Έφτασε ο κόμπος στο χτένι για τους κατοίκους των Λαζαρέττων

"Έχουμε ανάγκη από οξυγόνο"

Άλυτα παραμένουν μέχρι σήμερα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Λαζαρέττων, μίας από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της Ερμούπολης, η οποία επιβαρύνεται καθημερινά εξαιτίας της λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού και του υποσταθμού του εντός του οικισμού, αλλά και των λοιπών δραστηριοτήτων, όπως η ΔΕΗ και η αμμοβολή.

Τα ζητήματα που απασχολούν τον οικισμό με σημαντικότερο τη διεκδίκηση της επίλυσης του προβλήματος της κακοσμίας από τον Βιολογικό Καθαρισμό συζήτησαν οι κάτοικοι της περιοχής μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαζαρέττων, ο οποίος συστάθηκε πριν από τρία χρόνια με κυριότερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

“Κίνδυνος για την υγεία μας”

“Οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί” δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” η πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Ρηγούτσου, εξηγώντας ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια για τη βελτίωση της υγείας τους. Ωστόσο σημειώνει ότι μετά από αίτημα του συλλόγου πραγματοποιήθηκε απολύμανση στο χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί έστω και προσωρινά η έντονη δυσοσμία, αλλά και η παρουσία εντόμων, τα οποία οδήγησαν τρία άτομα στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν στη συνέχεια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.

Παντελής αδιαφορία

Μεταξύ άλλων, οι κάτοικοι δηλώνουν ενοχλημένοι και από τις αναθυμιάσεις που προέρχονται από τον σταθμό ανεφοδιασμού της SEKAVIN, καθώς θεωρούνται ιδιαίτερα επιβλαβείς για την υγεία τους. “Δεν έχουμε τίποτα προσωπικό με κανέναν. Αυτό που ζητάμε είναι μια βελτίωση. Να ακουστεί η φωνή μας για μία φορά τουλάχιστον” αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Ρηγούτσου, υπογραμμίζοντας πως η περιοχή έχει ανάγκη από οξυγόνο. “Γιατί μας παραμελούν έτσι; Γιατί αδιαφορούν;” σημειώνει, ενώ προσθέτει πως οι κάτοικοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις νέες αυτοδιοικητικές αρχές, οι οποίες θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους τον προσεχή Σεπτέμβρη.

“Ζητάμε βελτίωση της ποιότητας ζωής”

“Έχουμε μείνει στα λόγια χωρίς να γίνει τίποτα. Τίθενται προς συζήτηση τα θέματά μας χωρίς αποτέλεσμα” επισημαίνει. Καθιστά επίσης γνωστό ότι ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων είναι η προσθήκη σκάλας, αλλά και ειδικού φωτισμού στο χώρο της μαρίνας. “Ζητήσαμε να μπουν τρεις σκαλίτσες, γιατί όλα τα παιδιά κατεβαίνουν το απόγευμα με τα ποδήλατά τους και παίζουν εκεί. Ένα παιδί να πέσει μέσα, δεν έχει τρόπο να βγει. Τις προάλλες ζητούσε κάποιος βοήθεια. Είχαν πέσει τρία άτομα στη θάλασσα και οι άνθρωποι έμειναν τρεις και τέσσερις ώρες μέσα στο νερό νερό. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια και η καλυτέρευση της ζωής μας”, εξηγεί.

“Για ποια τουριστική ανάπτυξη μιλάμε;”

Όπως τονίζει, αυτή τη στιγμή τα Λαζαρέττα βάλλονται από παντού και συγκεκριμένα από τη ΔΕΗ, τα καυσαέρια, την αμμοβολή και το Βιολογικό Καθαρισμό. “Όσες φορές το ζητήσαμε, είχαμε τις πρώτες βοήθειες. Ορισμένα έχουν γίνει, αλλά είναι και κάποια που έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι οξυγόνο, να αναπνεύσουμε. Αυτό καίει τους κατοίκους. Κάθε φορά μένουμε στα λόγια, συζητάμε, μιλάμε, μαζευόμαστε Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον και τι μέτρα θα πάρουμε”.

Καταλήγοντας, αναφέρει πως για την ώρα οι κάτοικοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο από το να περιμένουν. “Μετά τις εκλογές, δεν κινείται τίποτα. Έχουμε απευθυνθεί σε υπηρεσίες, αλλά αναμένουμε. Δε θίγουμε κανέναν, εμείς ζητάμε μόνο να μας ακούσουν κάποιοι υπεύθυνοι” υπογραμμίζει, εκφράζοντας την άποψη πως αν δε βρεθούν λύσεις σε τέτοια προβλήματα ζωτικής σημασίας, οι όποιες συζητήσεις για τουριστική ανάπτυξη της Σύρου είναι ανώφελες.

Ετικέτες: