Έναρξη αιτήσεων κοινωνικού Τουρισμού

Δωρεάν διακοπές για 130.000 δικαιούχους

  • Τρίτη, 15 Ιουλίου, 2014 - 06:10

Από σήμερα το μεσημέρι ξεκινά η υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρέχων τουριστικών καταλυμάτων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Επιδότησης Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων και των Οικογενειών τους, με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2014-2015 που οργανώνει ο ΟΑΕΔ . Χιλιάδες ασφαλισμένοι σκοπεύουν να καταθέσουν δήλωση ,παρά το γεγονός ότι στο πρόγραμμα θα συμπεριληφθούν μόνο 130.000.

Σε μια περίοδο ανάκαμψης για την Ελλάδα, ο τομέας του τουρισμού αποτελεί ‘’σανίδα’’ σωτηρίας για την οικονομία της χώρας. Όπως προβλέπεται από τα ΜΜΕ και τα ξένα sites ο τουρισμός την φετινή καλοκαιρινή περίοδο θα ‘’πνίξει’’ το ελληνικό τοπίο. Ήδη το πρώτο εξάμηνο της τουριστικής σεζόν , τουρίστες έχουν κατακλύσει τα νησιά του Αιγαίου, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για αυξημένη τουριστική κίνηση. Σύμφωνα , μάλιστα , με δηλώσεις του προέδρου του ΣETE, Aνδρ. Aνδρεάδης, προβλέπεται και φέτος να ‘’σπάσουμε’’ το ρεκόρ διεθνών αφίξεων, αν και η πραγματικότητα τον διαψεύδει.

Η επισκεψιμότητα ξένων τουριστών τείνει να ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες της κυβέρνησης, ωστόσο και ο εσωτερικός τουρισμός παρουσιάζει ανοδική πορεία σε σχέση με τα δυο προηγούμενα χρόνια. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Έλληνας πολίτες εξαιτίας της κρίσιμης περιόδου που διανύει, το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού ανοίγει τον δρόμο για φθηνές διακοπές σε άνεργους δικαιούχους ,αυξάνοντας την ζήτηση σε τουριστικά καταλύματα της χώρας και τονώνοντας το μέγεθος του εγχώριου τουρισμού.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος

Αντικείμενο του προγράμματος του ΟΑΕΔ είναι η επιδότηση των δικαιούχων με εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού, ένα πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί κατά την περίοδο από 1η Αυγούστου 2014 έως και τις 30 Μαΐου 2015. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις ,η διάρκεια διακοπών προβλέπεται από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις ενώ ο δε προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 10.000.000,00 €.

Ως δικαιούχοι αναφέρονται , οι εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου που έχουν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Επιπρόσθετα, δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι άνεργοι που κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος έχουν λάβει τακτική επιδότηση ανεργίας με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις του ΟΑΕΔ διάρκειας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ.

Ως «ωφελούμενοι» του προγράμματος αναγράφονται, τα άνω των πέντε ετών προστατευόμενα τέκνα της οικογένειας των δικαιούχων και με ανώτατο ηλικιακό όριο το 24ο έτος της ηλικίας τους, όπως αυτά αποδεικνύονται από οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας δημοσίου φορέα ή Τα άνω των πέντε ετών τέκνα της οικογένειας των δικαιούχων και με ανώτατο ηλικιακό όριο το 24ο έτος της ηλικίας τους, τα οποία έχουν ίδια ασφάλιση λόγω σπουδών ή αναπηρίας, όπως αυτά αποδεικνύονται είτε από πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης είτε αυτεπαγγέλτως.

Ακόμα, δύναται να συμμετέχουν τα προστατευόμενα τέκνα της οικογένειας των δικαιούχων που συμπληρώνουν τα πέντε έτη κατά τη διάρκεια του προγράμματος, όπως αυτά αποδεικνύονται από οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας δημοσίου φορέα και οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι προστατευόμενα μέλη και ασφαλίζονται από αυτούς, όπως αποδεικνύονται από οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας δημοσίου φορέα ή οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που η αναγκαιότητα συνοδείας προκύπτει από το νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται).

Εξαίρεση στους συμμετέχοντες του προγράμματος, αποτελούν οι επιλεγέντες δικαιούχοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2013-2014, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι και οι δικαιούχοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος.

Πάροχοι και ηλεκτρονικές δηλώσεις του προγράμματος

Σύμφωνα με την «Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού» , ως πάροχοι υπηρεσιών νοούνται τουριστικά καταλύματα, όπως αυτά περιγράφονται στη Δημόσια Πρόσκληση, που διαθέτουν σε ισχύ κατά την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης και καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας τους καθώς και όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοσή του. Οι αιτήσεις υποβάλλονται από τους παρόχους αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του Διαδικτυακού Τόπου του ΟΑΕΔ και απαραιτήτως με χρήση κωδικών πρόσβασης.

Απώτερος σκοπός της «Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού», είναι η ανταλλαγή της με υπηρεσίες διαμονής από τους παρόχους ενσωματώνοντας μια συγκεκριμένη οικονομική αξία και ενισχύοντας τον εσωτερικό τουρισμό της χώρας. Σύμφωνα με την Δημόσια Πρόσκληση τα τουριστικά καταλύματα πρέπει να έχουν το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας τους και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε ισχύ, όπως αυτά ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση. Το χρονικό όριο υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης τίθεται μέχρι την 11.08.2014 και ώρα 12η μεσημβρινή.

Οι αιτήσεις συμμετοχής του προγράμματος τόσο για τους παρόχους όσο και για τους δικαιούχος υποβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του Διαδικτυακού Τόπου του ΟΑΕΔ και απαραιτήτως με χρήση κωδικών πρόσβασης. Απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται, είναι μόνο τα έγγραφα ταυτοπροσωπίας τους, το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και τα βιβλιάρια ασθενείας ενώ πρόσθετα δικαιολογητικά που απαιτούνται για ειδικές κατηγορίες δικαιούχων αναφέρονται λεπτομερώς στη Δημόσια Πρόσκληση.