Σύσταση νέου κοινωνικού σωματείου στις Κυκλάδες

Ομάδα Εθελοντών Διασωστών Μήλου

Κύριο μέλημα η ασφάλεια της Μήλου και των όμορων δήμων

Με κύριο σκοπό την ανάπτυξη εθελοντικής δράσης, πνεύματος αλληλεγγύης και προσφοράς που διέπεται από ειρηνικά και φιλάνθρωπα αισθήματα, η νεοσύστατη Ομάδα Εθελοντών Διασωστών Μήλου, στελεχωμένη από εθελοντές με επαγγελματική συνείδηση και άριστη επιστημονική και τεχνική κατάρτιση είναι έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της τόσο στην έδρα της, όσο και σε όμορους δήμους στην περιοχή των Κυκλάδων.

Η ιδέα για τη δημιουργία της ομάδας γεννήθηκε στις αρχές του 2014 μετά την κατάσβεση μίας μεγάλης πυρκαγιάς στο νησί της Μήλου, όπου συμμετείχαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου, Λάζαρος Αλεξόπουλος και Στέλιος Τσιριγωτάκης. “Μετά το πέρας της φωτιάς καθίσαμε στο βουνό και αναλογιστήκαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, ενώ σκεφτήκαμε τι θα μπορούσε να γίνει για να βελτιωθεί μελλοντικά η κατάσταση”, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Τσιριγωτάκης.

Συμμετοχή σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης

Σημειώνεται ότι στις Κυκλάδες δραστηριοποιείται επίσης παράρτημα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, η οποία με ένα ανθρώπινο δυναμικό άνω των 2.000 εθελοντών σε όλη τη χώρα, συμμετέχει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και μαζικών καταστροφών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου της Μήλου ανέρχονται στους 22 εθελοντές με εκπαίδευση και εμπειρία στη θάλασσα και στο βουνό, στην κατάσβεση πυρκαγιάς, αλλά και σε θέματα μηχανολογικού εξοπλισμού. “Είμαστε ένας καλός πυρήνας, που κρίνεται απαραίτητος για να ξεκινήσει κάτι καινούριο”, εξηγεί ο αντιπρόεδρος. Μετά από πολύμηνες προσπάθειες, η ομάδα αναγνωρίστηκε με σχετική διάταξη του Ειρηνοδικείου Μήλου και καταχωρήθηκε στα βιβλία αναγνωρισμένων Σωματείων του Πρωτοδικείου Σύρου.

Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο

Το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αποτελούν οι: Λάζαρος Αλεξόπουλος (πρόεδρος), Στέλιος Τσιριγωτάκης (αντιπρόεδρος), Γιώργος Βελετάς (γραμματέας), Φραγκίσκος Αϊβαλιώτης (ταμίας), Θανάσης Μπακρής (έφορος δημοσίων σχέσεων), Κώστας Σκεπατιανός (έφορος εκπαίδευσης) και Γιάννης Χρυσούλης (έφορος υλικού και εγκαταστάσεων).

Με ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και Ελεγκτικής Επιτροπής της ομάδας την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015, στην αίθουσα τελετών του Δήμου Μήλου από ώρα 17:00 έως 20:00.

Δηλώσεις ενδιαφέροντος για υποψηφιότητα στις εκλογές θα υποβάλλονται έως την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου και ώρα 20:00 (τηλ. Επικοινωνίας 6940538000 – Λάζαρος Αλεξόπουλος). Εγγραφές για υποψήφια μέλη της Ομάδας με δικαίωμα ψήφου στις εκλογές θα πραγματοποιούνται έως την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015, στις 20:00. Απαραίτητη προϋπόθεση η παρουσίαση Αστυνομικής Ταυτότητας και η καταβολή της ετήσιας συνδρομής 30 Ευρώ.

Προσφορά στο κοινωνικό σύνολο

Πρώτο μέλημα της ομάδας είναι η ενεργοποίηση των εθελοντών μελών της, με σκοπό τη συμμετοχή τους και την αντιπροσώπευση του Συλλόγου στο τοπικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον, στοχεύει στη λειτουργία ομάδων σε τοπικό, εθνικό και διακρατικό επίπεδο, με ενεργοποίησή τους σε θέματα πρόληψης με αντικείμενο την καταγραφή των προβλημάτων της περιοχής και την αντιμετώπισή τους. Μεταξύ άλλων, επιδιώκει την καθιέρωση του θεσμού του εθελοντισμού, του εθελοντή διασώστη, την ενίσχυση της υπάρχουσας δομής διάσωσης με την εθελούσια συμμετοχή των πολιτών και την αντιμετώπιση των αναγκών στις περιοχές δράσης. Η ομάδα θα προσφέρει βοήθεια στο κοινωνικό σύνολο σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, όπως επί σεισμών, αποκλεισμών (χιόνια, πλημμύρες κ.α.) πυρκαγιών, μαζικών καταστροφών ή ατυχημάτων, ενώ θα παρέχει τις υπηρεσίες της και σε έρευνες αγνοουμένων, ιδιαίτερα σε ορεινές και θαλάσσιες περιοχές.

Ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης

Θα προσφέρεται υλικό και έμψυχο δυναμικό, στο πλαίσιο της διάσωσης σε τοπικό, εθνικό και διακρατικό επίπεδο και για τους σκοπούς και θα καταβάλλονται προσπάθειες για την τόνωση της οικολογικής και περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών και την προώθηση της κοινωνικής συμμετοχής και των πρωτοβουλιών των νέων, σε συνεργασία με φορείς και δίκτυα του εσωτερικού και του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται σε θέματα νεολαίας. Σκοποί του Συλλόγου αποτελούν επίσης η συνεχής εκπαίδευση των Μελών του σε τεχνικές διάσωσης, πρώτων βοηθειών και παροχής εξειδικευμένης βοήθειας, καθώς και η άμεση και στενή συνεργασία με κρατικές και μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που μετέχουν στον σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας.

Τέλος, προωθούνται η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα εθελοντισμού, διάσωσης και πρώτων βοηθειών με μαθήματα, διαλέξεις, σεμινάρια, ημερίδες και προβολές, η καλλιέργεια και ανάπτυξη καλών σχέσεων και συνεργασίας με συναφείς Συλλόγους, εντός και εκτός Ελλάδος, η συμπαράσταση στις δυσχέρειες που συναντούν τα Μέλη του και η ενεργοποίηση για τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ατόμων (ΑΜΕΑ, 3η ηλικία, μετανάστες, παιδιά).

Εκπαιδευτικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις

Για την εκπλήρωση των παραπάνω σκοπών, ο Σύλλογος έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί συνέδρια, εκπαιδευτικά και ενημερωτικά σεμινάρια και ημερίδες. Οι εκδηλώσεις αυτές μπορούν να πραγματοποιούνται και σε συνεργασία με άλλους φορείς και οργανώσεις, ιδιαίτερα δε μαζί ή υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Μάλιστα η ομάδα προγραμματίζει να παράγει, να εκδίδει και να διανέμει τα αποτελέσματα των παραπάνω εκδηλώσεων σε ενημερωτικά φυλλάδια ή άλλη έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, καθώς επίσης βιντεοταινίες, βιβλία, περιοδικά, αφίσες και άλλο έντυπο υλικό που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην προβολή και προώθηση των σκοπών του. Έχει επίσης τη δυνατότητα να προσλαμβάνει με καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησης ή εθελοντικά, οποιοδήποτε άτομο ή άτομα των οποίων οι συγκεκριμένες ικανότητες, προσόντα ή γνώσεις μπορούν να βοηθήσουν τους σκοπούς του Συλλόγου.

Συνεργασία με φορείς και συλλόγους

Θα επιδιώξει συνεργασία με τις Αρχές, τοπικές, εθνικές ή διεθνείς για την επίτευξη των παραπάνω καθώς και για την αποδοχή δικαιωμάτων, προνομίων ή παραχωρήσεων που θα προκύψουν από τη συνεργασία αυτή. Θα αγοράζει και θα ενοικιάζει με κάθε νόμιμο τρόπο, συσκευές ή μηχανολογικό εξοπλισμό, επίπλωση, περιοδικές επιστημονικές εκδόσεις, εφημερίδες και οποιοδήποτε άλλο κινητό ή ακίνητο στοιχείο ή περιουσία. Θα συγκεντρώνει τις απαραίτητες πηγές, θα συγκροτεί βιβλιοθήκη και αρχείο υλικού, συνεργαζόμενο για το σκοπό αυτό με άλλους ημεδαπούς ή αλλοδαπούς, δημόσιους ή ιδιωτικούς, μη κυβερνητικούς φορείς. Για τον ίδιο σκοπό συνδέεται με μια ή περισσότερες τράπεζες δεδομένων.

Καθίσταται γνωστό ότι ο Σύλλογος έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της λειτουργίας του, και διέπεται μόνον από τις διατάξεις του Καταστατικού του και της κείμενης Σωματειακής Νομοθεσίας και δεν δέχεται καμία παρέμβαση ή επιρροή και δρα ανεξάρτητα από δημοτικές παρατάξεις, κόμματα, κυβερνήσεις, κυβερνητικές, πολιτικές και θρησκευτικές οργανώσεις και ομάδες οποιασδήποτε μορφής.

“Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας”

Όπως δήλωσε ο κ. Τσιριγωτάκης, η ομάδα ήδη βρίσκεται σε επαφές με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Σύρου, την Πολιτική Προστασία και με αντίστοιχες ομάδες στην Κύπρο και την Κίνα. “Ο πρόεδρος ήταν μέλος σε μια αντίστοιχη ομάδα στην περιοχή του Κουβαρά Αττικής, η οποία μας καθοδήγησε για τη σύσταση της ομάδας, τη νομική μορφή και το καταστατικό” πρόσθεσε. Καταλήγοντας, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα μιας ομάδας διάσωσης στις νησιωτικές περιοχές, οι οποίες είναι αποκομμένες από την Ηπειρωτική Ελλάδα. “Πρέπει να παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να έχουμε ένα σχετικό εξοπλισμό, εμπειρία, γνώση και οργάνωση τουλάχιστον για το πρώτο 24ωρο μέχρι να μπορέσει να έρθει βοήθεια από την ηπειρωτική Ελλάδα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ετικέτες: