Προβληματισμός για την συνέχιση λειτουργίας των ΚΔΑΠ

Η υποχρηματοδότηση των δομών

  • Τετάρτη, 11 Ιουνίου, 2014 - 06:10

 

Η χρηματοδότηση των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, που εξαρτάται από τους ήδη περιορισμένους πόρους, όπως συμβαίνει με το σύνολο των κοινωνικών δομών των Δήμων, αποτέλεσε αντικείμενο παρέμβασης του Πανελληνίου Συλλόγου εργαζομένων των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.

Ο Σύλλογος απευθυνόμενος προς τους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, αναφέρεται στην ενημέρωση των τελευταίων ημερών για την εξεύρεση πόρων προκειμένου να υπάρξει ομαλή συνέχιση του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» από την 1η Σεπτέμβρη 2014.

Γίνεται αναφορά στην δέσμευση του υπουργείου Εργασίας για 140 εκ. ευρώ, αλλά σημειώνεται ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς γνωρίζουμε πολύ καλά πως αν δεν καλυφθεί το ποσό που υπολείπεται, οι Κοινωνικές Δομές θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υφυπουργού Εργασίας, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π., έγινε σαφές πως αν δεν βρεθούν τα χρήματα, θα υπάρξει οριζόντια μείωση της χρηματοδότησης σε ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-μεα, Παιδικούς, Βρεφικούς.

Το ενδεχόμενο αυτό μιας τέτοιας μείωσης, σχολιάζουν οι εργαζόμενοι ότι θα αποτελέσει κατάφορη αδικία αλλά και «χαριστική βολή» για τα ΚΔΑΠ τα οποία είχαν υποστεί σκανδαλώδη μείωση 50% την χρονιά 2012-2013, η οποία παραμένει έως σήμερα και είχε σαν αποτέλεσμα κάποια Κ.Δ.Α.Π. να κλείσουν οριστικά ενώ κάποια να επιβιώνουν οριακά «μετά κόπων και βασάνων».

Επισημαίνεται πως αν με την νέα χρονιά επιχειρηθεί η παραμικρή μείωση της χρηματοδότησης των ΚΔΑΠ (μείωση voucher), θα προκύψει, με μαθηματική ακρίβεια, το κλείσιμο περίπου 100 Δομών ΚΔΑΠ σε όλη την Ελλάδα.

Στα Κ.Δ.Α.Π., των οποίων η δυναμικότητα δεν ξεπερνά τα 40 παιδιά, ο συνδυασμός του πολύ χαμηλού voucher και του μικρού αριθμού επιδοτούμενων παιδιών θα σημάνει στην ουσία την υποχρηματοδότησή τους, με άμεσα αποτελέσματα τις απολύσεις προσωπικού, την υποβάθμιση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών και σε πολλές περιπτώσεις το κλείσιμο των ΚΔΑΠ, επειδή οι Δήμοι δεν θα δύνανται να καλύψουν τα έξοδα λειτουργίας τους.

Επισημαίνεται ότι οι μικρές, απομακρυσμένες κοινωνίες, εκεί που το ΚΔΑΠ είναι μία όαση πολιτισμού, παιδείας, δημιουργίας και αποτελεί πραγματική ανάγκη για την ελληνική οικογένεια θα είναι αυτές που θα πληρώσουν πρώτες το τίμημα μιας τέτοιας εσφαλμένης πολιτικής επιλογής.

Κατόπιν όλων των προαναφερόμενων, οι εργαζόμενοι τόσο λόγω της υπευθυνότητας τους όσο και ως εκφραστές της αγωνίας χιλιάδων οικογενειών, της οποίας γίνονται δέκτες καθημερινά, επισημαίνουν σε όλους τους τόνους, στους αρμόδιους πολιτικούς εκπροσώπους πως οποιαδήποτε νέα μείωση του voucher των ΚΔΑΠ θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα, αφήνοντας χιλιάδες παιδιά χωρίς Δημιουργική Απασχόληση και άλλες τόσες οικογένειες χωρίς τις κοινωνικές παροχές που, πολύ περισσότερο σήμερα, έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη.

Στο συνολικό πίνακα με τα ΚΔΑΠ που βρίσκονται στο «κόκκινο» της βιωσιμότητάς τους, περιλαμβάνονται και δύο Κέντρα των Κυκλάδων, αυτό της Νάξου «Μικροί δημιουργοί» που απασχολεί τρεις εργαζόμενους και οι προσφερόμενες θέσεις είναι 30, όπως και της Τήνου με 25 προσφερόμενες θέσεις και 2 εργαζόμενους.

Ήδη το θέμα της χρηματοδότησης των Κοινωνικών Δομών των Δήμων (Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ), βρίσκεται πρώτο στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης της ΚΕΔΕ.

Κεντρικοί εισηγητές του θέματος θα είναι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Απασχόλησης και Αλληλεγγύης, Σίμος Δανιηλίδης.