Στάσου, πορεία

Κάθε μορφή αντίδρασης, η οποία εκφράζεται με καθολική συμμετοχή και συλλογική αντεπίθεση στις κοινωνικές αναταράξεις, που απορρέουν από μία υφιστάμενη κατάσταση έχει και “παράπλευρες απώλειες” κυρίως για όσους βρίσκονται έξω από τον “χορό”.

Επίμονα κορναρίσματα, βεβιασμένα πισωγυρίσματα, παράπονα και έντονη δυσαρέσκεια συνόδευσαν τις διήμερες κινητοποιήσεις των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Σύρου, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Ερμούπολης.

Η πορεία των μαθητών η οποία ξεκίνησε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, συνεχίζοντας στην παραλιακή οδό και στον πεζόδρομο της Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη συνέβαλε στην ακινητοποίηση των διερχόμενων οδηγών, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια μέχρι την απαραίτητη ρύθμιση της κυκλοφορίας από την Λιμενική Αρχή.

Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι ανυπόμονοι οδηγοί, οι οποίοι είτε μέσω επιτόπιας αναστροφής είτε τρυπώνοντας στο αντίθετο ρεύμα προσπάθησαν να δώσουν λύση στο πρόβλημά τους, προκειμένου να μη μείνουν καθηλωμένοι μέχρι το τέλος της πορείας.

Εύλογα λοιπόν δημιουργείται το ερώτημα για το αν τελικά οι όποιες κινητοποιήσεις μεταδίδουν το μήνυμά τους με στόχο την ευαισθητοποίηση και την υποστήριξη από το κοινωνικό σύνολο, όταν αντιμετωπίζονται από κάποιους ως “εμπόδιο” ή ως μία μεμονωμένη μορφή διαμαρτυρίας η οποία δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να τους στερεί μέρος του “πολύτιμου χρόνου” τους.