Στο προσκήνιο η επαναλειτουργία της δημοτικής αστυνομίας στη Σύρο

Επιστροφή... ακόμη και χωρίς επανασύσταση

Δυνατότητα επιστροφής τριών π. δημοτικών αστυνόμων βάσει νόμου “περί αποκατάστασης αδικιών”

Το συμφέρον του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από άποψη στελέχωσης σε ευρύτερο επίπεδο εξετάζει η Δημοτική Αρχή, με φόντο τη δυνατότητα που παρέχει ο νόμος 4325/2015 σχετικά με την επαναφορά προσωπικού, στο πλαίσιο του οποίου ρυθμίζεται μεταξύ άλλων και η επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας για όσους Δήμους το επιθυμούν.

Ενόψει της λήψης νέων κυκλοφοριακών μέτρων τη θερινή περίοδο και συγκεκριμένα από 15 Ιουνίου έως και 15 Σεπτεμβρίου, για την εφαρμογή των οποίων θα απαιτηθεί αυξημένη αστυνόμευση στο κέντρο της πόλης, φαντάζει ιδανική η συγκεκριμένη απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργου Κατρούγκαλου, η οποία ωστόσο, προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, γεγονός που αφήνει περιθώριο εν τέλει, να μην επανασυσταθεί η δημοτική αστυνομία.

Απαραίτητη υπηρεσία για κάθε Δήμο

Συγκεκριμένα, με τον προαναφερθέντα νόμο “Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις”, ο οποίος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α΄47), προβλέπεται η ρύθμιση της επαναφοράς των απολυμένων και σε διαθεσιμότητα υπαλλήλων, οι οποίοι μεταξύ άλλων ανήκαν στη δημοτική αστυνομία. Πρόκειται όπως γίνεται αντιληπτό για μία υπηρεσία, η λειτουργία της οποίας κρίνεται απαραίτητη για τον κάθε τόπο, δεδομένου ότι ασκεί έλεγχο και περιορίζει μεταξύ άλλων, την αναρχία που καταγράφεται όσον αφορά στη συμπεριφορά των οδηγών.

Μάλιστα, η απουσία της αύξησε τα προβλήματα ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που σε πανελλαδικό επίπεδο, υπήρξαν δημόσιες αναφορές για την ανάγκη επανασύστασής της, ενώ σχετικό αίτημα είχε καταθέσει προς την κυβέρνηση και το ανώτατο όργανο των Δήμων, η ΚΕΔΕ.

Με την συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, κανένας πρώην δημοτικός αστυνόμος δεν μένει στον αέρα, αφού όσοι είχαν τεθεί και παρέμεναν σε διαθεσιμότητα μπορούν να επιστρέψουν στις θέσεις τους, αλλά κι εκείνοι που είχαν τοποθετηθεί προσωρινά σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν επιθυμούν ή όχι την επιστροφή τους.

Εξετάζεται η επανασύστασή της, άγνωστη η επιθυμία των τριών π. εργαζομένων

Αναφορικά με την περίπτωση της Σύρου, αξίζει να υπενθυμιστεί πως η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας είχε προκαλέσει σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού την απώλεια τριών υπαλλήλων, οι οποίοι εργάζονταν εντατικά και σε καθημερινή βάση. Εξ αυτών, οι δύο μετακινήθηκαν σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., ενώ ο ένας υπάλληλος παρέμεινε σε διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, από την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης καθώς και του αρμόδιου αντιδημάρχου για το διοικητικό προσωπικό, Αλέξη Αθανασίου καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να εξετασθεί κατά πόσον η επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας στη Σύρο είναι εφικτή. Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής, αλλά συνολικά και των άλλων αιρετών, όπως άλλωστε έχουν εκφράσει οι ίδιοι, δημόσια, σε συνεδριάσεις κατά καιρούς, με φόντο τα πλείστα κυκλοφοριακά ζητήματα που παρατηρούνται στην πόλη, αποτελεί η επανασύστασή της, αφού η λειτουργία της κρίνεται επιβεβλημένη, πρωτίστως, για λόγους πρόληψης αυθαίρετων κυκλοφοριακών συμπεριφορών.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν είναι γνωστό ακόμη αν οι τρεις υπάλληλοι επιθυμούν την επιστροφή τους στη δημοτική αστυνομία, ωστόσο, η Δημοτική Αρχή φαίνεται πως θα πρέπει να εκτιμήσει τίνι τρόπο θα κερδίσει τους τρεις υπαλλήλους, ώστε να μπορέσει να ενισχύσει το δυναμικό του Δήμου, έστω και στοιχειωδώς.

Το θέμα κατά πάσα πιθανότητα θα έρθει προς συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να υπάρξει σχετική ενημέρωση, στην περίπτωση που ο Δήμος, θα έχει στο πλάνο του νεότερες εξελίξεις.

Ευκαιρία για την ενίσχυση αστυνόμευσης των κυκλοφοριακών μέτρων

Βάσει της ευελιξίας του νόμου, όσον αφορά στον τρόπο επιστροφής των εργαζομένων, αφήνεται το περιθώριο να αποτελέσουν μέρος του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, αλλά δεν υπάρχει καμία υποχρέωση επανασύστασης της δημοτικής αστυνομίας.

Όποια κι αν θα είναι η έκβαση σε επίπεδο “απορρόφησης” των τριών εργαζομένων, κρίνεται αναγκαίο να εξετασθεί ο τρόπος κατάλληλης αξιοποίησής τους, με φόντο την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να εφαρμόσει κυκλοφοριακά μέτρα που θα αποσυμφορήσουν την πόλη κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Αξίζει να τονισθεί δε, πως από κάθε πλευρά που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις για το κυκλοφοριακό τους τελευταίους μήνες, - ζήτημα, το οποίο απασχολεί εν γένει το κέντρο της Ερμούπολης -, παρουσιαζόταν στο τραπέζι του διαλόγου, το αίτημα της αστυνόμευσης των προς εφαρμογή μέτρων.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου, ο ίδιος ανέφερε πως θα υπάρξει προσεχώς ενημέρωση επί του θέματος, διευκρινίζοντας μόνον πως, η Δημοτική Αρχή στοχεύει να αναζητήσει τον καλύτερο δυνατό τρόπο στελέχωσης των υπηρεσιών της γενικότερα, σύμφωνα με τις δυνατότητες που παρέχονται από την Πολιτεία και το κεντρικό κράτος κι ως εκ τούτου, εντός αυτού του πλαισίου, επιθυμεί και την επιστροφή των τριών υπαλλήλων, στους οποίους δεν αποκλείεται να μεταβιβάσει αρμοδιότητες δημοτικής αστυνομίας.

“Πρέπει να ισορροπήσουμε σαν Δημοτική Αρχή μεταξύ της επικινδυνότητας να μην έρθουν και της δυνατότητας να έχουμε τρία άτομα προσωπικό. Στόχος μας είναι να τους κερδίσει ο Δήμος, είτε με επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας, είτε όχι” δήλωσε ο κ. Αθανασίου ολοκληρώνοντας το θέμα.