Ο επιχειρηματικός κόσμος και η καταναλωτική κίνηση στην Ερμούπολη πριν τα Χριστούγεννα

Ανεπαίσθητη οικονομική αλλαγή

Ασφυκτικά γεμάτος ο πεζόδρομος της Θυμάτων Σπερχειού και της Πρωτοπαπαδάκη

Μικρή άνοδος στις αγορές που πραγματοποιούν οι καταναλωτές παρατηρείται το τελευταίο δεκαήμερο πριν τα Χριστούγεννα, ο οικονομικός αντίκτυπος της οποίας ωστόσο, δεν είναι ικανός να διορθώσει τα “σπασμένα” της οικονομικής κρίσης που έχει “χτυπήσει” τον εμπορικό κόσμο της Σύρου.

Παρόλα αυτά η ενέργεια και η ζωντάνια που κατέκλυσαν κυρίως τις οδούς Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη και μάλιστα το Σαββατοκύριακο λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται με την πρωτοβουλία του επιχειρηματικού κόσμου, μπορεί να μην αλλάζουν τα οικονομικά δεδομένα, ωστόσο, όπως σημείωσαν επιχειρηματίες που μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη” αλλάζουν προς το καλύτερο τη διάθεση.

“Κόσμος υπάρχει στον πεζόδρομο”

Ειδικότερα, αυξημένη είναι η κίνηση στους εμπορικούς δρόμους της Ερμούπολης κυρίως το τελευταίο δεκαήμερο πριν από τα Χριστούγεννα σύμφωνα με όσα δήλωσαν καταστηματάρχες και επιχειρηματίες που παραχώρησαν δηλώσεις, προκειμένου να σκιαγραφήσουν το εορταστικό και καταναλωτικό κλίμα. “Ο κόσμος κυκλοφορεί στον πεζόδρομο κυρίως τώρα που υπάρχουν εκδηλώσεις. Όμως στα καταστήματα λίγοι μπαίνουν και κάνουν αγορές” δήλωσε ένας επιχειρηματίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “ο κόσμος δεν έχει χρήματα”.

Κοινός παρονομαστής αρκετών καταστηματαρχών δε, υπήρξε πως παρά τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο, όσοι καταναλωτές πραγματοποιούν αγορές, “κυρίως καλύπτουν δικές τους ανάγκες” ζητώντας ταυτόχρονα “μικρά και πάντα οικονομικά δώρα”.

Όσον αφορά στην καταβολή των χρημάτων κατά τη διάρκεια των αγορών, διευκρίνισαν πως η πλειοψηφία των πολιτών, αγοράζει, χρησιμοποιώντας μετρητά, ενώ ελάχιστοι είναι εκείνοι που χρεώνουν πιστωτικές κάρτες, “αφού δεν έχουν χρήματα να τις ξεχρεώσουν”.

“Είναι ευχάριστο να βλέπουμε κόσμο”

Το κλίμα υπήρξε ιδιαίτερα εορταστικό το Σαββατοκύριακο με αφορμή τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν. Κοινή παραδοχή όσων καταστηματαρχών μίλησαν μπορεί να υπήρξε η αίσθηση ότι οι καταναλωτές δύσκολα πέρασαν το κατώφλι των επιχειρήσεων τους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, ωστόσο, εξέφρασαν την ικανοποίηση και την αισιοδοξία τους αναφορικά με τον κόσμο που κυριολεκτικά πλημμύρισε τους δρόμους και διασκέδασε με τις ποικίλες δράσεις.

“Είναι ευχάριστο τουλάχιστον που βλέπουμε κόσμο. Η κίνηση στους δρόμους είναι σίγουρα αυξημένη. Στα καταστήματά μας όμως, μειωμένη. Δε χάνουμε την ελπίδα μας βέβαια και γι αυτό πραγματοποιούμε και τις εκδηλώσεις”, τόνισε μία ακόμη επιχειρηματίας του πεζόδρομου, καταλήγοντας πως τις ημέρες των Χριστουγέννων τουλάχιστον “ας κυκλοφορεί ο κόσμος έστω και έξω από τα μαγαζιά μας”.

“Άδειες τσέπες, γεμάτη καρδιά”

Παρά το γεγονός ότι οι άδειες τσέπες των καταναλωτών αποτελούν την “ασθένεια” της εποχής, η οποία για την ώρα δεν επιδέχεται κάποιο φάρμακο, είναι ιδιαίτερα συγκινητική και ελπιδοφόρα η προσπάθεια που καταβάλλεται τόσο από τον επιχειρηματικό κόσμο, όσο και από τους λοιπούς φορείς, για να παραμείνει το ηθικό του νησιού ακμαίο.

Οι ποικίλες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα στον πεζόδρομο της Σύρου ήταν ικανές για να πείσουν τον κόσμο να βγει από το σπίτι του, να φορέσει το χαμόγελό του και να νιώσει λίγη από τη μαγεία των Χριστουγέννων.

Έτσι, λίγες ημέρες πριν την αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων, το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα κατάφερε να ριζώσει στις καρδιές εκείνων που είχαν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στο στολισμένο πεζόδρομο της Θυμάτων Σπερχειού και της Πρωτοπαπαδάκη. Εορταστική μουσική, πρωτότυπα παιχνίδια, face painting για τους μικρούς φίλους και πολλές “γλυκές” εκπλήξεις ανέβασαν το κέφι στα ύψη.

Στιγμές ανάτασης για μικρούς και μεγάλους

Παραδοσιακά παιχνίδια και χοροί από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου μονοπώλησαν το πρωί του Σαββάτου το ενδιαφέρον στον πεζόδρομο του νησιού, ο οποίος έσφυζε από ζωή θυμίζοντας καλές εποχές, όπου ο κόσμος δε δίσταζε να περπατήσει στην πόλη, να σταματήσει στις βιτρίνες των καταστημάτων και να ανταλλάξει εγκάρδιες και ειλικρινείς ευχές για ένα ευτυχισμένο νέο έτος. Το πατίνι του “αετού”, οι σβούρες και ο καλτσοπόλεμος ήταν μερικά από τα παιχνίδια που ξύπνησαν ευχάριστες μνήμες στους παλαιότερους και ταυτόχρονα γοήτευσαν τη νέα γενιά η οποία εξερεύνησε με αστείρευτο κέφι τα πρωτόγνωρα αυτά μονοπάτια.

Οι επισκέπτες της Οδού Πρωτοπαπαδάκη είχαν επίσης την ευκαιρία να θαυμάσουν το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο Enfield, το οποίο δώρισε η οικογένεια Γουλανδρή στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, αλλά και να απολαύσουν μοναδικές λιχουδιές από τα μαθητικά γλυκοπάζαρα που διοργανώνονται με στόχο την οικονομική ενίσχυση σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με αμείωτο ενθουσιασμό και την επόμενη ημέρα όπου πέρα από την τιμητική εκδήλωση για τον πρόεδρο της ομάδας βόλεϊ του Φοίνικα, Δημήτρη Παλιόπορτα, πραγματοποιήθηκε”μουσική και θεατρικό παιχνίδι” με την Βέτα Αποστολίδου στο δρόμο της Θυμάτων Σπερχειού.

Ακόμα κι αν οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες δεν επιτρέπουν σπατάλες, περιττά έξοδα και πολλές τσάντες που κάποτε γέμιζαν τα χέρια του κόσμου τις άγιες αυτές ημέρες, το καλύτερο δώρο είναι το “χαμόγελο” και η “ελπίδα” ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες τόσο για τους επιχειρηματίες, όσο και για τον κόσμο.

Ετικέτες: