Σε απόγνωση οι ναυτεργάτες του πλοίου "Πηνελόπη Α", του Αλέξανδρου Αγούδημου

Απλήρωτοι και με την απειλή της απόλυσης

Απλήρωτοι επί μήνες και παρατημένοι στο έλεος της Θεού, είναι οι ναυτεργάτες του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α», πλοιοκτησίας Αλέξανδρου Αγούδημου.

Οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, το πλοίο δεν εκτελεί τα προγραμματισμένα δρομολόγια και έχει ακινητοποιηθεί στο λιμάνι της Ραφήνας, ενώ όπως καταγγέλλεται η επιχείρηση Αγούδημου, όχι μόνο δεν ικανοποίησε τα νόμιμα αιτήματα των ναυτεργατών, αλλά αντίθετα επιδίωξε σε συνεργασία με άλλη ναυτιλιακή εταιρεία, να κλείσει συμφωνία ναύλωσης του πλοίου, χωρίς την εξόφληση του πληρώματος και με την απαίτηση να κλείσει το ναυτολόγιο και να απολυθούν οι ναυτεργάτες.

Για το συγκεκριμένο θέμα, κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας, τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και ο Κυκλαδίτης, Νίκος Συρμαλένιος.

Και απλήρωτοι και με την απειλή της απόλυσης

Αφημένοι στην τύχη τους παραμένουν οι ναυτεργάτες του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α» (πλοιοκτησίας Αλέξανδρου Αγούδημου), η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας από την 1ην Σεπτεμβρίου, καθώς τους οφείλονται δεδουλευμένοι μισθοί από 3 έως 6 μήνες, ποσό που ξεπερνά συνολικά τα 800.000 ευρώ.

Το πλοίο δεν εκτελεί τα προγραμματισμένα δρομολόγια και έχει ακινητοποιηθεί στο λιμάνι της Ραφήνας, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες της ΠΕΝΕΝ, η επιχείρηση Αγούδημου, όχι μόνο δεν ικανοποίησε τα νόμιμα αιτήματα των ναυτεργατών, αλλά αντίθετα επιδίωξε – σε συνεργασία με άλλη ναυτιλιακή εταιρεία – να κλείσει συμφωνία ναύλωσης του πλοίου, χωρίς την εξόφληση του πληρώματος και με την απαίτηση να κλείσει το ναυτολόγιο και να απολυθούν οι ναυτεργάτες, χωρίς να τους καταβληθούν οι δεδουλευμένοι μισθοί, κάτι που είναι σαφώς παράνομο. Ωστόσο, η επιχειρούμενη μεθόδευση για κλείσιμο του ναυτολογίου χωρίς την εξόφληση των ναυτεργατών απέτυχε, χάρη στην ενότητα και την αποφασιστικότητα του πληρώματος, της ΠΕΝΕΝ και άλλων Σωματείων.

Η εταιρεία, όμως, δεν σταμάτησε εκεί, αλλά στη συνέχεια διέκοψε την τροφοδοσία και την σίτιση των ναυτεργατών, με αποτέλεσμα το πλήρωμα να μείνει χωρίς φαγητό για πολλές μέρες. Σε βοήθεια του πληρώματος έσπευσαν κάτοικοι και η εκκλησία της Ραφήνας, οι οποίοι προσέφεραν τρόφιμα, αναγνωρίζοντας το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι ναυτεργάτες.

«Εγκατάλειψη του πληρώματος του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α»

Το συγκεκριμένο θέμα έφεραν στην επικαιρότητα η τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων, Νίκος Συρμαλένιος, βουλευτής Κυκλάδων και Δημήτρης Στρατούλης, βουλευτής Β΄ Αθήνας, μέσω της ερώτησης που κατέθεσαν στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας.

“Σε τραγική κατάσταση έχουν περιέλθει οι Ναυτεργάτες του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α», πλοιοκτησίας Αλέξανδρου Αγούδημου, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένοι μισθοί από 3 – 6 μήνες, ποσό που ξεπερνά συνολικά τα 800.000 ευρώ. Ήδη το πλοίο από 1/9/2013 λόγω επίσχεσης εργασίας της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληρώματος δεν εκτελεί τα προγραμματισμένα δρομολόγιά του και έχει ακινητοποιηθεί στο λιμάνι της Ραφήνας. Σύμφωνα με καταγγελίες της ΠΕΝΕΝ, η επιχείρηση Αγούδημου, όχι μόνο δεν ικανοποίησε τα νόμιμα αιτήματα των ναυτεργατών, αλλά επιδίωξε σε συνεργασία με άλλη Ναυτιλιακή Εταιρεία να κλείσει συμφωνία ναύλωσης του πλοίου, χωρίς την εξόφληση του πληρώματος και με την απαίτηση να κλείσει το ναυτολόγιο και να απολυθούν οι Ναυτεργάτες, χωρίς να τους καταβληθούν οι δεδουλευμένοι μισθοί, κάτι που είναι σαφώς παράνομο. Σημειώνεται ότι η επιχειρούμενη μεθόδευση για κλείσιμο του ναυτολογίου χωρίς την εξόφληση των Ναυτεργατών απέτυχε, χάρη στην ενότητα και την αποφασιστικότητα του πληρώματος, της ΠΕΝΕΝ και άλλων Σωματείων. Σημειώνεται ότι η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ έχει απευθυνθεί στις Λιμενικές, Εισαγγελικές και Δικαστικές αρχές και απαιτεί να κινηθούν άμεσα και αποφασιστικά ενάντια στην πλοιοκτήτρια εταιρεία, επιβάλλοντας ό,τι προβλέπεται από την ποινική δικονομία για την καταβολή και την εξόφληση των Ναυτεργατών του Ε/Γ-Ο/Γ «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α»”, αναφέρουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό, τι μέτρα θα λάβει απέναντι στο πρωτοφανές, όπως το χαρακτηρίζουν αυτό περιστατικό αθέτησης υποχρεώσεων και εγκατάλειψης πληρώματος από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, καθώς και μη κάλυψης των βασικών αναγκών του πληρώματος. Καθώς επίσης, τι μέτρα θα λάβει απέναντι στο γενικευμένο και διαρκώς διογκούμενο φαινόμενο της απλήρωτης ναυτικής εργασίας σε δεκάδες ελληνικά και ελληνόκτητα Ε/Γ πλοία.

“Ντροπή και αίσχος”

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου καταγγέλλει τον εφοπλιστή Αγούδημο για την κατάσταση που βιώνει το πλήρωμα του πλοίου “Πηνελόπη”, εκφράζοντας την συμπαράστασή τους στους ναυτεργάτες.

“Ο γνωστός Εφοπλιστής Αγούδημος, αυτός που μαζί με τους άλλους Πράσινους και Μπλε ομόσταυλους του, λυμαίνονταν πριν από δυο δεκαετίες το Αιγαίο, με τα άνω της 30ετίας καράβια τους, ξανακτύπησε. Στο εναπομείναν πλοίο του «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α» οφείλει στο πλήρωμα, εδώ και 3-6 μήνες, πάνω από 800.000 ευρω. Το πλοίο, από 01/09/2013, είναι δεμένο στη Ραφήνα, μετά την επίσχεση εργασίας που κάνουν οι εργαζόμενοι σε αυτό. Τι έκανε όμως ο Αγούδημος; Αντί να ικανοποιήσει τα νόμιμα αιτήματα τους, προσπάθησε να ξεφορτωθεί τους Ναυτεργάτες , ναυλώνοντας το «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α» σε άλλη Εταιρεία, αφήνοντας τους απλήρωτους, κλείνοντας το Ναυτολόγιο και απολύοντας τους. Η προσπάθεια του αυτή όμως απέτυχε από την αποφασιστική στάση του Πληρώματος, της ΠΕΝΕΝ και των άλλων Ναυτεργατικών Σωματείων. Τι έκανε σαν απάντηση και αντίποινα ο εν λόγω Εφοπλιστής; Απλά διέκοψε εδώ και μέρες την σίτιση και την τροφοδοσία του Πληρώματος. Οι ναυτεργάτες πλέον επιβιώνουν από την αλληλεγγύη και την βοήθεια των κατοίκων της Ραφήνας και της τοπικής εκκλησίας. Η πρακτική αυτή, της εγκατάλειψης πληρώματος, εκτός από απάνθρωπη είναι και παράνομη. Η ΠΕΝΕΝ και τα άλλα σωματεία προσέφυγαν στις Λιμενικές, Δικαστικές αρχές και στον Εισαγγελέα, διεκδικώντας την εξόφληση των δεδουλευμένων του πληρώματος, καθώς, ως συνήθως, το υπουργείο «νίπτει τας χείρας του», δηλώνοντας αναρμόδιο”.