Παράταση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014

Διευρύνονται οι δικαιούχοι

Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014 παρατείνεται το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, με τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Μεταφορών ως προσθήκη στο νομοσχέδιο για τα ΚΤΕΛ.

Εξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης για υπηρεσίες κατ' οίκον φροντίδας από κατηγορίες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν έντονα κοινωνικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης, κρίνεται σκόπιμη και αναγκαία για λόγους κοινωνικής αλληλεγγύης, η παράταση της διάρκειας του προγράμματος και η συνέχιση της παροχής των σχετικών υπηρεσιών σε όλη τη διάρκεια της κρίσης και σε πρώτη φάση μέχρι τα τέλη του επόμενου Σεπτεμβρίου.

Παροχή υπηρεσιών σε οικονομικά αδύνατους πολίτες

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής και συναισθηματικής στήριξης ιατρικής φροντίδας, νοσηλευτικής μέριμνας και φυσικοθεραπείας, μικροαγορές και πληρωμή λογαριασμών και θα εξυπηρετεί τους ωφελούμενους του προγράμματος “Κατ' Οίκον φροντίδα Συνταξιούχων” και τους ηλικιωμένους ανασφάλιστους και ΑμεΑ οικονομικά αδύνατους πολίτες. Επίσης, θεσμοθετείται η δυνατότητα το πρόγραμμα να υλοποιεί την “Κατ' Οίκον Νοσηλεία” με σκοπό την υποστήριξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και μετανοσοκομειακής νοσηλείας και ανάρρωσης του ασθενούς στο δικό του χώρο, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην απελευθέρωση νοσοκομειακών κλινών για να χρησιμοποιηθούν από ασθενείς με μεγαλύτερη ανάγκη.

Η διάταξη προβλέπει τη διεύρυνση των δικαιούχων του προγράμματος, καθώς και την καταγραφή όλων των ωφελουμένων. Επιπλέον, οι Δήμοι καλούνται να συνάπτουν προγραμματική συμφωνία για τα προγράμματα φροντίδας συνταξιούχων, ηλικιωμένων ανασφάλιστων, ΑΜΕΑ και οικονομικά αδύνατων πολιτών. Στη διάταξη γίνεται αναφορά και σε προγράμματα νοσηλείας τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν στο πλαίσιο της σχετικής δράσης.

Ειδικότερα, θα παρέχονται υπηρεσίες :α) σε δικαιούχους του “Κατ' Οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων”, συνταξιούχους όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και των συνταξιούχων του Δημοσίου, οι οποίοι δεν εξυπηρετούνται από άλλους παρόχους.

β) σε άλλες κατηγορίες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα, ηλικιωμένους ανασφάλιστους και ΑμεΑ οικονομικά αδύνατους πολίτες, οι οποίοι εντάσσονται στο πρόγραμμα “Κατ' Οίκον Κοινωνική Φροντίδα”.

Κατοχύρωση συνθηκών αυτόνομης διαβίωσης

Σκοπός του προγράμματος είναι η κατοχύρωση συνθηκών αυτόνομης διαβίωσης των ηλικιωμένων και των αναπήρων στην κατοικία τους, ώστε να εξασφαλιστεί η παραμονή τους στο οικείο και κοινωνικό φυσικό περιβάλλον, να αποφευχθεί η παραπομπή σε δομές κλειστής φροντίδας και να προβλεφθούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού καθώς και η στήριξη των ανασφάλιστων και και οικονομικά αδύνατων πολιτών που το έχουν ανάγκη και πληρούν τα κριτήρια.

Το πρόγραμμα έχει ιδίως ως περιεχόμενο:

α) την καταπολέμηση της εξάρτησης ηλικιωμένων και αναπήρων με την οργάνωση και συστηματική παροχή υπηρεσιών κοινωνικής εργασίας, ψυχοκοινωνικής στήριξης, νοσοκομειακής φροντίδας, φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας και οικιακής βοήθειας.

β) την ενημέρωση των εξυπηρετουμένων για τα δικαιώματά τους και την υποστήριξή τους κατά τις επαφές τους με τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας

γ) τη διευκόλυνση των εξυπηρετουμένων σε πολιτιστικές, ψυχαγωγικές, κοινωνικές και θρησκευτικές δραστηριότητες. Κριτήρια επιλογής των ωφελουμένων αποτελούν κυρίως η ηλικία, το εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση, η κατάσταση της υγείας, η πρόσκαιρη ή μόνιμη εξάρτηση.

Επανακαθορισμός των συντάξεων

Μεταξύ άλλων, επανακαθορίζεται αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2013 ο τρόπος υπολογισμού της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Ως εκ τούτου, σε περιπτώσεις που στο ίδιο πρόσωπο καταβάλλονται περισσότερες από μία συντάξεις η παρακράτηση ή μείωση, που υπολογίζεται επί του αθροίσματος όλων των συντάξεων, θα επιμερίζεται αναλογικά σε κάθε φορέα ή τομέα.

Στις συντάξεις λόγω θανάτου η παρακράτηση ή μείωση πραγματοποιείται στο καταβαλλόμενο σε κάθε δικαιούχο ποσό. Αν τα συνδικαιούχα πρόσωπα λαμβάνουν και άλλη σύνταξη η παρακράτηση ή μείωση θα υπολογίζεται επί του συνολικώς καταβαλλόμενου από κάθε πηγή ποσού, επιμεριζόμενη ανάλογα σε κάθε φορέα.