χιλιάδες ευρώ και του οφείλουν περίπου 300 χιλιάδες ευρώ από ενοίκια”. Απόρροια του ανωτέρω γεγονότος, αποτελεί η μη καταβολή των δεδουλευμένων προς τους επτά εργαζομένους, οι οποίοι μεριμνούν για τη φροντίδα των εννέα τροφίμων. Ο κ. Κανάς, προσθέτει δε, πως το Γηροκομείο “δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στο χαράτσι της εφορίας”, δεδομένο που πρέπει να συνυπολογισθεί. Επικαλούμενος “τη μεγάλη προσφορά για περισσότερα από 63 χρόνια του Αφεντακείου Γηροκομείου στην Κιμωλιάτικη κοινωνία”, ο ίδιος σχολιάζοντας τη στάση του δημάρχου, αναφέρει καυστικά, “Ο δήμαρχος για να τιμήσει τη μνήμη του μεγάλου ευεργέτη, ανήγγειλε το κλείσιμο του Γηροκομείου στην Κίμωλο από το αναλόγιο του δήμου”, προσθέτοντας πως, “με την αλαζονεία της εξουσίας που τον διακρίνει, τις αισχρές φανφάρες του και την τραμπούκικη συμπεριφορά του, έχει μετατρέψει το δημοτικό συμβούλιο σε τσίρκο” και τονίζοντας ότι “ο ίδιος και οι γύρω από αυτόν έχουν μεθοδεύσει και επιδιώκουν το κλείσιμο του Γηροκομείου Κιμώλου” το οποίο “θα χρεώσουν στους εργαζομένους”, με το πρόσχημα “πως δε θα δουλεύουν” αφού “είναι απλήρωτοι”.

Προτάσεις για την αντιστροφή της κατάστασης

Αντιδρώντας στο άμεσο, όπως εικάζει, κλείσιμο του Γηροκομείου, ο κ. Κανάς, προχώρησε στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων προκειμένου να αναζητηθεί ένας τρόπος να “σωθεί” η δομή. Συγκεκριμένα, σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει “διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομικών για το χαράτσι με απόφαση δημοτικού συμβουλίου”, να αναζητηθεί τρόπος “νομικά κατοχυρωμένος ώστε το εισόδημα από το κληροδότημα της “Πολυαιγαίου” να δοθεί στους ηλικιωμένους του Γηροκομείου, να εξετασθεί πώς μπορεί μέρος του προϋπολογισμού για την καθαριότητα παραλιών και το κόψιμο δέντρων να δοθεί στο Αφεντάκειο” καθώς και τα χρήματα που δαπανώνται “για τις εκδηλώσεις να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των ηλικιωμένων”. Επίσης, υποστηρίζει πως “θεμιτό θα ήταν να δημιουργηθεί ένας Σύνδεσμος Φίλων του Αφεντακείου με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του κληροδοτήματος και να θεσπιστεί ένα ανταποδοτικό τέλος στις κατοικίες μέσω του τιμολογίου της ύδρευσης ή της ΔΕΗ”.

“Δεν ανήκει στο δήμο Κιμώλου”

Μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” ο δήμαρχος Κιμώλου, διευκρίνισε εξ αρχής πως “Το Γηροκομείο δεν είναι δημοτικό ώστε να έχει τη δυνατότητα ο δήμος να αποφασίζει καταλυτικά γι αυτό”, παρά το γεγονός πως “συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο ο εκάστοτε δήμαρχος Κιμώλου. Ο δήμος δεν μπορεί να δώσει ούτε ένα ευρώ για τη συντήρηση του Γηροκομείου, αφού έχει δικό του Οργανισμό και Διοίκηση” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγκανιώτης, λέγοντας πως όσον αφορά στις προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Κανάς “ Είναι αδύνατον να βρούμε χρήματα από τον προϋπολογισμό του δήμου” ενώ “Ερευνήσαμε επίσης αν μπορούμε να συμπεριλάβουμε μία φορολογία στα τετραγωνικά των κατοικιών της Κιμώλου, αλλά οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα πως θα συγκεντρώσουμε ένα μικρό ποσό της τάξης των δέκα χιλιάδων ευρώ, που δεν επαρκεί για την κάλυψη των εξόδων”.

Διαφωνώντας μάλιστα με τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση ο κ. Κανάς, ο δήμαρχος ισχυρίστηκε πως “Είναι μία συνήθης συμπεριφορά του επικεφαλής της μειοψηφίας, να πετά πυροτεχνήματα και δη όσο πλησιάζουμε σε εκλογές”, λέγοντας πως στις 23 Σεπτεμβρίου, πρόκειται “να συγκληθεί διοικητικό συμβούλιο στο Αφεντάκειο Κληροδότημα με σκοπό να εκλεγεί νέο προεδρείο καθώς είναι ακέφαλο με δεδομένη την παραίτηση από τη θέση του προέδρου του κ. Αφεντάκη”. Στην εν λόγω συνεδρίαση ο κ. Μαγκανιώτης ζήτησε “να παρευρεθούν εκπρόσωποι από το δήμο Κιμώλου ώστε να ακουσθούν όλες οι απόψεις” ανάμεσα στους οποίους έχει κληθεί και ο αιρετός της αντιπολίτευσης.

Δυσοίωνο μέλλον

“Προσωπική εκτίμησή μου είναι ότι θα αργήσει να λάβει τις οφειλές το Αφεντάκειο και πολλές από αυτές θα χαθούν” δήλωσε ο κ. Μαγκανιώτης στην εφημερίδα, εξηγώντας ότι “Όπως γνωρίζετε αυτή την εποχή δεν πληρώνει κανείς”.

Στη εύλογη ερώτηση, ποιο θα είναι το μέλλον του Γηροκομείου, δεδομένης της οικονομικής θηλιάς που έχει στο “λαιμό” του, ο δήμαρχος ανέφερε, “Έχουμε κάνει προτάσεις αλλά τουλάχιστον τα λειτουργικά έξοδα όπως η μισθοδοσία, θα έπρεπε να καλυφθούν από τους τρόφιμους και τους οικείους αυτών”, συμπληρώνοντας πως αυτή τη στιγμή τα χρήματα που δίνονται “δεν φτάνουν”.

Κατά συνέπεια και με ορατό τον κίνδυνο να μπει λουκέτο στο Γηροκομείο, ο κ. Μαγκανιώτης κληθείς ως δήμαρχος να σχολιάσει την παρατήρηση πως οι ηλικιωμένοι δε θα έχουν τη δυνατότητα φροντίδας και οι συγγενείς τους θα αναγκαστούν να αναζητήσουν νέο τρόπο περίθαλψης και μάλιστα με αυξημένο κόστος, δηλώνει καταλήγοντας, “Δε θέλω να σχολιάσω αυτό το σενάριο. Αλλά δυστυχώς ίσως η κάθε οικογένεια αναγκαστεί να πάρει τον άνθρωπό της στο σπίτι”.