Η Σύρος τίμησε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες

Διδάγματα ομοψυχίας και συλλογικής συνείδησης

Ώριμη η απόφαση της ματαίωσης της καθιερωμένης παρέλασης για λόγους ασφαλείας

“Εχθρός” των φετινών προγραμματισμένων εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, αποδείχθηκε περίτρανα ο καιρός, δεδομένου ότι η χθεσινή έντονη βροχόπτωση οδήγησε στη ματαίωση της καθιερωμένης παρέλασης στην πλατεία Μιαούλη, μετά από ώριμη απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη, με στόχο την ασφάλεια των μαθητών.

Ωστόσο η εθνική επέτειος τιμήθηκε τόσο με την κατάθεση στεφάνων στα μνημεία της πόλης το απόγευμα της 24ης Μαρτίου, όσο και με την επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και την επιμνημόσυνη δέηση στο Εθνικό Ηρώο της πόλης, προ του Ι. Ναού, το πρωί της 25ης Μαρτίου.

Παραμονή της εθνικής επετείου, μαθητές σχολείων, σπουδαστές, Πρόσκοποι, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου απέδωσαν τη δέουσα τιμή στους προγόνους μας, οι οποίοι τον Μάρτιο του 1821 αγωνίστηκαν με απαράμιλλη γενναιότητα για την ελευθερία της πατρίδας μας. Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης, στην περιοχή του προσφυγικού συνοικισμού Ξηροκάμπου, στην προτομή του Ταγματάρχη Γεωργίου Δουράτσου, στο Ηρώο των Πεσόντων, στο Μνημείο Ιερολοχιτών, στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, στην προτομή του Πυρπολητή Κανάρη και τέλος, στον Ανδριάντα του Ναυάρχου Μιαούλη.

Γ. Λεονταρίτης: “Ο αγώνας ενός έθνους μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του”

“Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στέλνει μηνύματα ελευθερίας, ανεξαρτησίας, αφύπνισης και κινητοποίησης της συλλογικής μας συνείδησης, αποδεικνύοντας ότι ο αγώνας και η ισχυρή θέληση ενός Έθνους μπορούν να αλλάξουν, αυτό που κάποιοι άλλοι, επιδιώκουν να ορίσουν ως μοίρα του” δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, υπογραμμίζοντας πως ο φετινός εορτασμός μας καλεί να σταθούμε άξιοι συνεχιστές της εθνικής κληρονομιάς μας, καταθέτοντας τις πιο μεγάλες και δημιουργικές δυνάμεις μας για την αναγέννηση της χώρας μας. “Τώρα είναι η ώρα της υπευθυνότητας, της συλλογικότητας, της ομοψυχίας, της προστασίας και του σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών. Ενωμένοι, απαλλαγμένοι από αγκυλώσεις του χθες, μπορούμε να κάνουμε πράξη όλα όσα οραματιζόμαστε”, κατέληξε.

Γ. Μαραγκός: "Καλούμαστε να αγωνιστούμε, ώστε η πατρίδα μας να σταθεί ξανά στα πόδια της"

Στα υψηλά ιδανικά εκείνων που με τον αγώνα τους στάθηκαν όρθιοι μπροστά στη μοίρα τους, που έγραψαν το πιο μεγάλο κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας μας και επανέφεραν την Ελλάδα στο χάρτη της υφηλίου, αναφέρθηκε με τη σειρά του και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός. “Το μήνυμα αυτού του αγώνα, σήμερα, είναι ακριβώς το ίδιο με σαφώς δυσκολότερους όρους για εμάς. Μέσα από την εθνική ομοψυχία και μια νέα συλλογικότητα, που οφείλουμε να αναπτύξουμε, καλούμαστε να αγωνιστούμε, ώστε η πατρίδα μας να σταθεί ξανά στα πόδια της. Μας δίνεται η δυνατότητα να αντλήσουμε διδάγματα, εμπειρίες και συμπεράσματα για το σήμερα”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το πρωί της Τετάρτης με την τέλεση της επίσημης Δοξολογίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου, του Βουλευτή Κυκλάδων Αντώνη Συρίγου, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, της εκπαίδευσης, καθώς και πολιτιστικών συλλόγων.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου Χριστίνα Λιγοψυχάκη, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τους τοπικούς φορείς στο εθνικό ηρώο της πόλης.

“Δυστυχώς παρά την έντονη επιθυμία όλων των Αρχών και των Φορέων του τόπου να ολοκληρωθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις για αυτή τη μεγάλη ημέρα της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας με την καθιερωμένη παρέλαση, η πραγματοποίησή της δεν κατέστη δυνατή λόγω της βροχόπτωσης” δήλωσε ο κ. Λεονταρίτης, υπογραμμίζοντας ότι η Σύρος τιμά την επέτειο με την απόλυτη βεβαιότητα ότι τα ιδανικά των αγώνων των προγόνων μας αποτελούν πηγή έμπνευσης και καθοδήγησης για το δύσκολο παρόν και μέλλον της πατρίδας μας.

Ετικέτες: