2ο Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων της Πάρου

"Πάριος Οίνος Ευφραίνει"

Το “ταξίδι” στις τοπικές γεύσεις Οίνου & Πολιτισμού της Πάρου ξεκίνησε χθες το πρωί, προσφέροντας σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες του νησιού, ξεχωριστές οινικές απολαύσεις από τους καρπούς που δίνει απλόχερα η παριανή γη.

Το 2ο Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων με θέμα “Πάριος Οίνος Ευφραίνει” διοργανώνεται το τριήμερο 4-6 Ιουλίου από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου με στόχο την ανάδειξη της αμελο-οινικής κληρονομιάς της Πάρου.

Σήμερα στις 11:30 θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στον αμπελώνα και τις εγκαταστάσεις του οινοποιείου Νίκου Λουρίδη στη Μάρπησσα, ενώ στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα “Πάρος: χιλιάδες χρόνια οινικής παράδοσης” στο Κτίριο Μαρίνας στη Νάσος. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η αρχαιολόγος ιστορικός Ντόρα Κατσωνοπούλου με θέμα “Πάριος οίνος ο άδολος”, ενώ η Άννα Ασπροπούλου, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος θα διαβάσει κείμενα του καθηγητή Ν. Αλιμπράντη. Οι εισηγήσεις θα ολοκληρωθούν με τον μοναχό Λεόντιο Ι.Μ. Λογγοβάρδα, ο οποίος θα αναφερθεί στη σχέση του οίνου με την Εκκλησία. Συντονιστής της ημερίδας ο οινολόγος Δημήτρης Χατζηνικολάου.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει χορωδιακή συνάντηση, αφιερωμένη στον οίνο με τη συμμετοχή των χορωδιών Δημοτικής Σχολής Μουσικής, Γυμνασίου Αρχιλόχου, Συλλόγου Γυναικών Νάουσας, Συλλόγου Γυναικών Μάρπησσας και την Χορωδία του ΚΑΠΗ.

Αύριο Κυριακή 6 Ιουλίου 2014 και ώρα 12:00 διοργανώνεται επίσκεψη και ξενάγηση στο οινοποιείο και στα κελάρια του Μανώλη Μωραΐτη στη Νάουσα. Στο πλαίσιο αυτό, έχει προγραμματιστεί προβολή εταιρικού video και δοκιμή εμφιαλωμένων κρασιών

Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στις 21:30 στη Γιορτή Ψαριού, με το πάντρεμα κρασιών και θαλασσινών από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου. Στη γιορτή θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ “Ονομασία προέλευσης Πάρος” της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου, ενώ θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τους Νίκο Οικονομίδη και Κυριακή Σπανού.