Αποστολή και ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης για το νησί της Μήλου

Νησιώτικο χρώμα και ιδιαίτερο κάλλος

- Ακτοπλοΐα και Τουρισμός σε πρώτο πλάνο για κατοίκους, επιχειρηματίες κι επισκέπτες - Οδοιπορικό στον Αδάμαντα, τα Πολλώνια, τα Σύρματα και το Σαρακήνικο

Η πολύπλευρη φυσιογνωμία της Μήλου αποτέλεσε τον καμβά με “φόντο” τον οποίο κάτοικοι, επιχειρηματίες κι επισκέπτες του νησιού κατέθεσαν τη θέση τους στην “Κοινή Γνώμη” για το νησί, την τουριστική ανάπτυξη της φετινής σεζόν και την ακτοπλοϊκή σύνδεση με άλλους προορισμούς και λιμάνια.

Η εφημερίδα επισκέφθηκε το Κυκλαδονήσι και πραγματοποίησε με την κάμερά της ένα ιδιαίτερο οδοιπορικό στο πλαίσιο του οποίου συνομίλησε με κόσμο που συνάντησε τόσο στο λιμάνι στην περιοχή του Αδάμαντα, όσο όμως και στα Σύρματα, στα Πολλώνια και στο Σαρακήνικο.

Το διαφορετικό ταξίδι της “Κοινής Γνώμης” προβάλλεται και μέσω του web tv.

Σύρματα: Το πολύχρωμο χωριό

Πρώτος σταθμός αποτέλεσε το παραθαλάσσιο τμήμα της Μήλου, τα “Σύρματα”, το οποίο επιδεικνύει μία απέραντη παραδοσιακή ομορφιά όταν τα κύματα κοπάσουν και αποκαλύψουν τα σπίτια με τα πολύχρωμα κουφώματα και τις χρωματιστές πόρτες. Η περιοχή τα παλαιότερα χρόνια λειτουργούσε ως ένα καταφύγιο στο οποίο οι ερασιτέχνες αλιείς προστάτευσαν τα καΐκια τους στο ισόγειο των κατοικιών. Σήμερα πλέον, οι μικρές κατοικίες φιλοξενούν τους καλοκαιρινούς παραθεριστές.

Επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο χωριό μίλησε για την τουριστική κίνηση της περιοχής Κλήμα. Η κ. Μαρία αφού τόνισε πως δεν φέρει την καταγωγή της από τη Μήλο, ωστόσο αποφάσισε να μείνει στο νησί εδώ και πολλά χρόνια, ανέφερε ότι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν το πανέμορφο γραφικό τοπίο, που είναι μοναδικό σε όλο το νησί αλλά και σε όλες τις Κυκλάδες. Αναφορικά με την τουριστική κίνηση που αναπτύσσει το μέρος, η ίδια δήλωσε, “Κυρίως τον Αύγουστο έχει πολύ κόσμο ιδιαίτερα τα απογεύματα που πολλοί τουρίστες επισκέπτονται το χωριό” προκειμένου όπως σημειώνει, “να απολαύσουν το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα”. Τα Σύρματα μπορεί να φαίνεται ότι είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που μέχρι αυτή την εποχή, δεν έχει κατοικηθεί - για τη θερινή περίοδο – από επισκέπτες και κατοίκους, ωστόσο, όπως επισημαίνει η επιχειρηματίας, “τον Ιούλιο συνήθως κατεβαίνουν οι κάτοικοι από τα επάνω χωριά”. Μάλιστα, κάποια από τα μικρά σπίτια κατοικούνται “από οικογένειες που αναζητούν ένα ευχάριστο μέρος ώστε να περάσουν όμορφα τις διακοπές τους και τα μικρά παιδιά”.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σε αντίθεση με το καλοκαίρι, τον χειμώνα, η επιχειρηματίας ανέφερε πως πολλές φορές οι ισχυροί άνεμοι, κάνουν τα κύματα να καλύπτουν σχεδόν τον πρώτο όροφο των σπιτιών. Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της και απευθύνοντας ένα μήνυμα στους δυνητικούς επισκέπτες, η ίδια, χαρακτήρισε ως ένα από τα “πιο εντυπωσιακά μέρη της Μήλου” το συγκεκριμένο παραδοσιακό χωριό, για το οποίο σημείωσε ότι κανείς επισκέπτης δεν πρέπει να παραβλέψει να θαυμάσει όταν βρεθεί στη Μήλο.

Σαρακήνικο: Αξεπέραστη φυσική ομορφιά

Ο φακός της “Κοινής Γνώμης” ακολούθως μετέβη στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού και ειδικότερα προς την περιοχή Σαρακήνικο, ένα μέρος που έχει προβληθεί μέσα από πλήθος αναφορών στον Τύπο αφού χαρακτηρίζεται για τη “σεληνιακή” εικόνα του. Πρόκειται για έναν αξιόλογο προορισμό στη Μήλο, αφού τα διαβρωμένα ηφαιστειογενή βράχια του, διεισδύουν στην καταγάλανη θάλασσα, δημιουργώντας άλλοτε μικρές και άλλοτε μεγαλύτερες σπηλιές. Το Σαρακήνικο έχει κατάλευκο χρώμα και οι επισκέπτες συρρέουν κυριολεκτικά για να απολαύσουν ένα δροσιστικό μπάνιο στη θάλασσα. Η περιοχή έχει μία από τις πιο εκπληκτικές παραλίες με αποτέλεσμα πλήθος λουομένων να την επιλέγουν ακόμη και ως καθημερινό θαλάσσιο προορισμό. Σημειώνεται μάλιστα, πως η παραλία δεν είναι οργανωμένη και αυτό έρχεται να προσθέσει περισσότερη γαλήνη στο ήδη αυθεντικό και ήρεμο τοπίο. Η σχεδόν παντελής έλλειψη βλάστησης όταν “παντρεύεται” με το λευκό τοπίο, αντανακλά το φως με αποτέλεσμα στην περιοχή να αναπτύσσονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Λέγεται πως η περιοχή πήρε το όνομά της από τους Σαρακηνούς πειρατές.

Πολλώνια: Παραθαλάσσιος “θησαυρός” με τουριστική προοπτική

Χτισμένο γύρω από έναν μικρό κόλπο στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού είναι η περιοχή Πολλώνια (ή Απολλωνία), στην οποία οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους τριακόσιους.

Η διαφορετικότητα του τοπίου συνίσταται στο γεγονός πως κατά μήκος της παραλίας λειτουργούν τους θερινούς μήνες και ιδιαίτερα την υψηλή τουριστική σεζόν εστιατόρια και καφετέριες, τα τραπεζοκαθίσματα των οποίων εκτείνονται έως την αρχή της θάλασσας. Πρόκειται για μία περιοχή που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει ένα παραδοσιακό χωριό και η οποία ήρθε ξανά στην επικαιρότητα της ειδησεογραφίας λόγω του λιμενικού έργου που θα γινόταν και που όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο δήμαρχος Γεράσιμος Δαμουλάκης, θα υλοποιηθεί προσεχώς, μέσω του οποίου θα δίνεται η δυνατότητα να αναπτυχθεί ο θαλάσσιος Τουρισμός με την προσέγγιση περισσότερων μικρών ιστιοφόρων και σκαφών ενώ ακόμη και οι κάτοικοι θα μπορούν να ταξιδεύουν προς Κίμωλο πιο σύντομα. Σήμερα ο επισκέπτης που θα φθάσει στο χωριό, έχει την ευκαιρία να επιλέξει να μείνει στον οικισμό αφού λειτουργούν αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, ενώ με σκάφος ή ferry boat, όποιος επιθυμεί ταξιδεύει προς το γειτονικό λιμάνι της Ψάθης.

Στον μόλο που υπάρχει μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, οι επισκέπτες συναντούν καθημερινά τους αλιείς που τροφοδοτούν τις παραλιακές ταβέρνες με φρέσκα θαλασσινά ενώ όσοι επιθυμούν μπορούν να κάνουν μπάνιο στη μεγάλη παραλία του χωριού με την απέραντη αμμουδιά.

Αυξητική τάση και θετικές ενδείξεις

Στο λιμάνι της Μήλου, στον πανέμορφο Αδάμαντα η “Κοινή Γνώμη” συνάντησε πρώτα τον τουριστικό πράκτορα, Γιάννη Καστρίτη, ο οποίος προχώρησε σε μία “ακτινογραφία” της τουριστικής κίνησης στο νησί. Έως σήμερα, λίγο μετά την αρχή της τουριστικής σεζόν στη Μήλο, ο ίδιος αναφέρει πως έχει λάβει “θετικές ενδείξεις”, γεγονός σημαντικό, ωστόσο όπως προσθέτει αυτή η ανοδική τάση δεν ακολουθεί “το ποσοστό του 20% όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα συγκριτικά με την περυσινή χρονιά” αλλά “κυμαίνεται σε ποσοστό κάτω του 10%”, το οποίο όμως σύμφωνα με όσα σημείωσε εκτιμά πως θα αυξηθεί κυρίως τους μήνες που παρατηρείται μεγάλη επισκεψιμότητα. “Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι μήνες που υπάρχει μία αυξητική τάση” δηλώνει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η άφιξη αλλά και η αναχώρηση των επισκεπτών αρχίζει να φαίνεται τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβρη αντίστοιχα. Σκοπός πάντως όπως τόνισε, είναι να καταφέρει η Μήλος να αυξήσει το κύμα των επισκεπτών προς το νησί, αφού ο Τουρισμός είναι ο ένας εκ των δύο οικονομικών πυλώνων στους οποίους στηρίζεται”.

Ζητούν σύνδεση με λιμάνια κόμβους

Μείζονος σημασίας ζήτημα που έθιξε στη συνέχεια, ο τουριστικός πράκτορας, αποτέλεσε και η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού. Όπως είναι γνωστό κυρίως στις ενδοκυκλαδικές μετακινήσεις εντοπίζεται το πρόβλημα, αφού οι καθυστερήσεις στις αφιξο-αναχωρήσεις, τα όχι τόσο σύγχρονα πλοία και τα λίγα δρομολόγια κυρίως τους χειμερινούς μήνες δεν εξυπηρετούν. Κληθείς μάλιστα, να καταθέσει τη γνώμη του για την ακτοπλοϊκή σύνδεση την τουριστική περίοδο και να απαντήσει στο ερώτημα αν η υφιστάμενη κατάσταση βοηθά στο στόχο της τουριστικής ανάπτυξης, ανέφερε, “Δεν βοηθά γιατί μπορεί να έχουμε μία σχετικά καλή σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά, αλλά δεν είναι το λιμάνι “κόμβος” για τη Μήλο”. Υπογράμμισε μάλιστα την ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για καλή επικοινωνία με τη Σαντορίνη, νησί το οποίο υποδέχεται μεγάλο αριθμό πτήσεων, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν την επισκεψιμότητα και της Μήλου, με την προϋπόθεση να υπάρξει σχέδιο στην ακτοπλοϊκή επικοινωνία.

Επένδυση στην μετακίνηση και την επικοινωνία

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Μήλου, Σοφία Ξυδού εστίασε την προσοχή της στην εικόνα που καταγράφουν οι επαγγελματίες που διατηρούν επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων στη Μήλο. Μεταφέροντας τη γενική εικόνα που η ίδια και οι συνάδελφοί της έχουν αποκτήσει έως σήμερα, υπογράμμισε ότι “πράγματι παρατηρείται μία αυξητική τάση συγκριτικά με το 2013”, σημειώνοντας μάλιστα ότι, “μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει διαμορφωθεί μία σαφής εικόνα για τα ποσοστά της φετινής σεζόν που σχετίζονται με τον Τουρισμό”.

Η ίδια, πρόσθεσε δε, πως προκειμένου να αυξηθεί η επισκεψιμότητα της Μήλου και ως εκ τούτου, να μπορέσουν να ωφεληθούν και τα τουριστικά καταλύματα στο σύνολό τους, “το Σωματείο βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Δήμο Μήλου” καθώς συμπλήρωσε ότι, “ο δήμαρχος και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση”. Μία ενέργεια εξ αυτών είναι “η προσπάθεια της διάνοιξης του αεροδρομίου” ενώ σταθερά στο πλάνο των στόχων παραμένει και η βελτίωση της ακτοπλοϊκής επικοινωνίας. “Επικοινωνούμε με την εταιρεία Blue Star Ferries για να εξασφαλίσουμε ένα ακόμη πλοίο” ανέφερε, λέγοντας ταυτόχρονα πως “φέτος, έκπληξη θετική αποτέλεσε η δρομολόγηση του Flyingcat της Hellenic Seaways, το οποίο θα εξυπηρετεί το νησί από τις 4 Ιουλίου”.

Η πρόεδρος, αναφερόμενη και στα πλοία (Αδαμάντιος Κοραής, Πρέβελης και Άγιος Γεώργιος) που πραγματοποιούν τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια, εξήγησε ότι είναι πλοία που υποστηρίζουν τη γραμμή”, ωστόσο όπως σημείωσε, “ένα σύγχρονο ακτοπλοϊκό μέσον μεταφοράς και μετακίνησης θα ήταν ακόμη καλύτερο”.

Καταλήγοντας στη σύντομη συνέντευξή της, μίλησε και για τις προσδοκίες των επαγγελματιών του κλάδου της όσον αφορά στην επισκεψιμότητα των επόμενων μηνών, λέγοντας πως, “θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τα περυσινά δεδομένα γιατί έχουμε αυξήσεις σε δρομολόγια” συμπληρώνοντας πως προς τον επιθυμητό στόχο, δύναται να συνεισφέρει και η ανάπτυξη του θεματικού Τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός Τουρισμός, σύμφωνα και με τις δυνατότητες που έχει η Μήλος, ως νησιώτικος προορισμός.

Φιλοξενία “κόντρα” στην κρίση

Την οπτική που διατηρεί μία επιχειρηματίας που λειτουργεί κατάστημα τουριστικών ειδών στον Αδάμαντα της Μήλου σχετικά με την τουριστική κίνηση του νησιού, γνωστοποίησε στην κάμερα της “Κοινής Γνώμης”. Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ η επιχειρηματίας δήλωσε κατηγορηματικά, πως “εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχει μειωθεί σημαντικά η επισκεψιμότητα και ο αριθμός των επισκεπτών”, γεγονός που έχει συνέπεια στο σύνολο των επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικά μάλιστα, δήλωσε, πως “η σημερινή εικόνα δε θυμίζει σε τίποτα εκείνη πριν από τέσσερα χρόνια” που το νησί είχε περισσότερο Τουρισμό. Ωστόσο, η Μήλος εξελίσσοντας τις φυσικές ομορφιές της και επιχειρώντας να ενισχύσει κάθε πτυχή της, μέσω της οποίας θα προσελκύσει επισκέπτες, εξακολουθεί να μαγεύει όσους την επιλέγουν. Αυτή την εντύπωση άλλωστε διατηρεί κάποιος ακούγοντας μία Ελληνίδα επισκέπτρια να μιλά για το νησί λίγο πριν ολοκληρωθεί το οδοιπορικό. “Η Μήλος έχει πολλά μέρη να επισκεφθεί κάποιος. Αρχαιολογικούς χώρους, πανέμορφες παραλίες ενώ μπορεί όποιος επιθυμεί να πραγματοποιήσει τον γύρο του νησιού με καραβάκι” ανέφερε, αποχαιρετώντας το νησί με τον καλύτερο τρόπο και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, το πιο θετικό “χαρακτηριστικό” του τόπου όμως κι εκείνο που οδηγεί κάποιον να επιθυμεί να το επισκεφθεί ξανά είναι οι κάτοικοί της. “Αυτό που μένει σε κάθε άνθρωπο είναι πως ο κόσμος της Μήλου είναι εξαιρετικά φιλόξενος”, σημείωσε καταλήγοντας.

Ετικέτες: