Το κέντρο πρόληψης ''Θησέας'' και η προσφορά του

Αναδεύεται μια νέα πραγματικότητα

  • Πέμπτη, 10 Ιουλίου, 2014 - 06:10

Για τα προβλήματα υποχρηματοδότησης που υφίστανται τα κέντρα πρόληψης, την συνεργασία του ''Θησέα'' με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, την καθυστέρηση των υπογραφών των προγραμματικών συμβάσεων και την αύξηση των αιτήσεων που δέχεται καθημερινά το Κέντρο, μίλησε η επιστημονική υπεύθυνη του ''Θησέας'', Αναστασία Προκοπίου, στη ''Κοινή Γνώμη''.

Σε μια εποχή διάλυσης του κοινωνικού ιστού, το κέντρο πρόληψης ''Θησέας'' δίνει τη μάχη του επιδιώκοντας τη πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των νέων ανθρώπων μέσα από μια στενή συνεργασία τόσο με την οικογένεια όσο και με το εκπαιδευτικό σύστημα, προκειμένου να επιτευχθεί η σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Πέρα από την οικογένεια που αποτελεί βασικό πυλώνα, σημαντική ευθύνη φέρουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, τους οποίους το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να εκπαιδεύσει, προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέρχονται στα καθημερινά περιστατικά που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Πέρα από τη συμβουλευτική στήριξη που παρέχει ο ''Θησέας'' τόσο σε οικογένειες όσο και σε εκπαιδευτικούς, σημαντική βοήθεια αποτελεί το γεγονός ότι παραπέμπει τα άτομα που βιώνουν ζητήματα εξάρτησης, στο κατάλληλο συμβουλευτικό πλαίσιο ενώ παράλληλα λειτουργεί παρεμβατικά ώστε να ευαισθητοποιηθεί η ευρύτερη κοινότητα, μέσα από ημερίδες και ομιλίες που οργανώνει.

Ανάγκη για χρηματοδότηση

Δεδομένου ότι η χρηματοδότηση των κέντρων πρόληψης προέρχεται από τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, μετά την υπογραφή πενταετούς σύμβασης, για πρώτη φορά σημειώθηκε καθυστέρηση ενός έτους, με τη νέα σύμβαση να υπογράφεται τον Ιούνιο του 2014 αντί τον περασμένο Αύγουστο που αναμενόταν. Παρ όλα αυτά ενώ η σύμβαση έχει υπογραφεί παρατηρείται περαιτέρω καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στα κέντρα πρόληψης, που αναγκάζονται να λειτουργούν με απλήρωτους εργαζόμενους και χρέη στο ΙΚΑ, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει σε λειτουργικά προβλήματα.

Η κατάσταση δυσχεραίνει με την καθυστέρηση των υπογραφών των προγραμματικών συμβάσεων που πραγματοποιείούνται ανάμεσα στα κέντρα πρόληψης και τον ΟΚΑΝΑ, όπου το κάθε Κέντρο καλείται να καταθέσει ένα τριετές σχέδιο δράσης και έναν τριετή προϋπολογισμό, ώστε σύμφωνα με αυτόν να εξασφαλίζεται το ποσό της καταβολής των χρημάτων εκ μέρους του ΟΚΑΝΑ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Προκοπίου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της υπεύθυνης του Κέντρου, το γεγονός ότι έχει σταματήσει κάθε διαδικασία εκπαίδευσης του προσωπικού, σε μια εποχή όπου αναδύονται νέα δεδομένα, με τις ανάγκες των ατόμων που απευθύνονται στο κέντρο να αυξάνονται και σε συνδυασμό με τις σοβαρές περικοπές μισθών οδηγούν “σε ένα γενικότερο κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας”.

Στο γενικότερο πρόβλημα υποχρηματοδότησης που υπόκεινται τα κέντρα πρόληψης, ο ''Θησέας'' επιβιώνει μέσα από το αποθεματικό ποσό που διαθέτει, το οποίο προέρχεται από την ετήσια εισφορά της τοπικής αυτοδιοίκησης, με το μεγαλύτερο ποσό να επωμίζεται η Περιφέρεια και το υπόλοιπο να το επιμερίζονται οι δήμοι, οι οποίοι όμως παρουσιάζουν αδυναμία καταβολής των εισφορών, κυρίως σε ότι αφορά τον δήμο Σύρου-Ερμούπολης που παρά τις δεσμεύσεις του οφείλει ακόμα ένα σημαντικό ποσοστό του μέρους των εισφορών που υποχρεούται να καταθέσει.

Αυξημένες οι απαιτήσεις λόγω συχνών περιστατικών

Το πρόβλημα υποχρηματοδότησης που εντείνεται με τη νέα προγραμματική σύμβαση, η οποία θα είναι μειωμένη κατά 5.000.000 ευρώ, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση η οποία επιδεινώνει την κατάσταση, καθώς οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις, έρχεται η δέσμευση του ΟΚΑΝΑ μέσω της νέας προγραμματικής σύμβασης για στελέχωση του ''Θησέα'' με έναν ακόμα υπάλληλο, κάτι το οποίο όμως δεν δίνει ουσιαστική λύση, δεδομένου των αναγκών που παρατηρούνται σε έναν νομό με πλήθος νησιών που χρήζουν ανάγκης εξυπηρέτησης και των σημαντικών δυσκολιών πρόσβασης λόγω του ακτοπλοϊκού προβλήματος που ταλανίζει τις Κυκλάδες.

Επιδιώκεται η ενίσχυση της συνεργασίας

Στο πλαίσιο των δράσεων του και σε πείσμα των καιρών ο ''Θησέας'' Κυκλάδων δεν πτοείται από τις δυσμενείς συγκυρίες της εποχής και μέσα από τη συνεργασία του με τα σχολεία και άλλους φορείς προσπαθεί να παράγει έργο με γνώμονα τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η κ. Προκοπίου, λόγω των αυξημένων περιστατικών που παρατηρούνται στα σχολεία, τα οποία σχετίζονται είτε με τη χρήση ουσιών και γενικότερων δυσκολιών είτε με περιστατικά παραβατικότητας, τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν τη φετινή χρονιά αυξήθηκαν τρομακτικά ως απόρροια των νέων πολιτικών που επιβάλλονται στο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο δεν προστατεύει την ψυχοκοινωνική υγεία των μαθητών. Η παρουσία του Κέντρου κρίθηκε απαραίτητη και λειτούργησε σε συνδυασμό με τους σχολικούς συμβούλους και τον συμβουλευτικό σταθμό νέων, προκειμένου να επιτευχθεί μια διαχειρίσιμη κατάσταση προς όφελος των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Απόρροια της γενικότερης πολιτικής που προωθείται από την πολιτεία αποτελεί και το γεγονός ότι μεγάλη αύξηση έχει σημειωθεί στα αιτήματα που λαμβάνει το Κέντρο τόσο από χρήστες όσο και από ανθρώπους που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα, ζητώντας την αρωγή των ειδικών. Τέλος η κ. Προκοπίου τόνισε ότι προκειμένου να ανταποκριθεί το Κέντρο στη νέα αυτή πραγματικότητα επιδιώκει την ενίσχυση της συνεργασίας με τοπικούς φορείς, με την εκπαίδευση, την κινητή μονάδα ψυχικής υγείας και το γενικό νοσοκομείο Σύρου.

Ετικέτες: