“Διχάζει” ο νέος χώρος της υπαίθριας αγοράς αγροτικών προϊόντων της Σύρου

"Μακριά από την πόλη"

Με τις καλύτερες των προθέσεων ξεκίνησε η λειτουργία της υπαίθριας αγοράς αγροτικών προϊόντων της Σύρου στο δημοτικό χώρο, πλησίον του Σούπερ Μάρκετ “Μαρινόπουλος”, χωρίς ωστόσο να λείπουν και τα παράπονα παραγωγών που κάνουν λόγο για πρόχειρη “οργάνωση” από την πλευρά της δημοτικής αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά, μετά από ένα χρόνο λειτουργίας στο αλσύλλιο απέναντι από το τέως εργοστάσιο της “Πειραϊκής Πατραϊκής” άλλαξε “στέγη”, προκειμένου ο νέος χώρος να προσφέρει άνεση στους αγρότες, ασφάλεια στους καταναλωτές και φυσικά τη δυνατότητα για μεγαλύτερη συμμετοχή παραγωγών.

Λειτουργικότερος και ασφαλέστερος χώρος

Η πιλοτική λειτουργία του υπαίθριου στάσιμου εμπορίου στον συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Φώτη Ξαγοράρη, πληροί τις προδιαγραφές για τη δημιουργία λαϊκής αγοράς αποσκοπεί στη διεύρυνση του ενδιαφέροντος των αγροτών, που δύνανται πλέον να πωλούν τα προϊόντα τους πιο οργανωμένα. Παράλληλα, οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να κάνουν τις αγορές τους, χωρίς πλέον να κυριεύονται από το φόβο που γεννούσε η προηγούμενη τοποθεσία του εμπορίου για την πρόκληση πιθανού ατυχήματος.

Μάλιστα, κατά το παρελθόν είχαν σημειωθεί διαφωνίες και έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στη δημοτική Αρχή και τους παραγωγούς, οι οποίοι ζητούσαν την παραχώρηση ενός διαφορετικού μέρους, πιο κοντά στο κέντρο της Ερμούπολης. Παρά το γεγονός ότι τελικά η αγορά μεταφέρθηκε ακόμα πιο μακριά, οι καταναλωτές οι οποίοι δε διαθέτουν το δικό τους όχημα, μπορούν να φτάσουν στο χώρο μέσω της δημοτικής συγκοινωνίας. Εξάλλου, το δημοτικό πάρκινγκ αποτελεί την αφετηρία και το τέρμα των καθημερινών δρομολογίων που εκτελούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα mini-bus.

Μεγαλώνει η “ομάδα”

Η λειτουργία της αγοράς στο νέο χώρο ξεκίνησε στις 11 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή τεσσάρων παραγωγών, εκ των οποίων οι δύο διέθεταν μέχρι σήμερα τα προϊόντα τους απέναντι από το εργοστάσιο Τερλάνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότεροι αγρότες, οι οποίοι αναμένεται να δραστηριοποιηθούν μόλις εγκριθούν οι αιτήσεις τους. Από την πλευρά του, ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης προσανατολίζεται στην αναδιαμόρφωση του χώρου προκειμένου να καταστεί καταλληλότερος για τους παραγωγούς, προκειμένου να διαθέτουν τα προϊόντα τους πιο άνετα και ομοιόμορφα, χωρίς ο ένας να βρίσκεται στην ανατολή και ο άλλος στη δύση. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση παρεμβάσεων όπως η δημιουργία στεγάστρων είναι το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί από τους παραγωγούς, μέσα από την πιλοτική αυτή εφαρμογή της λαϊκής. Σημειώνεται δε ότι ο δήμος έχει ήδη πραγματοποιήσει πλήθος επαφών με τους αγρότες ώστε να λειτουργήσει συστηματικά η νέα προσπάθεια στο νέο χώρο, ο οποίος πέρα από θέσεις στάθμευσης διαθέτει και τουαλέτες, που κρίνονται βάσει νόμου απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία λαϊκής αγοράς.

“Θα έχουμε απώλειες”

Σε δηλώσεις τους στην “Κοινή Γνώμη” οι παραγωγοί εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την αλλαγή σκηνικού, εκφράζοντας την άποψη ότι ο νέος χώρος εμπνέει περισσότερη εμπιστοσύνη και ασφάλεια στον κόσμο, ο οποίος στο παρελθόν έκανε τις αγορές τους επάνω στο πεζοδρόμιο, μία “ανάσα” δηλαδή από τον κεντρικό δρόμο.

Ωστόσο, ο κ. Γιάννης Φρέρης, ένας εκ των δύο παραγωγών οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο δημοτικό χώρο εκφράζει την ανησυχία του για το αν θα υπάρχουν απώλειες στην προσέλευση του αγοραστικού κοινού, που επισκέπτονταν τους προηγούμενους μήνες την αγορά τους στην προηγούμενη τοποθεσία. “Η άποψή μου είναι ότι θα χάσουμε ορισμένους πελάτες, γιατί το μέρος ήταν πιο κεντρικό και το είχαν μάθει”, αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως “πουθενά σε όλη την Ελλάδα, δεν υπάρχει χώρος για τη λειτουργία υπαίθριας αγοράς αγροτικών προϊόντων, εκτός πυρήνα πόλεως”.

“Καταλληλότερος χώρος το Καρνάγιο”

Εξηγεί μάλιστα ότι σε άλλα νησιά των Κυκλάδων όπως η Τήνος και η Μύκονος, αντίστοιχες αγορές λειτουργούν στο κέντρο της πόλης και στο λιμάνι. Αν και αναγνωρίζει την άνεση και τις δυνατότητες που παρέχει η σημερινή τοποθεσία για εύκολη πρόσβαση και εξυπηρέτηση των πολιτών, ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο καταλληλότερος χώρος για τη φιλοξενία της αγοράς θα ήταν το Καρνάγιο, όπου θα μπορούσε να γίνει ένα “πάντρεμα” ανάμεσα στα προϊόντα των αγροτών και εκείνα των αλιέων. Όπως επισημαίνει, “μία αγορά σαν αυτή θα ήταν στολίδι και διαφήμιση για το νησί”, ενώ προσθέτει ότι “το λεωφορείο θα μπορούσε να κάνει στάση μπροστά ακριβώς από την τράπεζα, ώστε ο κόσμος να βρίσκεται πιο κοντά”.

Επιπλέον, σημειώνει ότι ο δήμος όφειλε να είχε ήδη πραγματοποιήσει κάποιες παρεμβάσεις για την αναμόρφωση του χώρου, εκτιμώντας ότι οι πρόχειρες κατασκευές που έφτιαξαν οι ίδιοι οι παραγωγοί για να διαθέσουν τα προϊόντα τους πιθανόν να γίνουν και πάλι αντικείμενο σχολιασμού. “Από την αρχή έλεγαν ότι είμαστε σαν τους “γύφτους” στα πεζούλια, αλλά δε φταίμε εμείς γι' αυτό” τονίζει, εξηγώντας ότι “ο δήμος όφειλε να κάνει κάτι πιο νοικοκυρεμένο”. Προσθέτει ακόμα ότι οι ίδιοι δεν μπορούσαν να περιμένουν μέχρι την δημιουργία στεγάστρων από τη δημοτική αρχή, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί σε δύο χρόνια λόγω της αυξημένης γραφειοκρατίας, γι' αυτό και προέβησαν στην κατασκευή ενός υπόστεγου με μουσαμά για να μην είναι εκτεθειμένα τα προϊόντα τους στον ήλιο και τη βροχή. Καταλήγοντας, τονίζει ότι οι παραγωγοί που διαθέτουν σήμερα τα προϊόντα τους στο χώρο είναι ανοιχτοί στη συμμετοχή περισσοτέρων αγροτών, καθώς σύμφωνα με την παροιμία, “κακό χωριό τα λίγα σπίτια”. Όπως αναφέρει, η ποικιλία των προϊόντων δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να δει, να συγκρίνει και να εξυπηρετηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

“Απούσα η δημοτική αρχή”

Ωστόσο, υποστηρίζει πως η δημοτική αρχή όφειλε να είχε δείξει εξ' αρχής μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα αγροτικά θέματα, υπογραμμίζοντας ότι στον έναν χρόνο λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, κανείς εκπρόσωπός της δεν έχει επισκεφτεί τους παραγωγούς. “Εφόσον ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια, θα έπρεπε να είχαν έρθει για να εξετάσουμε μαζί πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι και να το οργανώσουμε καλύτερα. Μπορεί να με κακολογήσουν για μία ακόμη φορά, αλλά δυστυχώς η αλήθεια πονάει”.

Ετικέτες: