Πλείστα προβλήματα στα νησιά από τη σφοδρή κακοκαιρία και τον χιονιά

Τιτάνιος αγώνας ενάντια στη χιονόπτωση

Σοβαρά ζητήματα ηλεκτροδότησης σε περιοχές της Τήνου και της Άνδρου - Αποκλεισμένες περιοχές και μη προσβάσιμο οδικό δίκτυο

“Χιονοστιβάδα” πρωτόγνωρων εικόνων πλήττει τα νησιά των Κυκλάδων το τελευταίο τριήμερο εξαιτίας της χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών, με ορισμένα εξ αυτών να βιώνουν σημαντικά προβλήματα και να αντιμετωπίζουν θέματα ηλεκτροδότησης, αλλά και αποκλεισμού χωριών, κυρίως στις ορεινές περιοχές τους.

Το τοπίο που αποτελεί καθημερινότητα για τη βόρειο Ελλάδα τους χειμερινούς μήνες, όπως φαίνεται, επισκέφθηκε και τα Κυκλαδονήσια και μάλιστα μετά από αρκετά χρόνια, αφού η Σύρος, η Άνδρος, η Τήνος και η Νάξος μεταξύ άλλων, είχαν να καταγράψουν τέτοια φαινόμενα τουλάχιστον μία πενταετία. Δυσπρόσιτα οδικά δίκτυα, απομονωμένα χωριά, έκτακτες περιπτώσεις αποκλεισμού οχημάτων, ακόμη και πτώση στύλων της ΔΕΗ συνθέτουν τον καμβά των προβλημάτων του κατά τα άλλα όμορφου χιονισμένου κυκλαδίτικου τοπίου, με τις Αρχές του κάθε τόπου να βρίσκονται σε ετοιμότητα και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την αντιμετώπιση προβλημάτων.

Στα “λευκά” η Απάνω Μεριά και απαγόρευση διέλευσης οχημάτων

Η Απάνω Μεριά αποτέλεσε την περιοχή που εστιάστηκαν τα κυριότερη προβλήματα από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε μετά από πολλά χρόνια τη Σύρο, με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, το Γραφείο της Πολιτικής Προστασίας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομία αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και ιδιώτες, να συντονίζουν τις ενέργειές τους ώστε να λύσουν τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο και να απεγκλωβίσουν οδηγούς οχημάτων από διαφορετικά σημεία.

Η ιδιαίτερα χαμηλή θερμοκρασία που καταγράφηκε από προχθές, σταδιακά οδήγησε σε χιονόπτωση και στον μεσαιωνικό λόφο της Άνω Σύρου, προς τον οποίο προσωρινά για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα απαγορεύθηκε η διέλευση των οχημάτων, ενώ στα λευκά “ντύθηκαν” κι άλλες περιοχές της Σύρου - σε μικρότερο βαθμό - όπως Χρούσσα, Φανερωμένη, Άδειατα, Καμίνια και Μέγας Γυαλός. Αξίζει να αναφερθεί, πως στην Ερμούπολη το λιγοστό χιόνι που παρατηρήθηκε, μετατράπηκε σε πάγο, καθιστώντας ιδιαίτερα ολισθηρούς τους κεντρικούς δρόμους, στους οποίους οι οδηγοί κλήθηκαν να οδηγούν με αυξημένη προσοχή.

“Ήταν πρωτόγνωρα τα φαινόμενα για τη Σύρο” σχολίασε αρχικά ο κ. Μαραγκός, επισημαίνοντας πως, “ο μηχανισμός του Δήμου, πιστεύω ότι ήταν σε ετοιμότητα και προετοιμασμένος κόντρα στα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, το οποίο είναι ευθύνη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου”. Παρόλα αυτά, “συντεταγμένα όλες οι υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και η Πυροσβεστική και η Αστυνομία συνδράμαμε καθοριστικά στο να αποκατασταθούν τα προβλήματα στον ταχύτερο δυνατό χρόνο”.

Μάλιστα, ο κ. Μαραγκός ανέφερε πως κρίθηκε αναγκαία η αρωγή σε δέκα τουλάχιστον επείγουσες περιπτώσεις, στις οποίες πλην της δημοτικής παρουσίας και των ανωτέρω Υπηρεσιών, συνέβαλλαν και ιδιώτες εργολάβοι, που διέθεταν κατάλληλα μηχανήματα.

Χθες, έως και τις δέκα και μισή το πρωί, εκτός από δύο σημεία στην Απάνω Μεριά και την Αγία Παρασκευή, το οδικό δίκτυο στο σύνολό του ήταν προσβάσιμο. “Τηρουμένων των δυσκολιών και της έντασης των φαινομένων, νομίζω ότι ανταποκριθήκαμε πολύ καλά σαν Δήμος”, σχολίασε ο δήμαρχος, προσθέτοντας πως, “Θέλω να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό του Δήμου που βοήθησε και μαζί με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και υπεύθυνο για την Πολιτική Προστασία του Δήμου, Μάριο Βουτσίνο, βρέθηκαν από τις πέντε το πρωί στον δρόμο για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να προγραμματίσουν τις ενέργειές τους. Θέλω να τους συγχαρώ για την αμεσότητα και την αυταπάρνηση που έδειξαν”.

Εκτός των ανωτέρω, ο Γιώργος Μαραγκός αναφορικά με μικρής έντασης προβλήματα ηλεκτροδότησης που παρατηρήθηκαν, δήλωσε πως, “ήρθαμε σε επικοινωνία με τη ΔΕΗ ώστε να καταστεί αμεσότερη η ενημέρωση και ευχερέστερη η αποκατάσταση των βλαβών, η οποία μπόρεσε να παρέμβει σε σημεία που καθαρίστηκαν από ειδικά οχήματα, ώστε να φροντίσει για προβλήματα σε στύλους και καλώδια και να εξυπηρετήσουν τους πολίτες”.

Τήνος: Αποκλεισμός οκτώ χωριών και παύση ηλεκτροδότησης

Με σοβαρές βλάβες στην ηλεκτροδότηση της Τήνου, αλλά και με αποκλεισμό τουλάχιστον οκτώ χωριών (Καρδιανή, Υστέρνια, Πάνορμος, Πύργος, Κώμη, Στενή, Φαλατάδος και Τριπόταμος) ήρθαν αντιμέτωποι οι κάτοικοι του νησιού και η Δημοτική Αρχή, αφού η μεγάλης κλίμακας κακοκαιρία σήμανε συναγερμό με τους αρμόδιους του Δήμου να βρίσκονται στις επάλξεις από κοινού με την Αστυνομία, τους ιδιώτες και τους δημότες, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα σοβαρά προβλήματα. Σε γενικές γραμμές, ο δήμαρχος Τήνου, Σίμος Ορφανός, τόνισε πως, εκτιμάται ότι, “το χιόνι στις ορεινές περιοχές ξεπέρασε το ενάμιση μέτρο, με δώδεκα οχήματα συνολικά να επιχειρούν συστηματικά για τη διάνοιξη του οδικού δικτύου επί αρκετές ώρες.

Είναι αποκλεισμένα αρκετά χωριά κι από προχθές προσπαθούμε να ανοίξουμε δρόμους. Σταδιακά το καταφέρνουμε, αν και είναι πολύ δύσκολο το έργο μας” σημείωσε χαρακτηριστικά, εστιάζοντας στο σοβαρό θέμα της αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης. “Το βασικό πρόβλημα είναι η παύση της ηλεκτροδότησης και ευελπιστώ να έχει αποκατασταθεί το θέμα εντός της ημέρας αφού γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες στον σταθμό ηλεκτροδότησης” πρόσθεσε, αναφέροντας ταυτόχρονα, πως η κατάσταση στο νησί, οδήγησε τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο και τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη, να μεταβούν στην Τήνο και να πραγματοποιούν σύσκεψη με τον ίδιο.

Σύσκεψη με Χατζημάρκο και Λεονταρίτη

“Ήρθαν στην Τήνο ο κ. Λεονταρίτης και ο κ. Χατζημάρκος και είναι πολύ σημαντική για τη σημερινή κατάσταση και μόνο η παρουσία τους” υπογράμμισε ο Σίμος Ορφανός, με τον κ. Λεονταρίτη, σε ενημερωτική ανακοίνωση που απέστειλε στα μέσα ενημέρωσης, να καθιστά σαφές, πως έως χθες το μεσημέρι, “Το πυκνό χιόνι ύψους δύο μέτρων που είχε καλύψει το οδικό δίκτυο της Άνδρου να καθιστά αδύνατη μέχρι στιγμής την πρόσβαση των μηχανημάτων και των συνεργείων της ΔΕΗ στον υποσταθμό από τον οποίο τροφοδοτείται με ρεύμα και το νησί της Τήνου”. Συμπλήρωσε μάλιστα, πως, “η κατάσταση είναι δύσκολη, καταβάλλεται όμως κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σταδιακή επίλυση των προβλημάτων”. Αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο κ. Χατζημάρκος σε ανάλογο τόνο, δήλωσε, “Καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων και την άμεση απoκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο νησί της Τήνου. Η Π.Ν.ΑΙ. και ο Δήμος Τήνου με άκρως συντονισμένες κινήσεις πραγματοποιούν όλες τις απαραίτητες ενέργειες και δίνουν μάχη με τον χρόνο και τα μέσα που διαθέτουν για να επανέλθει το νησί στους φυσιολογικούς ρυθμούς του”.

Στο πλαίσιο της γενικότερη ενημέρωσης, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί πως, αναβλήθηκαν και τα χθεσινά προγραμματισμένα δρομολόγια των ΚΤΕΛ στην Τήνο, ενώ για σήμερα αναμένεται νέα ανακοίνωση.

Άνδρος: Ακραία κακοκαιρία και δυσκολία αποκατάστασης ηλεκτροδότησης

Το νησί της Άνδρου βίωσε σημαντικής έκτασης προβλήματα από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας και την πρωτόγνωρου μεγέθους – όπως ανέφερε ο κ. Σουσούδης - χιονόπτωση, τα οποία μεταφράστηκαν σε αποκλεισμούς χωριών και παύση της ηλεκτροδότησης. “Είναι ακραία και πρωτόγνωρα αυτά που βιώνουμε” δήλωσε συγκεκριμένα ο δήμαρχος, εξηγώντας στη συνέχεια, πως, “Υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων ενώ καταγράφονται θέματα και στην ηλεκτροδότηση κάποιων χωριών. Προσπαθούμε με ό,τι μέσον έχουμε να ανταποκριθούμε ιδιαίτερα στον αποχιονισμό του οδικού δικτύου και σε έκτακτες περιπτώσεις να κάνουμε άμεσες ενέργειες. Αξιοποιούνται τέσσερα μηχανήματα του Δήμου Άνδρου και έξι μηχανήματα ιδιωτών και δουλεύουν ασταμάτητα ενώ γίνονται προσπάθειες για ενίσχυση με μηχανήματα από την Αθήνα. Το ζήτημα της κυκλοφορίας αφορά στο σύνολο των οδών της Άνδρου” πρόσθεσε, ενώ οι διακοπές ηλεκτροδότησης, σε κάποια χωριά όπως Κόχυλος, Βουνί κ.α.. Αναφορικά δε, με το δεύτερο πρόβλημα, ειδικό κλιμάκιο της ΔΕΗ επιχείρησε την αποκατάσταση των βλαβών, καταβάλλοντας τιτάνιο αγώνα για να φθάσει στον σταθμό ηλεκτροδότησης, το δρόμο προς τον οποίο άνοιξαν ειδικά οχήματα αλλά και ερπύστριες. Χθες το απόγευμα ο δήμαρχος, όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατούσε, σημείωσε πως, “προτεραιότητά μας είναι η αποκατάσταση των ζημιών για την ηλεκτροδότηση των κατοικιών αλλά το θέμα είναι ότι καθίσταται δύσκολη η πρόσβαση του συνεργείου της ΔΕΗ στο σημείο. Με ιδιαίτερη προσοχή, γίνεται σταδιακή προσέγγιση”. Διευκρινίζεται πως, όσα περιέγραψε ο κ. Σουσούδης, παρατηρήθηκαν από τις πρώτες ώρες παρουσίας του χιονιά στην Άνδρο, την Τρίτη το βράδυ ενώ από την Αστυνομία, χθες εκδόθηκε σχετική ενημέρωση για να μην οδηγούν οι πολίτες στους ιδιαίτερα ολισθηρούς και μη προσβάσιμους δρόμους. Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο ίδιος, επεσήμανε πως, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον προϊστάμενο της ΔΕΔΔΗΕ της Ανατολικής Αττικής των Κυκλάδων για όλα όσα έχουν προκύψει εξαιτίας της κακοκαιρίας στο νησί. Από κοινού με τον ίδιο, μεριμνά και ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας του νησιού, Αντώνης Λάβδας, αλλά και οι υπόλοιποι αιρετοί.

Πλην των όσων καταγράφηκαν, άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός πως, για την άφιξη του πλοίου “Θεολόγος” στο νησί προχθές, ο δήμαρχος είχε ενημερώσει πως θα υπάρξει σχεδιασμός για να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα.

Απομόνωση... για την ορεινή Νάξο

Ο εφιάλτης του χιονιά “χτύπησε” και τη Νάξο, με τις ορεινές περιοχές να βιώνουν σε εντονότερο βαθμό τις κάκιστες καιρικές συνθήκες και τα προβλήματα που προκάλεσε η ισχυρή χιονόπτωση. Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, υπήρξε ενημέρωση σχετικά με το γεγονός πως, παρέμειναν για λίγο, αποκλεισμένες περιοχές, στο οδικό δίκτυο των οποίων, επιχειρήθηκε συστηματικά να επανέλθει η ομαλότητα. “Τα προβλήματα εστιάζονται στην ορεινή Νάξο όπου είναι αποκλεισμένοι όλοι οι δρόμοι. Έχουμε στείλει τα μηχανήματα από κοινού με την Περιφέρεια ώστε να ανοίξουμε όλους τους δρόμους για να μπορεί να υπάρχει σύνδεση με τα συγκεκριμένα χωριά” ανέφερε ο δήμαρχος, Μανόλης Μαργαρίτης, λέγοντας ταυτόχρονα, πως οχήματα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με το απαραίτητο προσωπικό εργάζονται πυρετωδώς για να καθίσταται πιο “ανώδυνη” η διέλευση όσων αναγκαστικά πρέπει να μετακινηθούν. Αναφορικά με έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις, ο δήμαρχος, εξήγησε πως, “βοηθήθηκαν άνθρωποι και έχουν ξεπερασθεί αρκετά εμπόδια”. Σύμφωνα και με την επίσημη τοποθέτηση της Δημοτικής Αρχής αλλά και του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, “συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των χιονοπτώσεων και του παγετού” ενώ ταυτόχρονα, προτείνεται να υπάρξει “προσπάθεια μείωσης των μετακινήσεων τους”, χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, γεμάτο από καύσιμα το ρεζερβουάρ και να τηρούν τις υποδείξεις της Τροχαίας. Παρών στις προσπάθειες είναι και ο έπαρχος Νάξου.

Μονοήμερο και διήμερο “λουκέτο” στις σχολικές μονάδες

Ανάλογα με την ένταση της σφοδρότητας της κακοκαιρίας, της χιονόπτωσης και του παγετού, οι δήμαρχοι των προαναφερόμενων νησιών, προχώρησαν στη λήψη απόφασης σχετικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, τόσο για την Πρωτοβάθμια, όσο και για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ειδικότερα, στη Σύρο θα παραμείνουν κλειστά σήμερα τα σχολεία, ενώ θα υπάρξει εκ νέου ενημέρωση για την αυριανή ημέρα σύμφωνα με τις επανεκτιμήσεις, όπως ανάλογα θα ισχύσει η απόφαση και για τα σχολεία της Τήνου, μετά από τις δηλώσεις του κ. Ορφανού. Ωστόσο, σε διήμερο κλείσιμο των σχολείων προχωρά ο Θεοδόσης Σουσούδης στην Άνδρο, προκειμένου να είναι ασφαλή τα παιδιά, καθώς και ο κ. Μαργαρίτης στη Νάξο και στις Μικρές Κυκλάδες εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού.

Ετικέτες: