Αιφνίδιο "τέλος" για τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου

“Δεν μπορούμε να αφήσουμε “ξεκρέμαστο” τον κόσμο”

Απογοητευμένη εμφανίζεται στην “Κοινή Γνώμη” η προϊσταμένη του πρώην ΟΠΑΔ Κυκλάδων, Μαρία Μπισκετζή

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση της αιφνιδιαστικής κατάργησης του ασφαλιστικού φορέα Ο.Π.Α.Δ. - Τ.Υ.Δ.Κ.Υ., η οποία είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν σε διαθεσιμότητα 241 υπάλληλοι σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις υπάλληλοι οι οποίες παρείχαν μέχρι σήμερα τις υπηρεσίες τους σε δημοσίους και δημοτικούς υπαλλήλους όλων των Κυκλάδων.

Σημειώνεται ότι στο σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 στη Βουλή, περιλαμβάνεται υποπαράγραφος με τίτλο “Αναδιοργάνωση Ασφαλιστικών Φορέων”, όπου προβλέπεται η κατάργηση του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου και των Περιφερειακών Υπηρεσιών του.

Στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ συνιστώνται Τομέας Ασφαλισμένων Δημοσίου και Τομέας Ασφαλισμένων Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων. Για τη λειτουργία των Τομέων συνιστάται Διεύθυνση Ασφάλισης Παροχών ΟΠΑΔ με 4 τμήματα στην κεντρική υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Μεταφορά των υπαλλήλων στο ΙΚΑ

Το σύνολο του μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) προσωπικού του ΟΠΑΔ, τίθεται αυτοδικαίως από την ισχύ του νόμου σε καθεστώς διαθεσιμότητας, για χρονικό διάστημα ενός μηνός. Σύμφωνα, μάλιστα, με ενημέρωση από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, δεν υπάρχουν υπάλληλοι, οι οποίοι εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα. Οι εργαζόμενοι που παραμένουν με ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινές διαταγές, συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Επιπλέον, οι φοιτητές ΤΕΙ που εκτελούν πρακτική άσκηση στο Οργανισμό θα ολοκληρώσουν κανονικά την πρακτική τους άσκηση, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με το προσωπικό κοινωφελούς χαρακτήρα (ΟΑΕΔ).

Από την άλλη, οι μόνιμοι υπάλληλοι και το προσωπικό ΙΔΑΧ, μετά το χρονικό διάστημα του ενός μηνός θα μεταταχθούν/μεταφερθούν στις 7 Μαίου 2014 σε οργανικές θέσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με την ίδια εργασιακή σχέση, κλάδο ή ειδικότητα, βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο.

Οι μεταφερόμενες αρμοδιότητες θα ασκούνται από τις υφιστάμενες Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων των τομέων του ΟΠΑΔ. Ωστόσο, για τον ένα μήνα που οι υπάλληλοι θα είναι σε διαθεσιμότητα και το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν έχει τα προγράμματα του Οργανισμού, για τις έκτακτες και επείγουσες ανάγκες των ασφαλισμένων θα λειτουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες με τους εργαζόμενους Stage, συμβασιούχους και ένα μόνιμο υπάλληλο του ΙΚΑ.

“Οι ασφαλισμένοι ταλαιπωρούνται”

Σοκαρισμένη από την ξαφνική κατάργηση του φορέα, δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” η προϊσταμένη του ΟΠΑΔ Κυκλάδων, Μαρία Μπισκετζή, υπογραμμίζοντας ότι η Διαπιστωτική Πράξη του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας είχε ως αποτέλεσμα να μείνει αρκετός κόσμος “ξεκρέμαστος”. “Τα βιβλιάρια που είναι εδώ έχουν εγκλωβιστεί και δεν μπορούν να φύγουν. Από την άλλη, το ΙΚΑ δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά μας γιατί πρώτον δεν την ξέρει και δεύτερον δεν έχει το σύστημα. Ως εκ τούτου, οι ασφαλισμένοι ταλαιπωρούνται”, αναφέρει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, εξηγεί ότι μοναδική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος τη δεδομένη χρονική στιγμή αποτελεί μία υπάλληλος, η οποία τοποθετήθηκε στον Οργανισμό, μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ, λίγο μετά τα Χριστούγεννα. Η υπάλληλος μεταβιβάζει καθημερινά την αλληλογραφία του Οργανισμού στον διευθυντή του ΙΚΑ, ο οποίος με τη σειρά του την πρωτοκολλεί και διεκπεραιώνει τις επείγουσες υποθέσεις.

“Πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι”

Όπως τονίζει η Μπισκετζή, παρόλο που η ίδια έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, φροντίζει για τη λειτουργία του γραφείου στην οδό Αγίου Γεωργίου, παρέχοντας ταυτόχρονα βοήθεια στη συνάδελφό της. “Πάνω από όλα είμαι άνθρωπος και συνάδελφος” δηλώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για έναν μόνο φορέα. “Ο άλλος είναι άτομο με ειδικές ανάγκες, ο οποίος χρειάζεται το βιβλιάριό του για να νοσηλευτεί. Δεν γίνεται να τον αφήσουμε στην τύχη του”, υπογραμμίζει.

Αναφερόμενη στην τελεσίδικη απόφαση του υπουργείου, σημειώνει ότι καμία υπάλληλος δεν ήταν προετοιμασμένη γι' αυτό. “Ξυπνήσαμε, ήρθαν και μας είπαν “φύγετε”. Δε δόθηκε ούτε μια μέρα παραπάνω” εξηγεί, σημειώνοντας πως είναι η πρώτη φορά που βιώνει μία τέτοια κατάσταση, στα 29 χρόνια συνεχούς υπηρεσίας. “ Από ανθρώπινης πλευράς, δεν μπορώ να κρεμάσω τον ασφαλισμένο που δε μου φταίει. Γι' αυτό, έρχομαι να εκδώσω ό,τι είναι επείγον. Να σημειωθεί βέβαια, ότι εμείς ούτε υπογράφουμε, ούτε σφραγίδες βάζουμε. Αυτή είναι δουλειά του διευθυντή του ΙΚΑ. Εμείς εκδίδουμε απλά βεβαίωση διαγραφής, ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι να ασφαλιστούν σε άλλον φορέα”, τονίζει.

Επιπλέον, δηλώνει ότι η απόφαση κατάργησης του Οργανισμού έγινε γνωστή στην υπηρεσία την ημέρα που εγκρίθηκε από τα κεντρικά του ΟΠΑΔ η μετακίνηση του τοπικού γραφείου στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, μετά από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης.

“Από το 2008 έχουμε αλλάξει τρία χέρια”

Καταλήγοντας, δεν κρύβει τη λύπη της για την απύθμενη ταλαιπωρία, που έχει υποστεί η υπηρεσία τα τελευταία χρόνια. “Από το 2008 έχουμε αλλάξει τρία χέρια. Ενσωματωθήκαμε με τον ΟΠΑΔ, μετά απορροφηθήκαμε από τον Οργανισμό και τώρα πάμε στο ΙΚΑ. Συνέχεια βρίσκεσαι σε εγρήγορση μέχρι να μάθεις τα νέα δεδομένα και μετά, ξανά από την αρχή” αναφέρει. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι στην περίπτωση που οι υπάλληλοι κληθούν να μεταφερθούν σε κάποιο άλλο νησί και να ασκήσουν τα καθήκοντά τους σε νέο περιβάλλον, “αυτό θα είναι ξεσπίτωμα για όλες”. Προσθέτει δε ότι “οι ίδιες έχουν στήσει την υπηρεσία, την έχουν δημιουργήσει από τις αρχές και νιώθουν ιδιαίτερα απογοητευμένες που από τη μία ημέρα στην άλλη σταμάτησαν, έστω και προσωρινά, να κάνουν αυτό που αγαπούν”.

Ετικέτες: