Η δημαρχεύουσα Μυκόνου Ει. Γρυπάρη για τη διαχείριση του όγκου των απορριμμάτων στο νησί των Ανέμων

“Τρέχουμε και δε φτάνουμε”

Ετήσιος “πονοκέφαλος” για τη Μύκονο αποδεικνύεται η διαχείριση και η αποκομιδή των απορριμμάτων με “φόντο” την τουριστική σεζόν που ήδη ξεκίνησε για έναν από τους κορυφαίους καλοκαιρινούς προορισμούς όπως το νησί των Ανέμων, αφού το ελάχιστο σε αριθμό μόνιμο προσωπικό εκ των πραγμάτων αδυνατεί να αντεπεξέλθει στον όγκο της δουλειάς.

Το φωτογραφικό υλικό που εξασφάλισε και δημοσιεύει η “Κοινή Γνώμη” αποτυπώνει ακριβώς την κατάσταση με την οποία έρχεται αντιμέτωπη η Δημοτική Αρχή του νησιού, η οποία, όπως τόνισε η δημαρχεύουσα Ειρήνη Γρυπάρη μέσω των δηλώσεων που προέβη στην εφημερίδα, στηρίζει τις ελπίδες της στην πρόσληψη του έκτακτου προσωπικού Καθαριότητας ώστε το νησί να διατηρεί μία όμορφη εικόνα τόσο για τους κατοίκους, όσο όμως και για τους χιλιάδες επισκέπτες.

Η ίδια μάλιστα μίλησε αναλυτικά για την “καυτή πατάτα” που καλείται να διαχειριστεί ούσα στο “τιμόνι” του Δήμου, επισημαίνοντας πως το κεντρικό κράτος θα πρέπει να αναζητήσει λύση και να προχωρά συντομότερα στην έγκριση αποφάσεων πρόσληψης έκτακτου προσωπικού “τουλάχιστον για τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς”.

“Τεράστιος όγκος, λίγο προσωπικό”

“Την παρούσα χρονική περίοδο είχαμε πρόβλημα, καθώς δεν έχουμε ακόμη το έκτακτο προσωπικό στο Δήμο μας, αλλά ανταποκριθήκαμε” δήλωσε εξ αρχής η δημαρχεύουσα, αναφερόμενη στην πασχαλινή περίοδο και σημειώνοντας πως ο Δήμος Μυκόνου αναζήτησε εμβαλωματικού χαρακτήρα λύσεις, προκειμένου να πραγματοποιείται η αποκομιδή των απορριμμάτων τις εορταστικές ημέρες.

“Υπήρχαν τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών αφού λειτούργησαν ξενοδοχεία, καταστήματα και επιχειρήσεις”, ανέφερε στη συνέχεια, περιγράφοντας την εικόνα που παρατηρήθηκε σε συγκεκριμένα σημεία, λέγοντας όμως πως, στόχος ήταν να αντιμετωπισθεί η κατάσταση, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, κάτι που κατά την προσωπική κρίση της επετεύχθη. “Καθαρίσαμε τη Μύκονο και παραμένει καθαρή” τόνισε κατηγορηματικά.

Ωστόσο, το πρόβλημα που εστιάζεται στο συγκεκριμένο πεδίο, αφορά στον αριθμό των μόνιμων υπαλλήλων του νησιού στην υπηρεσία της Καθαριότητας, ο οποίος δεν ξεπερνά τα έξι άτομα. “Κατανοείτε πως όλος αυτός ο όγκος σκουπιδιών δεν μαζεύεται. Είναι λίγο το μόνιμο προσωπικό” σχολίασε χαρακτηριστικά, εξηγώντας παράλληλα την ανάγκη που υπάρχει να μπορέσει να ανοίξει η “στρόφιγγα” των προσλήψεων για τους Δήμους. “Είχαμε 38 υπαλλήλους, των οποίων η σύμβαση έληξε τον Μάρτιο και όπως καταλαβαίνετε τρέχουμε και δε φτάνουμε” πρόσθεσε, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι οι υπάλληλοι της Καθαριότητας “κάνουν από την πλευρά τους ό,τι μπορούν αλλά ο όγκος που πρέπει να συλλέγεται είναι τεράστιος”.

“Διαφορετική αντιμετώπιση στους τουριστικούς προορισμούς”

Αναφορικά με τις ενέργειες που έχει πράξει από την πλευρά της η δημαρχεύουσα Μυκόνου για την τρέχουσα περίοδο τόνισε πως “από τις 10 Φεβρουαρίου έχουμε ζητήσει τα άτομα που χρειαζόμαστε να απασχολήσουμε την καλοκαιρινή σεζόν”, εξηγώντας πως ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποιο απτό αποτέλεσμα, επισημαίνοντας μάλιστα ότι οι απαραίτητες εγκρίσεις δίδονται ετησίως περίπου κάθε Μάιο για όλους τους Δήμους της Ελλάδας.

Η κ. Γρυπάρη ανέφερε επιπλέον, πως, “κάθε χρόνο συναντούμε το ίδιο πρόβλημα”, υπογραμμίζοντας ότι, θα έπρεπε το κεντρικό κράτος να μεριμνά νωρίτερα, τουλάχιστον για τους τουριστικούς προορισμούς. “Πέρυσι το καλοκαίρι συναντήσαμε την ίδια κατάσταση και μέσα σε λίγες ημέρες όταν ανέλαβα έπρεπε να αντιστρέψουμε το “κλίμα” και να ανταποκριθούμε” υπενθύμισε, επισημαίνοντας ωστόσο, πως σε πρακτικό επίπεδο, το πρόβλημα έγκειται στη γραφειοκρατία. “Πρέπει να τονίσουμε ότι δεν ευθύνεται ο Δήμος γιατί έπραξε όσα έπρεπε έγκαιρα. Το θέμα είναι γραφειοκρατικό καθώς απαιτούνται μία σειρά εγκρίσεις από υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυτή η καθυστέρηση” επεσήμανε. Πρόσθεσε δε, πως “δεν είναι δυνατόν τα τουριστικά νησιά να μη χαίρουν διαφορετικής αντιμετώπισης όταν είναι γνωστά τα προβλήματα”, καθιστώντας σαφές ότι αυτό το ζήτημα θα έπρεπε το αρμόδιο υπουργείο να το λύσει εμπράκτως. “Έχουμε εκδώσει και ανακοίνωση και για προσλήψεις 2μηνιτών. Ζητάμε 3 οδηγούς, 2 καθαρίστριες και δέκα άτομα που θα συνοδεύουν τα απορριμματοφόρα” συμπλήρωσε μεταξύ άλλων, αναφέροντας ακόμη μία φορά ότι στη Μύκονο συρρέουν χιλιάδες επισκέπτες και η αποκομιδή των απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα προβλήματα πρώτης γραμμής. “Και το Πάσχα το νησί κατακλύστηκε από κόσμο. Έλληνες, ξένους και τουρισμό κρουαζιέρας. Καταβάλλουμε πραγματικά τεράστια προσπάθεια που πρέπει να αναγνωρισθεί” υποστήριξε, λέγοντας παράλληλα πως, “Εκτιθέμεθα χωρίς να φταίμε”.

“Να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις”

Στην κριτική που εισπράττει κατά καιρούς η Ειρήνη Γρυπάρη αναφορικά με τις ενέργειες του Δήμου Μυκόνου ως προς τη διαχείριση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος, υποστήριξε πως, “Κάποιοι λίγο πριν τις εκλογές θυμήθηκαν ότι υπάρχει ένας Δήμος” επισημαίνοντας ότι από την πλευρά της, “Βρίσκομαι εδώ από το πρωί έως το βράδυ και έχω κάνει τα πάντα για το θέμα της Καθαριότητας. Από το Σεπτέμβριο ξεκίνησα να προγραμματίζω την καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος. Είναι πολλές οι διαδικασίες που πρέπει να δρομολογηθούν όμως...” σημείωσε, υποστηρίζοντας ακόμη ότι, “Σήμερα απασχολούνται από τον Δήμο δύο άτομα αποκλειστικά με αυτό το θέμα. Άρα, δεν είναι θέμα καθυστέρησης ότι λέγεται, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου”. Καταλήγοντας η δημαρχεύουσα, θέλοντας να απαντήσει σε όσους της καταλογίζουν μη αποτελεσματικές ενέργειες, απάντησε διατυπώνοντας το ερώτημα, “Γιατί όσοι ασκούν κριτική δεν βγαίνουν να καταθέσουν πρόταση και να πουν με ποιον άλλον τρόπο εναλλακτικά θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα;”.

Ετικέτες: