Ταφικά Μνημεία Ερμούπολης

Στο χείλος της καταστροφής

Στα όρια της κατάρρευσης βρίσκονται σήμερα τα περισσότερα μνημεία στο Νεκροταφείο της Ερμούπολης, αφού παρά τα δομοστατικά προβλήματα, τη σεισμική καταπόνηση, τις διαβρώσεις και τις οξειδώσεις που έχουν υποστεί, δεν έχει προχωρήσει ακόμα η έναρξη των εργασιών αποκατάστασης κάποιων εξ' αυτών.

Το 1989, τα παλαιότερα τμήματα του Νεκροταφείου του Αγίου Γεωργίου χαρακτηρίσθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία “διότι αποτελούν αξιόλογα γλυπτικά έργα και μοναδικά δείγματα ταφικής αρχιτεκτονικής του περασμένου αιώνα στον Ελλαδικό χώρο, καθώς και αναφορά στις ιστορικές, πολιτικές και οικοδομικές δομές της Ερμούπολης του 19ου αιώνα”.

Πάγωσαν οι διαδικασίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής προχώρησε στη σύνταξη μελέτης συντήρησης και αποκατάστασης πέντε μνημείων. Παρόλο που ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού για την εκτέλεση του έργου, οι διαδικασίες δεν έχουν προχωρήσει ακόμα, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι η “Κιβωτός Ιστορίας και Τέχνης” του νησιού οδηγείται στο χείλος της καταστροφής.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι αρκετά ταφικά μνημεία έχουν ήδη πληγωθεί τόσο σοβαρά με το πέρασμα του χρόνου, σε σημείο που η αποκατάστασή τους θεωρείται πλέον υπόθεση εξαιρετικά δύσκολη και δαπανηρή.

Όπως είναι φυσικό, η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το κοιμητήριο της Σύρου με τα διαβρωμένα μάρμαρα, που συγκρατούνται πλέον με διάφορες πατέντες προκειμένου να μην καταρρεύσουν, αλλά και τα ξεχαρβαλωμένα και οξειδωμένα κάγκελα προκαλεί ιδιαίτερη θλίψη στους επισκέπτες. Ως εκ τούτου, κρίνεται επιτακτική ανάγκη να διατηρηθεί ο σημαντικός αυτός μνημειακός χώρος, που αντικατοπτρίζει την οικονομική και πνευματική άνθιση του νησιού κατά το 19ο αιώνα.

Ετικέτες: