“Άγονη Γραμμή Γόνιμη” για όγδοη συνεχή χρονιά

"Απόβαση" σε εννέα ακριτικά νησιά

Διευρυμένο, διαρκώς εξελισσόμενο και πλουσιότερο από κάθε άλλη φορά είναι το φετινό πρόγραμμα της “Άγονης Γραμμής Γόνιμης”, το οποίο υλοποιείται από τις αρχές Φεβρουαρίου σε εννέα ακριτικά νησιά της χώρας μας και θα ολοκληρωθεί στις 6 Ιουνίου 2014.

Υπενθυμίζεται ότι, πρόκειται για το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα σε νησιά της άγονης γραμμής, στο πλαίσιο του οποίου έχουν πραγματοποιηθεί -από το 2007 έως σήμερα- πάνω από 90 επισκέψεις σε 23 νησιά κατά την χειμερινή περίοδο. Στόχος του είναι η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό για όλους, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους.

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα διοργανώνεται για όγδοη συνεχή χρονιά, υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Νόλλα, και απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, χωρίς να αποκλείει τη συμμετοχή ενηλίκων. Οι εννέα νησιωτικοί προορισμοί, που αποτελούν τους φετινούς σταθμούς της “Άγονης Γραμμής Γόνιμης” είναι η Ηρακλειά, η Σχοινούσα, η Θηρασιά, η Πάτμος, οι Αρκοί, οι Λειψοί, η Χάλκη, η Γαύδος και το Καστελόριζο.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν εργαστήρια ρομποτικής σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εργαστήρια Kung Fu από τον Αθλητικό Σύλλογο “Βόρειος Αετός”, εργαστήρια πιάνου και κιθάρας από το Ωδείο Φίλιππος Νάκας, εργαστήρια ψηφιδωτού με την Ειρήνη Συριανού, μαθήματα pilates με την ηθοποιό Κλέα Σαμαντά, εργαστήριο flamenco σε συνεργασία με το Studio Flamenco Pellizco, μάθημα χιπ-χοπ με τον Μιχάλη Αφολαγιάν και τέλος συμμετοχικό μουσικό εργαστήριο με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Πρώτος σταθμός οι Κυκλάδες

Πρώτος σταθμός του προγράμματος για φέτος ήταν η Ηρακλειά. Κατά την επίσκεψή της, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση δώρισε ένα καινούριο πιάνο, μάρκας Yamaha στο σχολείο και σε συνεργασία με το Ωδείο Φίλιππος Νάκας, η καθηγήτρια πιάνου, Βίκυ Νάκου κάθε μήνα θα προετοιμάζει τους 11 μαθητές του νησιού για την πρώτη τους συναυλία τον προσεχή Ιούνιο. Τόσο στην Ηρακλειά, όσο και στη Σχοινούσα άρχισαν να πραγματοποιούνται τα μαθήματα Kung Fu, με δάσκαλο τον Γιώργο Διβάνη και βοηθό τον Πάνο Παπαδημητρόπουλο. Το μάθημα περιλαμβάνει επίσης εισαγωγή στην αρχαία τέχνη του Kung-Fu, κυρίως μέσα από φόρμες, ενώ τα αποτελέσματα των μηνιαίων εργαστηρίων θα παρουσιαστούν ενώπιον του κοινού το Μάιο.

Κερδισμένο είναι και το σχολείο της Θηρασιάς, στο οποίο δωρήθηκαν πέντε κιθάρες. Ο καθηγητής κιθάρας, Γιώργος Ρουσόπουλος κάθε μήνα θα προετοιμάζει τους πέντε μαθητές, για την πρώτη τους συναυλία τον προσεχή Μάιο.

Στις αρχές Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις των εργαστηρίων σε κάθε νησί ξεχωριστά, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με τη συμμετοχή μουσικών συνόλων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία δίνει το “παρών” στο πρόγραμμα για τρίτη συνεχή χρονιά.

Ανεκτίμητη προσφορά

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του σχολείου της Ηρακλειάς, Γιάννης Γαβαλάς, “η προσφορά του προγράμματος Άγονη Γραμμή Γόνιμη σε γνώσεις, άθληση και πολιτισμό είναι ανεκτίμητη, καθώς επίσης και οι δωρεές σε πάγιο εξοπλισμό όπως το πιάνο, μεγάλης αξίας. Κάθε χρόνο ανυπομονούμε για την άφιξη των μελών της ομάδας, που γεμίζουν δημιουργικά τους χειμερινούς μήνες στο νησί μας”.

Με τη σειρά του, ο διευθυντής του σχολείου της Θηρασιάς σημείωσε “με την ενέργειά σας, μας δίνετε δύναμη να συνεχίσουμε και το δικό μας δύσκολο έργο σε αυτό το μικρό νησί, με τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Η πολύτιμη και ανιδιοτελής προσφορά σας, τόσο στον πολιτιστικό τομέα, όσο και στον ιατρικό αποτελεί αξιόλογο έργο και ευχόμαστε να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο και στο μέλλον”.

Ιδιαίτερα συγκινητικό είναι και το μήνυμα του δασκάλου Θωμά Ντίνο στο σχολείο των Αρκιών, όπου φοιτούν σήμερα δύο μόνο μαθητές. “Ο δάσκαλος και οι μαθητές του δημοτικού σχολείου ευχαριστούμε από καρδιάς όλους αυτούς που συμπεριέλαβαν το σχολείο μας στο πρόγραμμα και συμμετείχαν στην υλοποίησή του. Τέτοιες πρωτοβουλίες που καθιστούν την ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό πραγματικότητα για όλους, μας κάνουν να πιστεύουμε και να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα μας” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με στόχο την οικοδόμηση ενός πεδίου πολύτροπης έκφρασης

Στα έξι χρόνια συνεργασίας του με την ομάδα αναφέρθηκε και ο διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Βασίλης Χριστόπουλος. Όπως τόνισε, “η σύμπλευσή μας από το 2009 με το πρόγραμμα “Άγονη Γραμμή Γόνιμη”, για τη συνδιοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και συναυλιών των μουσικών μας συνόλων σε νησιά, όπου η γεωγραφία, η πρόσβαση και οι συνθήκες ζωής καθιστούσαν άλλοτε απαγορευτική τη ζωντανή σχέση των κατοίκων με την κλασική ζωή είχε σε πολλές περιπτώσεις μοναδικά συγκινητικά αποτελέσματα. Συνεχίζοντας τη συνεργασία μας, βάζουμε ξανά στον καλοκαιρινό μας χάρτη τους ακρίτες του Αιγαίου”.

Τέλος, ο διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Μύρων Μιχαηλίδης επεσήμανε: “οι δράσεις του προγράμματος κατά τους χειμερινούς μήνες, όπου οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν αποκομμένοι από την υπόλοιπη Ελλάδα, ταυτίζεται με την εξωστρεφή πολιτική της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, να φέρουμε τη Λυρική τέχνη στον κόσμο, σε όλους τους πολίτες”.

Σύμφωνα με τον εμπνευστή και ψυχή της όλης προσπάθειας κ. Νόλλα “η επιτυχία του προγράμματος είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και προσφοράς, η οποία στοχεύει στην οικοδόμηση ενός πεδίου πολύτροπης έκφρασης και την καλλιέργεια των προσωπικών δυνατοτήτων για όλους, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους”.

Ετικέτες: