Τηλεδιάσκεψη στα σχολεία των Κυκλάδων από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Ενημέρωση για τις παγίδες του διαδικτύου

Με την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ν. Αιγαίου

Σειρά τηλεδιασκέψεων στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα ξεκινά από σήμερα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με στόχο την ενημέρωση των μαθητών για ασφαλή χρήση και πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Ένα από τα σημαντικότερα δικαιώματα των παιδιών δίπλα σε εκείνα της ζωής και της ανάπτυξής τους, είναι και το δικαίωμα στην πληροφόρηση και την ελεύθερη έκφραση. Έργο των εκπαιδευτικών κρίνεται η διασφάλιση των συνθηκών που επιτρέπουν την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, εφόσον πλέον το internet αποτελεί πραγματικότητα των σημερινών παιδιών και εφήβων, σημαντικό μέσο δικτύωσης, επικοινωνίας και προσωπικής έκφρασης.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των μικρών, αλλά για την Πολιτεία, εξίσου σημαντικών πολιτών πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία της Αστυνομίας (Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος) και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας τηλεδιασκέψεις για και με μαθητές όλων των βαθμίδων.

Έναρξη των τηλεδιασκέψεων στα Γυμνάσια

Το πρόγραμμα CyberKids αποσκοπεί στην ασφαλή εξοικείωση του κοινού με τις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα με το internet. Στόχος της δημιουργίας του είναι η προβολή των θετικών πλευρών του διαδικτύου, όπως η ανεύρεση χρήσιμων πληροφοριών και η ψυχαγωγία. Παράλληλος στόχος είναι η ενημέρωση για τους πιθανούς κινδύνους που κρύβονται.

Αύριο το μαθητικό κοινό των Γυμνασίων του Νοτίου Αιγαίου θα ενημερωθεί από τον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Σφακιανάκη με τη χρήση οπτικοακουστικού εξοπλισμού.

Για την Περιφέρεια Εκπαίδευσης . Αιγαίου έχουν προγραμματιστεί τηλεδιασκέψεις και για τις σχολικές μονάδες του Δημοτικού και του Λυκείου μέσα στο Νοέμβριο (25 & 27 Νοεμβρίου). Για την υλοποίηση των τηλεδιασκέψεων θα χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω του συστήματος “meetings.sch.gr”, του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν, αλλά και να συμμετέχουν και οι ίδιοι με chat στη συζήτηση. Η προσπάθεια αυτή υλοποιείται με την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου και τη σημαντική συμβολή των Διευθύνσεων των σχολείων και των εκπαιδευτικών.

Το περιεχόμενο του προγράμματος

Κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων θα αναπτυχθούν τα θέματα: η αποστολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τα αδικήματα και ο τρόπος που αυτά διαπράττονται μέσω διαδικτύου, καθώς και πρακτικές πρόληψης. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει επίσης στα φαινόμενα διαδικτυακής βίας, στους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και γενικά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες.

Τέλος, θα παρουσιαστούν στατιστικά στοιχεία, που αφορούν στη διείσδυση των Ελλήνων στο διαδίκτυο και στις υποθέσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ανάλογη τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία την Τρίτη σε 269 σχολικές μονάδες ανά την επικράτεια.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, αρμόδιος καθηγητής από κάθε σχολείο συνέλεξε ερωτήσεις από τους μαθητές, τις οποίες απέστειλε μέσω του συστήματος και της λειτουργίας άμεσης γραπτής επικοινωνίας “chat”. Οι ερωτήσεις απαντώνται, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, από τους εξειδικευμένους Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που πραγματοποιούν την παρουσίαση.

Άμεση επικοινωνία με Αξιωματικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα CyberKid, δράση η οποία εντάσσεται στο “Κοινωνικό Σχολείο” τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή στα σχολεία στις 25 Σεπτεμβρίου 2014 από τον Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλη Σφακιανάκη, παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέα Λοβέρδου, του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια και των Υφυπουργών Παιδείας, Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου και Γεωργίου Στύλιου.

Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκε η εφαρμογή (application) του “Cyberkid”, η οποία είναι διαθέσιμη για υπολογιστές, αλλά και smartphones, tablets, android και IOS. ΤΗ εφαρμογή αυτή, πέρα από ενημέρωση για ασφαλή πλοήγηση στο ίντερνετ, δίνει επίσης τη δυνατότητα στα παιδιά να επικοινωνούν άμεσα και σε πραγματικό χρόνο (real time) σε περίπτωση κινδύνου ή απειλής με Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω της χρήσης μίας καινοτόμου (touchscreen call) διαδικασίας “Cyber Alert”, αλλά και μέσω αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος. Οι Αξιωματικοί θα διαχειρίζονται τον κίνδυνο ή την απειλή, η οποία προέρχεται μέσω διαδικτύου με σύγχρονες διαδικασίες και μέσα από ένα Σύγχρονο Κέντρο Διαχείρισης Διαδικτυακών Απειλών (CYBER ALERT), που θα έχει έδρα στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η ενημέρωση θα συνεχιστεί σε όλα τα σχολεία της χώρας, κατά τον ίδιο τρόπο με σκοπό έως τον ερχόμενο Απρίλιο να έχουν ενημερωθεί όλοι οι μαθητές σε πανελλαδικό επίπεδο.

Οι προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο κ. Λοβέρδος είχε σημειώσει: “εμείς θέλουμε όλα τα παιδιά να χρησιμοποιούν με τρόπο ασφαλή για την σωματική τους και ψυχική τους ακεραιότητα το ίντερνετ. Για την διαδικασία της μόρφωσής τους, της παιδείας, της εκπαίδευσης, που παρά τις δυσκολίες προσπαθεί να παράσχει το ελληνικό κράτος. Αυτός ο τρόπος της ασφάλειας δεν είναι εύκολος να υπάρξει για το Υπουργείο μας. Θέλουμε από τα παιδιά μας να κατανοήσουν τι σημαίνει εικονική πραγματικότητα, σερφάρω στο Internet, και πότε είναι ασφαλής μία τέτοια διαδικασία. Θέλουμε να μάθουν πότε κινδυνεύουν από παιδόφιλους και κακοποιά στοιχεία, από εκβιαστές, πότε να βάζουν όρια σε οποιαδήποτε μορφή διαδικτυακού εκφοβισμού. Μαθαίνουμε να μην “τσιμπάμε”. στις παγίδες του Διαδικτύου. Καταλήγοντας, σημείωσε “το διαδίκτυο είναι ένας υπέροχος κόσμος, μια τεχνολογική πρόοδος και επίτευγμα, το οποίο τα παιδιά μας δεν θα πρέπει να αγνοήσουν. Θέλουμε εμείς να είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια των νέων ανθρώπων”.